Започнахме 2023 г. с много въпросителни и притеснения за фондовите пазари и икономическата среда. Опасенията от глобална рецесия все още са на дневен ред, икономическият растеж в много от развитите страни е на рекордно ниски стойности. Една от най-развитите европейски държави, Германия, е в рецесия от май 2023 г. Въпреки оптимизма на американския президент Байдън, който не смята, че страната ще изпадне в рецесия, думите на Джанет Йелън от в интервю за CBS от началото на юли, че сценарият с рецесия в САЩ не е напълно изключен, внасят повече реализъм. Въпреки това до средата на 2023 г. се оказа, че в глобален мащаб има доста привлекателни възможности за инвеститорите и спазвайки съветите на икономическите анализатори за инвестиции по време на рецесия, те могат да си осигурят добра доходност.

В средата на 2023 г. ние от Карол Капитал откриваме още възможности за инвестиции с потенциално добра доходност в нашия традиционен тримесечен бюлетин с глобални инвестиционни възможности. Виждаме 3 добри възможности:

  1. Акциите от региона на Централна и Източна Европа изглеждат атрактивни
  2. Пазарът предоставя добри опции в сегмента на държавните облигации
  3. Европейските корпоративни облигации се търгуват на добра доходност

 

Акциите от региона на Централна и Източна Европа имат голям потенциал

Оценките на акциите в ЦИЕ са по-атрактивни от тези в САЩ. Въпреки че S&P 500 завърши първото полугодие с двуцифрена доходност, положителният резултат идва главно от няколко компании като „Apple“ „Microsoft“ и „Google“, чиято пазарна капитализация надвишава вече цели региони, където живеят милиарди души. „Ако изключим топ 28 компании в S&P 500, резултатът на индекса за първите 6 месеца ще бъде дори негативен. С други думи, малко на брой компании движат американския пазар в момента, което крие рискове“, коментира портфейлният мениджър в Карол Капитал, Георги Георгиев.

В същото време оценките на акциите в региона на ЦИЕ са добри и се осъществяват някои добри сделки, като първичното публично предлагане на "Hidroelectrica”, което премина успешно и се превърна в най-голямото IPO от началото на годината в цяла Европа. Компанията ще дава близо 10% дивидентна доходност.

Можете да се възползвате от потенциала на акциите от региона на ЦИЕ чрез инвестиции в:

 

Държавните облигации са добра възможност

Лихвите по държавните облигации са на най-високи нива от над 15 г. насам.Поради това се наблюдава засилено местене на ликвидни средства от банките към дългови книжа. По статистика на „Bank of America” към 30-ти юни паричните потоци от началото на годината към дългови финансови инструменти са за близо $1 трлн. Нетните покупки на американски държавни облигации са на позитивна територия за 20-та поредна седмица, което не се е случвало от 2011 г. В Европа тенденцията е същата, като пазарът дори предоставя още по-добри възможности от САЩ.

„От „цялото море“ държавни ценни книжа, според нас в момента румънският дълг е доста атрактивен. Например може да се закупи 6-годишна румънска облигация в евро с близо 6% доходност на година“, е коментарът на портфейлния мениджър, Симеон Керанов.

Както краткосрочните държавни облигации, така и дългосрочните предлагат привлекателна доходност за съответния срок. В таблицата показваме различни атрактивни облигации като няколко примера какво предоставя в момента пазарът.

 

Можете да се възползвате от тази инвестиционна възможност чрез нискорисков портфейл в облигации чрез услугата Доверително управление.

 

Европейските корпоративни облигации се търгуват на добра доходност

От началото на 2023 г. те са топ 3 от класовете активи с най-голям привлечен ресурс, според статистика на Bank of America. Анализът ни на всички класове корпоративни облигации в различните региони показва, че в момента оценките на еропейските такива с висок (инвестиционен) кредитен рейтинг са най-атрактивни. “Въпреки че последните месеци европейските облигации направиха ръст, исторически оценките им се намират в топ 25% по атрактивност”, смята главният инвестиционен стратег на Карол Капитал Константин Проданов.„На българския пазар също се виждат добри възможности и се забелязва раздвижване в емитирането на корпоративен дълг. Пример е компанията „Логос-ТМ“ АД, която през юни се листна на борсата с лихва от почти 10% на година“, добавя той.

Можете да се възползвате от доходността на европейските корпоративни облигации с инвестиции в:

 

Прогнозата на Карол Капитал за основните класове активи през трето тримесечие на 2023 г.

Нашите анализатори са позитивни за почти всички видове от облигации, неутрално е отношението им само към високодоходните корпоративни облигации, защото този клас актив като цяло е податлив към сценарии на рецесия. По отношение на акциите по региони, експертите ни са позитивни за развиващите се пазари, защото оценките им са по-добри от западните акции.

Цялата прогноза и допълнителна информация за инвестиционните идеи на Карол Капитал за Q3 на 2023 г. можете да видите в нашия тримесечен бюлетин.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти.Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и основния информационен документ на фонда, в който бихте желали да инвестирате.