Ежедневно си правим много и най-различни планове. Кога да отидем да пазаруваме, къде да почиваме това лято, кой е най-бързият маршрут, по който да минем, за да свършим всички задачи. В плановете ни много често са включени и важни неща за нашето бъдеще, като например осигуряването на спокойствие и финансова независимост след пенсия. Колкото по-рано започнем да мислим за този период от живота ни и да се подготвяме за него, толкова повече ранното пенсиониране ни изглежда възможно. Ранното пенсиониране звучи примамливо за всеки работещ човек, но то може да бъде постигнато с дисциплина и добър контрол над бюджета. Има няколко основни въпроса, на които трябва да си отговорите, за да знаете какви стъпки да предприемете и да можете да съставите вашия план за ранно пенсиониране.

Можете ли да спестявате поне 10% от месечната си заплата, докато работите? За да си гарантирате финансова независимост и стабилност за ранното пенсиониране, трябва да имате възможността да отделяте поне 10% от месечната си заплата. Имате различни варианти как да съхранявате парите си – в спестовен влог, пенсионно осигуряване или чрез инвестиране. И трите метода ще работят за вашите пари, но дават различни крайни резултати. За да откриете най-доброто предложение за вас, ние ви препоръчваме да се посъветвате със специалисти, които могат да ви обяснят предимствата и недостатъците на всеки план. Така можете да изберете варианта, който да отговаря на вашите изисквания и желания. По този начин ранното пенсиониране няма да изглежда като мираж, а като реалистично постижение.

Готови ли сте преди да се пенсионирате да опитате да живеете с бюджет, колкото ще бъде месечната ви пенсия? Нека приемем, че средно годините, в които сме пенсионирани и не работим повече, са между 20 и 30. Ако се пенсионирате по-рано, това означава, че този период от време се увеличава. Именно затова е важно да мислите в дългосрочен план и да имате опции за всяка ситуация. За да сте сигурни, че ще разполагате с достатъчно финанси за целия пенсионен период, ние ви препоръчваме да си съставите план и да се опитате да живеете по него, преди пенсия. Това е важно, за да можете да запазите същия стандарт на живот, който имате сега и след пенсия. Например, ако в продължение на няколко месеца се опитате да живеете с 80% от месечната си заплата ще разберете колко пари ще са ви нужни след пенсия – повече или по-малко. По този начин ще можете ефективно да управлявате инвестираните пари, ако е нужно да промените плана си и така ще имате достатъчно голяма сума за ранно пенсиониране.

Имате ли план за бъдещото свободно време? Може би всеки човек, дори и хората, които обожават работата си, е изкушен от идеята за ранно пенсиониране и дълги дни на спокойствие и свобода. За някои, годините след пенсия ще бъдат истинска мечта, докато за други може да са предизвикателство. За да не се налага да разбирате в последствие към коя категория ще спадате, помислете какво искате да направите или да постигнете след като спрете да работите. Как искате да изглежда един нормален ден, къде ще прекарвате времето си. Съставянето на план за след пенсионна възраст ще помогне и на хората, които се пенсионират по-рано да не се чувстват изгубени и объркани в новото си ежедневие. Ранното пенсиониране е много по-лесно, от колкото си мислите. Колкото по-рано започнете да планирате този етап от живота си, толкова по-бързо и безболезнено ще дойде той. Погрижете се за бъдещото себе си още днес!

Aко тази статия Ви е харесала, можете да се запишете за безплатния ни уебинар на тема "Как да подсигурим пенсионирането си?"