След трудната изминала година много инвеститори си задават въпроса – в какво и как да инвестирам парите си? Кои са добрите инвестиционни възможности през 2023 г. или трябва да се снижим и да изчакаме „перфектната буря“, започнала през 2022 г. да отмине?

Факт е, че комбинацията от война, рекордна инфлация и „мечи“ пазари през 2022 г. разколебаха много инвеститори. Промяната в икономическия цикъл в следствие на започналата борба на централните банки срещу бързо покачващата се инфлация доведе до задаваща се рецесия. Покачването на лихвените проценти и преминаването към политика на количествено затягане от страна на централните банки ограничава икономическия растеж, но от друга страна отваря и нови атрактивни възможности. Кои са те?

Нашите топ 3 потенциално добри инвестиционни възможности за 2023 г. спрямо сегашната пазарна среда:

  1. Облигации
  2. Акции на развиващи се пазари
  3. Облигации на развиващите се пазари

Облигациите

Банковата система в България все още не е реагирала на по-високите лихви, а доходността при облигациите е невиждана за последните 15 години. Това дава възможност за българските вложители, които търсят алтернатива на нулевите лихви при депозитите чрез нискорискова инвестиционна стратегия. Инвеститорите, които целят да запазят стойността на вложения капитал  и да я увеличат потенциално с около 5% на година, могат да изберат нискорисков портфейл на Доверително управление или Готова консервативна стратегия, създадена от Карол Капитал. „Докато през последните 3 години облигациите с негативна доходност достигаха близо 25% от всички в обрaщение в света, в момента този дял отново е близко до нула“, коментира Симеон Керанов, портфейлен мениджър в Карол Капитал.„Покачването на лихвите от страна на централните банки се отрaзява и в повишаване на лихвите по дълговите книжа“, добавя той.

В долната таблица е показан примерен нискорисков портфейл на Доверително управление от Карол Капитал

Освен атрактивната доходност, предимствата на тази стратегия са бързата ликвидност (бърз достъп до парите без „заключване“ за фиксиран срок), активното управление (професионално навигиране в динамичната пазарна среда) и индивидуален подход (в зависимост от финансовите ви цели). Доверителното управление е подходящо за клиенти със суми за инвестиране над 50 000 лв. За суми под 50 000 лв, препоръчваме инвеститорите да се насочат към Готова стратегия от Карол Капитал или инвестиция във фондове.

Акциите на развиващите се пазари ще се представят по-добре от американските

За склонните към по-висок риск инвеститори добра възможност през настоящата година ще бъдат акциите на развиващите се пазари. „След близо 15-годишен период, в който развиващите се пазари бяха пренебрегвани в полза на САЩ и другите развити държави, е време отново да бъдат оценени“, е мнението на Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал. Основният фактор за прогнозата е отслабващият долар в комбинация с подценените местни валути. Отварянето на Китай и заявеното намерение на властите да стимулират сектора на недвижимите имоти, могат да дадат нов импулс на суровините, което от своя страна е позитивно за всички развиващи се пазари. От друга страна, корекцията, започнала от миналата година при американските акции, още не е свършила, но е към края си. „Очакваме спад в печалбите на компаниите, което да допринесе за спад на S&P 500 през първото полугодие, а след това старт на нов възходящ тренд. Следим и малките по капитализация компании в САЩ, защото оценките им започват да стават атрактивни“, коментира Георги Георгиев.

Подходящите фондове за инвеститорите, които искат да се възползват от движението нагоре на развиващите се пазари са:

 

Облигациите на развиващите се пазари са с по-добри перспективи

Добри възможности за инвеститорите мога да донесат и по-високо рисковите облигации на развиващите се пазари. Голямо значение за тяхното представяне има силата на американския долар, а очакванията ни са спадът му спрямо местните валути да продължи. „През последните месеци забелязваме, че трендът се обръща и паричните потоци към облигациите на развиващите се пазари вече са позитивни“, коментира Константин Проданов, главен инвестиционан стратег на Карол Капитал.„Виждат се първи знаци, че в някои развиващите се пазари инфлацията започва да се забавя. Лихвата по книжата е в порядъка на 8%, което компенсира част от рисковете“, добавя той.

Подходящите фондове за инвеститорите, които искат да се възползват от облигациите на развиващите се пазари са:

Можете да изберете и Доверително управление в ETF-и и фондове.

 

 https://www.karollcapital.bg/uploads/Global_Investment_Opportunities/2023/GIO_Feb2023.pdf

 

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от помощ за избор за подходящата за Вас инвестиционна стратегия, свържете се с нас за безплатна онлайн консултация или на място в офиса ни.

 

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.