След 35-годишна възраст започваме да мразим работата си. Това разкри изследване на компанията "Happiness Works". Резултатите от анкетата, проведена във Великобритания, показват, че по-възрастните работещи са значително по-нещастни от младите си колеги. Те губят мотивация за развитие и посещаването на работното място ги натоварва психически. Изследването показва, че удовлетвореността от работата започва рязко да намалява от 35-годишна възраст.

Според британското проучване 17% от хората над 55 години, 16% от 35 до 54-годишните и 8% от 18 до 32-годишните твърдят, че са недоволни от работата си.

why-we-hate-our-job-but-not-Karoll

Факторите за това могат да бъдат много – заплащане, което не съответства с желанията на работника; позиция, която е по-ниска от очакваната; недооценени усилия; липса на свободно време и пр. Много голяма част от участвалите в анкетата, които са прехвърлили тридесет и петата си година, смятат, че неща като семейството, личното време и времето за близките хора са много по-важни от парите, корпоративното положение и работата изобщо.

Какво съветват експертите?

Моделът на работното време, който наблюдаваме вече повече от 50 години, започва да досажда на хората, сочат изследвания на "Happiness Works". Експертите твърдят, че голяма част от безработицата при образованите хора, се дължи на факта, че те не могат да приемат пълното отдаване на работата си, като липсата на свободно време ги плаши. Ето защо все повече се налага алтернативния доход или казано по-просто – пасивните приходи. Докато сме млади (и по-конкретно в годините преди 35) повечето от нас имат мотивацията, енергията и визията за растеж и реализация. Това са годините и за началото на инвестиционните ни дейности. Ако инвестираме правилно възможността да сме „млади пенсионери“ и да се занимаваме с това, което наистина ни харесва е много по-голяма.

В какво можем да инвестираме?

Вариантите в какво да вложим парите си са много и зависят спрямо рисковия ни профил. Някой от нас могат да решат, че е добре да инвестират парите си в имоти. Това е често срещана практика в България. Други биха предпочели банковите депозити, но имайки предвид ниските лихви по тях в момента, може би е по-добре да разпределим парите си на няколко места – веднъж с цел предпазване от пазарни сривове и втори път – осигуряване на доходност от различни канали. Удобен инструмент за постигане на това са взаимните фондове, които пазят спестяванията ни от инфлацията, инвестират в инструменти на компании от различни сектори и региони и ни позволяват да се възползваме от предимствата на дългосрочното инвестиране.

Изводи?

Изводите, които можем да направим от проучването на британската компания "Happiness Works", е, че колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-бързо ще имаме възможността да получим своята финансова независимост. Така едновременно няма да изпадаме в състояние на пълно отрицание от работата ни, както и ще можем да потребяваме времето си според желанията ни.

Ако тази статия ви е била интересна, можете да се запишете за безплатния ни уебинар „Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?“ и да научите повече за инвестиционните перспективи, които биха променили живота ни към по-добро.