Налагането на строги мерки за социално дистанциране и овладяване на кризата с коронавируса доведе до сериозни икономически сътресения и постави редица индустрии в много тежка ситуация. Част от бизнесите бяха принудени временно да спрат дейността си, а много от останалите бяха косвено засегнати от по-слабата икономическа активност и проблемите, свързани с веригите на доставки. Една от малкото индустрии, които успяха да извлекат ползи от необичайната среда в момента, е тази на видеоигрите.

Принудителното налагане на стоене вкъщи накара милиони хора да търсят алтернативни начини на забавление. Един от най-подходящите се оказа геймингът, тъй като освен форма на забавление, той е и средство за „безопасна“ комуникация. През последния месец наблюдавахме много засилен интерес към видео игрите, а новите заглавия на пазара реализираха рекордни продажби. Безплатната игра на Activision - Call of Duty: Warzone, например, привлече цели 30 млн. потребители само за първите десет дни след излизането ѝ.

Така на фона на масовите разпродажби на глобалните пазари, акциите на гейминг компаниите се представиха значително по-добре. ETF-ът ETFMG Video Game Tech, например, отчете спад от само 2.0% от началото на годината, спрямо -13.7% за американския индекс S&P 500.

Нашият взаимен фонд - Адванс Възможности в Нова Европа успя да се възползва от този тренд чрез най-голямата позиция в своя портфейл - CD Projekt (CDR).  От началото на годината акциите на полската гейминг компания са поскъпнали с 17.7%, а откакто е добавена в портфейла на фонда през 2016 г. ръстът възлиза на близо 900%. Произвеждайки игри на най-високо ниво (ААА), компанията успя да се развие изключително динамично през последните няколко години и от малко гейминг студио се превърна в най-голямата публична компания в Полша (с пазарна капитализация от $7.6 млрд.), детронирайки банката PKO. Още по-впечатляващо е, че с ръст от почти 27,000%, акциите на CD Projekt се превърнаха в най-печелившата инвестиция от широкия европейски индекс STOXX 600 за последните 10 години (фигура 1). Благодарение на успехите ѝ гейминг индустрията в Полша се разви с невероятни темпове в последните години, а множество малки компании потърсиха финансиране от фондовата борса поради засиления интерес на чуждестранни инвеститори.

Фигура 1: Представяне на CD Projekt спрямо STOXX 600 за период от 10 години (нормализирано към 100)

Източник: Bloomberg, Карол Капитал Мениджмънт

Перспективите пред компанията остават изключително добри. През септември трябва да излезе тяхната нова игра -  Cyberpunk 2077. Това е най-очакваното заглавие на пазара за последните няколко години и същевременно е най-големият им проект досега. Високото качество на играта и ефективно проведената маркетингова кампания привлякоха небивал интерес към нея, а включването на Киану Рийвс като персонаж предизвика истинска истерия сред феновете. През първата година след излизането ѝ очакваме да бъдат продадени около 30 млн. копия, които да достигнат общо 100 млн. през първите пет години. Това ще я превърне в една от най-продаваните игри в света и ще доведе до изключителен скок в печалбата през следващите няколко години.

Фигура 2: Очаквани печалби в средносрочен план

 

Източник: Bloomberg, Карол Капитал Мениджмънт

Инвестирайки в Адванс Възможности в Нова Европа, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, можете и вие да се възползвате от добрите перспективи пред компанията. Научете повече на страницата на фонда.