Със сигурност всеки един от нас знае поне 1 милионер в света, понякога дори сме запознати и какво точно му е донесло 7-цифрената сума, но замисляли ли сте се някога къде държат парите си милионерите? И по точно – къде ги инвестират? Няма нужда да се чудите повече, защото ние ще ви кажем!

Според прочуване на Legg Mason, проведено измежду малко над 2 хиляди милионера, данните показват, че близо 25% от хората с над 1 милион долара в банковата сметка предпочитат портфейлните инвестиции като най-добра среда за поддръжката на тяхното състояние. На следващо място с 21.5% се нареждат акциите, след тях с 19.6% са облигациите, 18.7% отиват при недвижимите имоти и 9.1% са запазени за т.нар. нетрадиционни инвестиции (например peer-to-peer инвестициите, криптовалути и други).

Над 8 от всеки 10 милионера или 83.2% от участвалите в анкетата казват, че са оптимисти относно инвестициите и методите, които са избрали, като 45% от тях планират да повишат сумата, с която разполагат в следващите 12 месеца. Къде инвестират милионерите е точно толкова важен въпрос, колкото и „как“! Тук проучването и тенденцията показва, че те предпочитат инвестиционни инструменти, извън територията на страната, в която живеят. По-точно 88.7% от глобалните милионери, участвали в анкетата казват, че инвестират извън „дома“, сравнено с 74.6% от инверторите с по-малко от 1 милион долара. Измежду международните инвеститори, които избират чуждестранни инвестиционни пазари, предпочитаните държави са САЩ, нововъзникващи пазари, Китай и Европа.

Интересен елемент от това проучване е, че според него голяма част от милионерите са доста по-фокусирани в увеличаването на тяхното състояние, от колкото в запазването му. Когато са получили въпроса – „Коя е основната ви цел да инвестирате?“ 70.9% отговарят, че основната причина е да увеличат състоянието си. Милионерите си приличат с всички хора, които не са достигнали първия си милион, много повече, от колкото финансовите съветници си мислят. Когато става въпрос за пенсиониране, 45% от милионерите, участвали в анкетата, казват че са „донякъде сигурни за възрастта, в която ще могат да се пенсионират“ и 18.6% изобщо не знаят какво ще се случи в този период от живота им и кога точно ще настъпи. Само 1/3 от анкетираните са абсолютно наясно и са подсигурили бъдещото си пенсиониране. В края на анкетата, всеки милионер трябва да определи според него най-добрия метод за успешно инвестиране и повишаване на състоянието им. Резултатите са обобщени в общо 5 извода:

  1. Създайте си устойчив финансов план – 43.9% от милионерите смятат това за най-важния елемент от инвестирането;
  2. Инвестирайте диверсифицирано – 35.4%
  3. Привличайте повече пари в брой и инвестирайте и тях – 34.8%
  4. Променете навиците си за харчене, за да можете да спестявате/инвестирате повече пари – 32.3%
  5. Поемете по-глобален мащаб на вашите инвестиции – 29.3%.

Ако се загледате в 5-те съвета на милионерите, това не са много по-различни насоки и идеи от тези, които и ние ви даваме. Това е показателно, че всеки човек може да инвестира като милионер и с правилна стратегия, финансов план и дисциплина може да достигне до седем цифрената сума. Предприемете още днес първата крачка и превърнете себе си в милионер!

Ако искате да започнете от някъде, но с малко, то идеалното решение за вас е Спестовния план на Карол Капитал.