Всеки има слабост, за която е готов да похарчи голяма част от заплатата си. Независимо дали става въпрос за дрехи, козметика, пътувания или просто за самото пазаруване, балансирането на разходите за любими неща е изключително важно за поддържането на месечния бюджет. Липсата на баланс може да доведе до много неприятни ситуации, като финансова нестабилност, задлъжнялост, кредити и дори банкрут. Ако искате да откриете начин, по който да намалите разходите си в любимите области за пазаруване и да стабилизирате бюджета си, тази статия е точно за вас! Готови ли сте за предизвикателството?

Ние ви предизвикваме за период от 21 дни да се опитате да намалите разходите си именно в областта, която най-обичате. По-малкото харчене не означава изцяло да игнорирате нещата, на които не можете да устоите, а да се предизвикате сами себе си да отделяте по-малко пари за тях.

Какво ще ви донесе това предизвикателство?

Целта на предизвикателството е не само да се опитате да контролирате разходите си, но и да си изградите добра финансова дисциплина, както и да се научите на финансово планиране. По този начин ще разполагате с много повече пари за нещата, които обичате, или за непредвидени ситуации, без да се налага да живеете на кредит. А сега ще ви обясним какви са стъпките за следващите 21 дни.           

Стъпка 1 – Определете областта, в която искате да намалите разходите си

Помислете си къде най-често отива месечната ви заплата и изберете в коя област ще намалите разходите си за следващите три седмици. По време на тази стъпка е важно да мислите позитивно и да осъзнаете, че това е полезна стъпка за финансовото ви състояние. Важно е да изберете област, в която наистина имате големи разходи. Например, ако обичате да си купувате дрехи, това трябва да бъде вашата цел.       

Стъпка 2 – Организирайте календара си за следващите 21 дни

Започнете, като първо си поставите начална и крайна дата за предизвикателството. По време на тези 3 седмици можете да въведете „почивни дни“, в които да си позволявате по-големи разходи в съответната област. Задължително преди това трябва да си определите лимит за харчене в „почивните дни“. Внимавайте с тях да не са прекалено много, защото така едва ли ще видите някакъв ефект от експеримента.          

Стъпка 3 – Водете си записки за всеки  изминал ден

За да можете да следите прогреса си, както и финансовото си състояние след началото на предизвикателството, си водете дневник или записки за съответния ден. Освен разходите си, записвайте и начина, по който се чувствате и мислите. Така ще можете по-лесно да осъзнаете смисъла на тези три седмици и какво можете да промените в ежедневието си.            

Стъпка 4 – Оценете постигнатото

В края на тези три седмици е време за оценка на постигнатото. Задайте си тези въпроси:

  1. Справихте ли се с предизвикателството?
  2. Как се чувствахте в началото и как се чувствате сега? Сравнете ги.
  3. Липсваше ли ви това, от което се отказахте?
  4. Как се отрази предизвикателството на бюджета ви? Разполагате ли с повече пари?
  5. Какво научихте от тези три седмици?

Стъпка 5 – Отпразнувайте!

След като приключите с предизвикателството и му дадете оценка е време да отпразнувате. Трябва да се гордеете със себе си, че завършихте успешно това начинание и научихте ценни уроци от него. С парите, които сте спестили можете да си купите нещо за себе си или да ги инвестирате и да работят за вас. Хората, които са изградили добра финансова дисциплина са много по-склонни да инвестират, от колкото да харчат. Така, че можете да си купите малък подарък, като дреха или обувки, а останалите да инвестирате за бъдещи покупки.

Ако статията ви е харесала и след успешно положеното изпитание сте решили да инвестирате парите си така, че те да ви донесат още пари, можете да разгледате нашия Спестовен план от Карол.