Инвестициите са много добър начин, по който да си осигурите финансова стабилност и спокойствие във всеки етап от живота си. Можете да събирате парите си във влогове, спестовни сметки и депозити или пък да ги инвестирате на финансовите пазари. В голяма част от случаите, вторият вариант предлага значително по-голяма доходност на вашите пари и затова е все по-често предпочитан. Но търгуването с ценни книжа и акции не е нещо, с което всеки може да се справи с лекота. И тук идва въпросът: „Трябва ли да имаме опит и знания зад гърба си, за да инвестираме на финансовите пазари?“. Нашият отговор е – не! Как да го правите разумно, ще ви обясним в следващите редове.

Инвестирането на финансовите пазари е по-лесно от всякога, защото не изисква предварителни знания, опит и умения за търговия с ценни книжа и акции. Това е така, защото когато инвестирате парите си, те се управляват от професионалисти, които ще правят това за вас. Когато изберете да инвестирате на финансовите пазари ще ви бъде изготвен индивидуален профил, както и инвестиционен портфейл. Той се управлява от портфейлен мениджър, който следи тенденциите на финансовите пазари, анализира ги и намира най-доброто време и място да инвестира вашите пари.

Добро решение за всички хора, които искат да инвестират на финансовите пазари, но не разполагат с нужните знания и умения да го направят сами, са и взаимните фондове. Те работят на принципа на дружество, което трупа капитал, който след това се инвестира в различни активи – бондове, акции, недвижими имоти, ценни книжа, злато и така нататък. При този тип инвестиции можете да изберете какви рискове искате да поемете и за каква доходност да се борите, но самото управление на активите е делегирано на портфейлните мениджъри. По този начин вие оставяте парите си да бъдат управлявани от екип от професионалисти по вашите условия – доходност, риск и т.н.

За да инвестирате на финансовите пазари, първото и най-важно условие е да можете да си го позволите. Всеки човек има възможността да го направи, стига да съумява да отделя поне 10% от месечния си бюджет за това. Също както при депозитите, колкото повече инвестирате на финансовите пазари, толкова повече парите ви ще работят за вас. Но за разлика от банковите депозити, лихвите от инвестициите са много по-добри и най-важното – този тип спестяване е много по-устойчиво срещу инфлацията.

Спестяването е полезно за всеки един от нас, като то ни дава свободата да бъдем финансово независими. По този начин може да сме спокойни, че имаме възможността да посрещнем всеки непредвиден разход, без това да повлияе на начина ни на живот. Инвестирането ни позволява да се погрижим за бъдещото си аз, както и за нашето семейство и любими хора. Ето защо е добре да инвестирате днес, за да имате двойно повече след няколко години.

Вижте още "Как е възможно да си осигурите достатъчно средства, за да се пенсионирате по-рано?" ако тази статия Ви е харесала.