Всеки има слабост, за която е готов да похарчи голяма част от заплатата си. Независимо дали става въпрос за дрехи, козметика, пътувания или просто за самото пазаруване, балансирането на разходите за любими неща е изключително важно за поддържането на месечния бюджет. Липсата на баланс може да доведе до много неприятни ситуации, като финансова нестабилност, задлъжнялост, кредити и дори банкрут. Ако искате да откриете начин, по който да намалите разходите си в любимите области за пазаруване и да стабилизирате бюджета си, тази статия е точно за вас! Готови ли сте за предизвикателството?

Ние ви предизвикваме за период от 21 дни да се опитате да намалите разходите си именно в областта, която най-много обичате. По-малкото харчене не означава изцяло да игнорирате нещата, на които не можете да устоите, а да се предизвикате сами себе си да отделяте по-малко пари за тях.

Какво ще ви донесе това предизвикателство?

Целта на предизвикателството е не само да се опитате да контролирате разходите си, но и да си изградите добра финансова дисциплина, както и да се научите на финансово планиране. По този начин ще разполагате с много повече пари за нещата, които обичате, или за непредвидени ситуации, без да се налага да живеете на кредит. А сега ще ви обясним какви са стъпките за следващите 21 дни.           

Стъпка 1 – Определете областта, в която искате да намалите разходите си.

Помислете си къде най-често отива месечната ви заплата и изберете в коя област ще намалите разходите си за следващите три седмици. По време на тази стъпка е важно да мислите позитивно и да осъзнаете, че това е полезна стъпка за финансовото ви състояние. Важно е да изберете област, в която наистина имате големи разходи. Например, ако обичате да си купувате дрехи, това трябва да бъде вашата цел.       

Стъпка 2 – Организирайте календара си за следващите 21 дни.

Започнете, като първо си поставите начална и крайна дата за предизвикателството. По време на тези 3 седмици можете да въведете „почивни дни“, в които да си позволявате по-големи разходи в съответната област. Задължително преди това трябва да си определите лимит за харчене в „почивните дни“. Внимавайте с тях да не са прекалено много, защото така едва ли ще видите някакъв ефект от експеримента.          

Стъпка 3 – Водете си записки за всеки изминал ден.

За да можете да следите прогреса си, както и финансовото си състояние след началото на предизвикателството, си водете дневник или записки за съответния ден. Освен разходите си, записвайте и начина, по който се чувствате и мислите. Така ще можете по-лесно да осъзнаете смисъла на тези три седмици и какво можете да промените в ежедневието си.            

Стъпка 4 – Оценете постигнатото.

В края на тези три седмици е време за оценка на постигнатото. Задайте си тези въпроси:

  1. Справихте ли се с предизвикателството?
  2. Как се чувствахте в началото и как се чувствате сега? Сравнете ги.
  3. Липсваше ли ви това, от което се отказахте?
  4. Как се отрази предизвикателството на бюджета ви? Разполагате ли с повече пари?
  5. Какво научихте от тези три седмици?

Стъпка 5 – Отпразнувайте!

След като приключите с предизвикателството и му дадете оценка е време да отпразнувате. Трябва да се гордеете със себе си, че завършихте успешно това начинание и научихте ценни уроци от него. С парите, които сте спестили можете да си купите нещо за себе си или да ги инвестирате и да работят за вас. Хората, които са изградили добра финансова дисциплина са много по-склонни да инвестират, от колкото да харчат. Така, че можете да си купите малък подарък, като дреха или обувки, а останалите да инвестирате за бъдещи покупки.

Ако след успешно положеното изпитание сте решили да инвестирате парите си така, че те да ви донесат още пари, можете да разгледате нашия Спестовен план от Карол.