Всяка сутрин в трамвая, следобед по градинките, а вечер - край масата, се жалваме от нашата немотия и одумваме „западняците“, завиждаме им за хубавия подреден живот. Бабите и дядовците ни пък цъкат с език по ТВ сериалите, където техни връстници, сякаш от друга паралелна вселена, се носят стройни и спретнати, спортуват, пътуват и се наслаждават на хобита. Как и кога обаче ще стигнем до подобен начин на живот?

Ясно е, че все още има огромни различия между западните общества и икономики и нашата, и че на ниво държава още много трябва да наваксваме през следващите години. Но има някои стъпки на лично ниво, които всеки от нас може да предприеме още днес, за да си помогне за по-добро финансово бъдеще – за себе си и за семейството си.

В много голяма степен стандартът на живот на западните общества, където има оформена средна класа, се дължи на правилното разпределение на спестяванията. Най-просто казано - хората не държат парите си само в банки, а отделят една част и за инвестиции, от които да получават допълнителни доходи във времето. Най-лесният начин да се направи това с малки суми е да използваме взаимни фондове и неслучайно повече от 10% от богатството на хората по света е вложено точно в този инструмент (в България делът е под 1%). Инвестирането е „тайната“ рецепта за т.нар. „американски начин на живот“, при който въпреки напредването на възрастта хората успяват да си позволят околосветско пътешествие, да се отдадат на любимите си занимания и да се грижат за здравето си.

Макар днес взаимните фондове да са утвърдени като лесен и достъпен начин за инвестиране в цял свят, през 1924 г. това не е било така. Тогава обединяването на спестяванията на няколко лица, за да бъдат съвкупно инвестирани на борсата е още непозната и екзотична идея. Точно тогава е създаден първият взаимен фонд в Америка, Massachusetts Investors Trust, който – вероятно за изненада на мнозина – съществува и до днес. И не само е оцелял през тези близо 100 години, но в това време е помогнал за финансовия успех на поколения инвеститори. За любопитните, ето някои интересни факти от живота на първия в света взаимен фонд:

  • Фондът инвестира дългосрочно в акциите на големи, утвърдени компании с висококачествени и конкурентни продукти (вкл. Nike, Disney, McDonalds, Mastercard и пр.). От оригиналните 45 акции в портфейла до ден днешен 35 все още съществуват, а от тях 3 все още присъстват във фонда. Поради голямата си популярност през годините, фондът нараства до близо 8 млрд. долара активи.
  • Чрез последователната си стратегия фондът изкарва положителна доходност през 9 от 10 десетилетия и е на печалба в 100% от времето, в който и да е 20-годишен разглеждан период от вековната си история. Еднократна инвестиция от 10 хил. долара при създаването на фонда (1924 г.) днес се равнява на над 28 млн. долара - средна годишна доходност на фонда от 9.18%. Това е факт, въпреки преживените: Велика Депресия, Глобална Финансова Криза, 15 рецесии, 6 войни и безброй геополитически сътресения по света.
  • И накрая една индивидуална история: Запознайте се със Стив Марш – един от хилядите инвеститори във фонда. През 1970 г. Стив моли финансовия си консултант да включи взаимния фонд в пенсионния му портфейл, редом с депозити и други спестовни инструменти. Така той започва да заделя месечно по $1,000 от заплатата си към фонда от началото на 1970 г. до края на 1989 г. За тези 20 години общо инвестираните $240,000 нарастват до близо $1 милион долара (след такси). В този момент Стив се пенсионира и тегли през първата година от фонда пенсия в размер на 5% от натрупаната сума, като през всяка следваща година я увеличава с по 3%, за да компенсира инфлацията. Така, за следващите 25 години той успява да си осигури допълнителна пенсия общо за $1,765,417 (над $5,800 на месец). Въпреки това, благодарение на доходността от инвестицията, в края на 2014 г. остатъчната му сума във фонда е $3,726,701!

  dadsa

Така, чрез регулярно инвестиране на определена сума, без да се влияе от емоции и колебания на пазара (20-годишен период на инвестиране), Стив постига отличен финансов резултат, позволяващ му да се наслади на спокойни старини и висок жизнен стандарт (25-годишен период на теглене). И, освен това, накрая семейството му получава щедро наследство!

Вижте повече за конкретния инструмент, с който можете да направите тази история вашата история и то с едва 100 лв. на месец