Защо банковите депозити вече не са решение за нашите спестявания?

Правилното управление на спестяванията ни е също толкова важно, колкото самия процес на спестяване, ако искаме да поддържаме стандарта си на живот във времето. Една от основните статистики, които винаги представяме на нашите обучения е как хората разпределят спестяванията си в различните държави, където ясно си личи разликата в акумулирането на богатство:

  • 82% от българите „инвестират“ спестяванията си в депозити, срещу само 37% от хората в държави от Западна Европа като Германия, Австрия и Италия.
  • 38% от европейците инвестират част от парите си във фондове, други 25% инвестират самостоятелно на капиталовите пазари. В България само 16 % предпочитат да инвестират спестяванията си във фондове и едва 2% - на капиталовите пазари.

Докато през 2007-2008 това не беше проблем, защото лихвите по депозитите бяха високи, то в момента ситуацията е съвсем различна. Двете най-големи банки в България – ДСК и Уникредит Булбанк, обявиха, че прекратяват откриването на срочни депозити, докато останалите предлагат нулеви и дори отрицателни лихви по тях. Това значи, че стойността на парите Ви не само не се увеличава, но и дори не може да се запази в годините. Като добавим и растящата инфлация излиза, че покупателната способност на спестяванията ни драстично намалява в дългосрочен план.

Факторът инфлация и как тя влияе на спестяванията ни?

Според официалната статистика на НСИ, инфлацията в България от 2000 г. до момента е 118%. Иначе казано, ако 2000 г. сте си оставили 100 лв. под дюшека, еквивалента им като покупателна способност днес ще е под 48 лв., или над половината от реалната стойност на парите Ви се е стопила.

Какво се случва на пазарите в момента и какви са очакванията за инфлацията?

В момента всички участници на пазарите търсят закрила за средставата си в акции, суровини и алтернативни инвестиции. Всичко това е следствие от безпрецедентната политика на централните банки за подкрепа на икономиките.

Има два възможни сценария за развитие на ситуацията.

  1. Икономическо възстановяване и връщане към нормалното

Ако този сценарии се случи, огромните стимули и парични потоци, които бяха инжектирани в икономиките ще окажат силен инфлационен натиск. Свободният паричен ресурс ще стимулира търсенето, търсенето от своя страна ще покачи стойността на стоките и услугите и по този начин ще изпаднем в спирала на растяща инфлация.

  1. Възстановяване и временен ръст на инфлацията, която постепенно спада до темпове, малко над тези за последните 10 години.

Според нас по-вероятен е вторият сценарий, но ако гледаме историята, не бива да отхвърляме възможността за развитие и на първия сценарий.

Каква е правилната стратегия да защитим парите си в тази ситуация?

Отговорът е един – да инвестираме в активи, различни от кеш, за да се защитим и при възможност да увеличим спестяванията си. След като сме наясно с това, нека разгледаме различните варианти за инвестиции в среда на висока инфлация:

Долната графика показва средната годишна доходност на различни видове активи в САЩ за последните 80 години:

Изхождайки от историческото представяне на активите и като вземем предвид двата начертани от нас сценария, можем да отбележим следното. Когато годишната инфлация е в рамките на до 4%, акциите са най-добре представящия се актив. Когато инфлацията расте с по-бързи темпове, суровините са най-добрата защита. Те се влияят пряко от сериозните държавни стимули, а също така се представят добре при отслабващ долар. През последната една година някои от суровините почти удвоиха своите цени.

Как да инвестирате лесно в акции?

Когато говорим за обща експозиция към акции, по-добре е да се насочим към широк глобален фонд, който инвестира в компании от цял свят. Ние ви предлагаме инвестиция в един от най-добре продаваните фондове на британския асет мениджмънт гигант Schroders – Schroder ISF Global Sustainable Growth. Фондът инвестира в социално отговорни компании както от развити така и от развиващи се пазари и се представя значително по-добре от бенчмарк индекса си за последните години.

Как да инвестирате в суровини?

Фондът за суровини Schroder ISF Commodity Fund, е най-новото попълнение в голямото семейство от фондове на Schroders. Инвестира в различни финансови инструменти от цял свят, свързани с всички видове основни суровини. Целта на фонда е да реализира 3% по-добра доходност от бенчмар индекса си.

Как да инвестирате в нискорискови активи?

Инвестицията в акции и суровини крие опредлено ниво на риск, така че е добра идея да комбинирате инвестицията в тези активи с по-нискорискови такива.

При изборът на нискорискови активи трябва да имате предвид, че очакванията ни за облигациите в момента не са особено положителни. Те приключиха един дълъг бичи цикъл и доходността от тях в общия случай не е задоволителна.

Затова подбрахме два от фондовете на Schroders, които смятаме за по-добра алтернатива:

Schroder ISF Strategic Bond

Въпреки, че е фонд в облигации, Schroder ISF Strategic Bond се характеризира с това, че търси възможности да спечели от пазара във всяка една среда. Фондът е Long/Short и има както краткосрочни дълги позиции в облигации, така и къси позиции, които печелят когато пазарът пада. Това го прави добър инструмент, когато не сме толкова позитивни за пазара на облигации, тъй като той има възможности да носи доходност и в такива моменти.

Schroder ISF Inflation Plus. 

Фондът е специално разработен от Schoders с целта да побеждава инфлацията и да носи доходност над нивото на инфлацията в Еврозоната (измерена според хармонизирания индекс на цените в Еврозоната). Инвестира в микс от държавни облигации, акции и суровини.

Колко да инвестираме в рискови и в нискорискови активи?

Най-лесната формула за разпределение на спестяванията в рискови и нискорискорискови активи е следната:

  • 100 – Възраст = Х% рискови активи (акции, суровини)
  • Възраст = Y% нискорискови активи (облигации, депозити)

Специално с целта да преборят растящата инфлация, създадохме 3 варианта на примерни инвестиции в подбраните фондове, спрямо нивото на риск и очаквана доходност. Можете да ги разгледате на този линк.

Разгледайте и отговорите на въпросите, които получихме по време на уебинара ни ТУК. Ако не сме отговорили на Вашите въпроси, не се колебайте да се свържете с нас:

 

Свържете се с нас

 

-------------------------------------------

*Тази публикация е с информативна цел и не представлява препоръка или оферта за инвестиция. Предупреждение за риска: Стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят инвестициите си в пълния им размер. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността нямат връзка с бъдещите резултати на инвестиционно дружество.