Рецесията беше най-обсъжданата тема през миналата 2022 г. Забавянето ѝ накара част от инвеститорите да я позабравят, но скорошните данни за растежа на икономиката показват, че темата отново е на дневен ред. Какво означава това за инвеститорите?

Инвестиционният стратег на нашите партньори от асет мениджмънт гиганта Schroders,Тина Фонг говори в техния редовен подкаст The Investor Download за състоянието на пазарите и представя 3 съвета към инвеститорите по време на рецесии.

Данните за БВП показват по-слаб растеж на икономиката през първото тримесечие на 2023 г. от очаквания. Данните показват 1.1% растеж при очаквани от икономистите 2%. При този темп анализаторите очакват САЩ и Канада да влязат в рецесия през третото тримесечие на 2023 г.

Ние очакваме рецесия по-късно през 2023 г., въпреки че в последните месеци част от инвеститорите като че ли забравиха за нея. Дори ФЕД вече очаква рецесия. Ако вземем кривата на доходността, която се смята за надежден индикатор за риска от рецесия, ще видим чевероятността е голяма. Сравнението между 10-месечната и 3-месечната крива показва, че в момента тя наподобява кривата на доходността от 1980 г. Когато е по-скъпо да заемеш пари в краткосрочен план, отколкото в дългосрочен, това сигнализира за голям риск в икономиката. В последните месеци рискът от рецесия се увеличи. Ако вкараме кривата на доходността в модела, който употребяваме, установяваме, че в момента има 60% риск от рецесия в следващите 12 месеца.

Защо рисковете от рецесия се увеличиха рязко в последните месеци?

Една от основните причини е агресивната политика на ФЕД за количествено затягане и увеличение на лихвените проценти. Последния път, когато бяхме свидетели на толкова агресивна политика на затягане беше през 1970 и 1980 г. Несъмнено агресивното поведение на ФЕД е опит да бъде овладяна инфлацията, каквато отново не сме виждали в последните 40 години. Може да се твърди, че темпът на инфлацията се забавя. Нейният пик беше през миналата 2022 г. Но базовата инфлация продължава да бъде много висока и все още не е в границите, които ФЕД иска да постигне.

Общата инфлация включва енергийните ресурси и храната, а основната изключва тези компоненти, като така улавя повече вътрешни фактори. Защо компоненти като енергийни ресурси и храна са важни? През последната година бяхме свидетели на скок в цената на петрола, газта и електроенергията, което автоматично се отрази и на хранителните продукти и вдигна темпа на растеж на инфлацията. От тогава цената на енергийните ресурси спада и съответно спада темпът на инфлацията, но основната инфлация, в която тези компоненти не присъстват все още е на високи нива от 5% и това продължава да бъде проблем според политиката на ФЕД. Към тези фактори се прибавя забавянето на икономическия растеж и рисковете за финансовата система, изразили се във фалита на банки в САЩ наскоро. Тази комбинация ни кара да смятаме, че рисковете от рецесия са се увеличили рязко.

Как да инвестираме по време на рецесия

Според проучванията на Schroders има 3 съвета, в които инвеститорите е добре да се вслушат по време на рецесия.

  1. Сигурността на първо място, но не пропускайте възможностите, които може да ви донесе пренареждането на пазара

 

По време на икономически сътресения инвеститорите разпределят средствата си от рискови активи в по-дефанзивни като държавни облигации, защото имат много нисък риск. През последните близо 2 десетилетия облигациите и акциите се движат в противоположни посоки – когато държавните облигации се представят добре, акциите губят от стойността си и обратното. Затова е добре едно диверсифицирано портфолио до включва едновременно облигации и акции. Но през последната година, заради високата инфлация и облигациите, и акциите не се представяха добре и връзката между тях стана еднопосочна. Едва в последните няколко месеца виждаме тази обратно-пропорционална връзка между облигациите и акциите отново да се връща, така че облигациите да дават сигурност и диверсификация в портфолиото.

По време на рецесия фондовите пазари обикновено са мечи, но инвеститорите трябва да имат предвид, че в края на рецесията акциите обикновено възвръщат стойността си и тръгват нагоре. Пазарите обикновено действат изпреварващо, т.е. цената на акциите се повишава преди реално икономиката да е излязла от кризата и да е тръгнала нагоре. Затова ако инвеститорите са прекалено „страхливи“ и не инвестират на фондовите пазари по време на рецесия, могат да пропуснат възможността да спечелят от следващото движение нагоре на акциите.

 

  1. Не всички акции се представят еднакво по време на рецесия

Секторите, които обикновено се представят най-лошо по време на рецесия са цикличните сектори. Сектори като финансови и индустрията обикновено са по-волатилни в сравнения с общия пазар. В същото време дефанзивните сектори като здравеопазване и потребителски стоки се представят добре, защото инвеститорите търсят сигурност в компании със стабилни приходи. Историческите данни обаче показват, че в края на рецесията, секторите които са се представяли слабо, обикновено се възстановяват и се движат във възходяща посока. Подобна закономерност се наблюдава при т.нар. small caps или малки компании. По време на рецесия те имат много лошо представяне, което рязко се променя в края ѝ, защото инвеститорите ги търсят предимно заради ниската цена, на която могат да купят акции.

Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати и е възможно да видим за първи път и други различия подобно на разрушената обратно пропорционална връзка между облигациите и акциите от миналата година. Възможно е по време на тази рецесия да разберем, че кешът е по-сигурен буфер в портфолиото от други дефанзивни активи. Суровините също са се представяли зле по време на предишни рецесии, но ни е смятаме, че е възможно да видим добро представяне на някои от тях по време на предстоящата рецесия. Златото също е смятано за сигурно убежище по време на кризи и сътресения на пазарите.

  1. Не пренебрегвайте суровините

Базирано на исторически данни суровините, с изключение на златото, се представят много слабо по време на рецесия, особено енергийните ресурси и индустриалните метали, защото са най-чувствителни на спада в търсенето. Тези исторически данни обаче не отчитат нарастващото икономическо влияние на Китай, който е вторият по големина потребител на суровини в света. Очаква се след отпадането на COVID ограниченията там възстановяването на икономиката да продължи, което може да даде тласък на някои суровини и да видим нетипично представяне по време на предстоящата рецесия.

В заключение можем да обобщим, че е трудно да се предвиди таймингът и представянето на различните видове активи по време на рецесия. Ние очакваме рецесията да настъпи през втората половина на 2023 г. и това да накара инвеститорите да се ориентират към дефанзивните сектори и стратегии. Но те трябва да имат предвид, че тези активи, които се представят най-зле по време на рецесията, ще могат да се купят на много ниска цена, а в нейния край могат да им донесат много висока доходност от очакваното им движение нагоре. Затова не бива да пропускат възможностите, които могат да им донесат инвестициите в малки компании или акции.

 

Вижте прогнозата и на Карол Капитал и къде се крият според нас добрите инвестиционни възможности за инвеститорите в рецесионна среда в напият тримесечен бюлетин с глобални инвестиционни стратегии.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти.Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и основния информационен документ на фонда, в който бихте желали да инвестирате.