Финансовата независимост е цел, към която всеки човек се стреми, но някога чували ли сте за термина „финансова гъвкавост“ и ако да, замисляли ли сте се за това. Често сме толкова устремени към финансовата независимост, че забравяме за нашата гъвкавост. Именно затова ние искаме да ви припомним нейната важност, за да не я оставяте на заден план. Нека се запознаем малко по-детайлно с нея.

Какво всъщност представлява финансовата гъвкавост?

Това е термин, който най-често описва „способността на компания/фирма да реагира на непредвидени ситуации, които пораждат разходи или възможността да се възползва от инвестиционни предложения“. Казано по-просто, това е възможността да се адаптираш при резки промени на пазарите. Тази концепция е приложима не само в бизнеса, но и в личните ни финанси. Какви предложения и нови хоризонти ще се открият пред вас, ако можете да живеете със 70% от месечната си заплата? Колко ще е лесно да се справите при евентуална загуба на работата или неочаквано боледуване? Ще можете ли да кажете „Да“ на всяко предложение за пътешествие, преместване на ново място или просто да приемете неустоимо предложение? Финансовата гъвкавост ни дава свободата и привилегията да не мислим изобщо за пари. Тя е инструментът, който ни позволява да направим козметичен ремонт вкъщи, без да се налага да теглим кредит. Финансовата гъвкавост ни помага да се погрижим за себе си, вместо постоянно да се притесняваме и да се чудим как да се справим с непредвидени разходи. Системата на отделяне на средства и инвестирането им ни помага да достигнем нашите финансови цели дори през периоди, в които инвестираме много по-малко от нормално.           

Защо финансовата гъвкавост е важна?

Финансовата гъвкавост е важна във всеки един период от живота ни. Тя ни позволява да посрещнем всяка промяна, без това да се отрази осезателно на стандарта ни на живот. Финансовата гъвкавост е особено важна и в годините след пенсия. Това е така, защото в този период финансовите ни нужди се променят драстично. Най-осезаемо е при всички хора, които разчитат единствено и само на фиксираната си пенсия и нямат друг източник на приходи. Тогава разпределянето на средствата става много по-сложно и доста често може да се стигне до момент, в който парите просто не стигат. Но има решение за това. 

Как да постигнем финансова гъвкавост?

Финансовата гъвкавост е първата стъпка към постигане на финансова независимост. Това може да означава, че за целта ще имате нужда от спестявания и подходящ финансов инструмент, в който да ги инвестирате. Тук можете да заложите както на дългосрочни инвестиции, така и на краткосрочни методи. Инвестициите във взаимни фондове поставят основата на нашата бъдеща финансова независимост, както и ни правят изключително финансово гъвкави, защото едновременно спестяванията ни са предпазени от лошите ефекти на инфлацията и също така получаваме допълнителна доходност към месечния си доход. По този начин ще имате средства за днес и за след 5, 10, 20 и 40 години. Постигането на финансова гъвкавост ще ви даде свободата да се погрижите за себе си и да не се притеснявате никога повече за „money issues” или казано просто – липса на пари.

Ако тази статия ви е харесала, запишете се за нашия уебинар "Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от личното си време?" напълно безплатно.