Финансовите консултанти често говорят за необходимостта всеки човек от рано да си постави финансовите цели и да се замисли за времето, когато ще се пенсионира. Също толкова често младите и активни хора не се вслушват в тези думи.

Нека отново да прегледаме фактите, на които сме се спирали много пъти: след пенсионна възраст стандартът на живот на всеки човек рязко спада, ако трябва да разчита единствено на пенсията, която ще получи от държавата. Едно от решенията на този проблем са регулярни инвестиции в спестовен план, подобни на тези, които предлага Карол Капитал Мениджмънт. Колкото по-рано започнете да инвестирате в такъв план, благодарение на сложната лихва, за по-малка инвестирана сума, ще получите по-висока възвръщаемост. Или казано с други думи, ако когато сте на 20 години започнете да инвестирате всеки месец сума от 100 лв. в спестовен план, ще се радвате на охолни старини.

Казаното дотук звучи добре и просто, но защо все още малко хора се вслушват в този съвет? Винаги ще се намерят аргументи срещу съветите на финансовите консултанти. Има една група хора, за които ежемесечна инвестиция от 100 или 150 лв. не е опция, защото те имат ниски или средни доходи, изплащат апартамент, потребителски кредит. За тях е трудно да отделят и тези пари. Има обаче и друга група с по-високи доходи, близки до 3 000 или над 3 000 лв., които също не започват навреме планирането на финансовото си бъдеще. Техните аргументи са сходни – имат да изплащат апартамент, кола, да финансират почивка. Истината обаче е, че именно за хората с по-високи доходи преходът към времето, когато ще могат да разчитат само на пенсията си, е много по-рязък и труден. Пенсионните отчисления се правят на базата на максималния осигурителен доход, който в момента е 3 000 лв. Най-оптимистичната сметка за тях е, че ще могат да разчитат на пенсия в размер на 50% от максималния осигурителен доход.

Пред тези хора стои въпросът – кога е достатъчно рано да се замисля за финансовото си състояние след пенсионирането? Простият отговор е – вече е достатъчно късно. Отлагането на времето, в което да започнете да инвестирате в живота си след навършване на пенсионна възраст, увеличава сумата, която ще е необходимо да отделяте от ежемесечния си доход.

За да достигнeте месечeн доход от 3000 лв, с 1500 лв. държавна пенсия,  трябва да си осигурите още 1500 лв. от лични спестявания.  Ето примерни изчисления как да се натрупат тези суми със Спестовния план на Карол при 8% средногодишна доходност и период на ползване от 20 години (от 65 до 85 годишна възраст):

  • Ако започнете на 25 години и имате 40 години до пенсия е достатъчно да отделяте по 78 лв. на месец.
  • Ако започнете на 35 години, то тогава трябва да отделяте по 183 лв  месечно.
  • А тези на 45, на които им остават само 20 години до пенсия, трябва да заделят по 459 лв. всеки месец.

Ако се върнем на идеалния пример от началото на статията и започнете на 20 години да отделяте по 100 лв на месец, ще се радвате на 2895 лв. допълнителен месечен доход към държавната ни пенсия.

Затова е нужно да поставите финансовите си цели от рано и да започнете да ги осъществявате. Запомнете, че колкото и да са важни покупките, които искате да направите сега, много по-важно е да си осигурите нормален живот за в бъдеще. Колкото по-рано започнете да го правите, с толкова по-малко усилия и с по-малка част от доходите си, ще го постигнете.

По-подробен анализ на финансовата реалност в България и кои 10 неща заплашват запазването на добър стандарт на живот след 65-годишна възраст можете да чуете в уебинара ни "Как да подсигурим пенсионирането си?"