2018 г. беше предизвикателство за инвеститорите. Акциите и облигациите в САЩ имаха по-ниска доходност от кеша. Двата основни фактора за тази доходност бяха разочарованието от забавения глобален растеж и по-ниската ликвидност.

Тези фактори ще продължат влиянието си и през настоящата година според  Schroders. Анализаторите на асет мендиджмънт гиганта са идентифицирали 3 основни теми, които ще се окажат важни за инвеститорите през настоящата година. Има и четири черни лебеда, които според тях могат да окажат голямо влияние на пазарите.

Тенденция 1: Намаляване на достъпа до кеш на пазарите

Schroders oчакват през 2019 обемът на пари в световната финансова система да намалее. Основната причина е промяната на политиката на по-голямата част от централните банки. След период, в който купуваше държавни облигации, ФЕД планира да продаде част от тях, като по този начин ще изтегли част от кеша на пазара. Европейската централна банка заяви, че ще спре изкупуването на държавни облигации. По този начин единствената основна централна банка, която ще дава кеш на финансовите пазари, чрез купуване на държавни облигации, остава Банката на Япония.

Тази тенденция би оказала влияние на световните пазари, защото когато парите са налични и се достигат лесно, инвеститорите са готови да поемат по-висок риск. В последните години това помогна на директните инвестиции в периферните пазари на Еврозоната (Гърция, Португалия, Испания и Италия), някои развиващи се пазари и корпоративни облигации с неинвестиционен кредитен рейтинг. Когато ликвидността на финансовите пазари намалява, това спира подкрепата за тези пазари.Ранният ефект от тази тенденция се появи още през 2018 г. при развиващите се пазари. През 2019 г. резултатите от този тренд ще бъдат много по-видими.

Тенденция 2: Завръщането на развиващите се пазари

Въпреки горното твърдение може да изглежда странно, но анализаторите на Schroders вярват, че през 2019 г. развиващите пазари могат да се завърнат на върха, ако политиката на ФЕД за повишаване на лихвите спре. Ако това се случи – а ние прогнозираме още едно повишаване през юни до нива 2,50 – 2,75% - има достатъчно причини да смятаме, че доларът ще отслабне. Положителните ефекти за развиващите се пазари от този сценарий биха могли да компенсират отлива на свежи пари и продължаващото напрежение в световната търговия. Можем да твърдим, че цените на акциите на развиващите се пазари са калкулирали лошите новини и има възможност за скок при добри новини.

Макроикономическото развитие е много важно и е възможно да са необходими повече правителствени харчове и/или намаляване на данъците от страна на Китай, за да бъде възстановено доверието на инвеститорите. Търговската война между САЩ и Китай продължава да бъде голяма заплаха, но няма причина да се очаква пряко свиване в общата търговия.

Тенденция 3: Натискът на популистите ще принуди правителствата да действат бързо, за да отговорят на очакванията

Без мотора на американското и китайското търсене глобалната икономика се забавя. САЩ надмина растежа на всички останали, благодарение на политиката на Тръмп за намаляване на данъците.  Другите лидери и правителства си взеха бележка. Във Франция президентът Макрон отговори на исканията на „жълтите жилетки“ за намаляване на данъците след техните бунтове. В навечерието на труден Брекзит, правителството на Великобритания планира своя стимулираща фискална политика. Единствено Япония ще е изключение с планираното през Октомври 2019 увеличение на данъците. Но дори тук се предприемат мерки, които да намалят въздействието.

Във всеки случай основната гледна точка е, че правителствата, търсещи растеж, не правят икономически реформи, за да засилят конкуренцията или не се стремят да направят пазара на труда по-гъвкав. Подходът днес е да се достигне до бързо решение чрез намаляване на данъците, повишаване на публичните разходи или увеличаване на минималното регламентирано заплащане. Някои от тези мерки са оправдани и дори закъснели, но други са отговор на правителствата към увеличаващия се популизъм.

Как тези тенденции ще повлияят на пазарите през 2019 г?

Лошите новини са вече калкулирани в цената на пазарите. Това, разбира се, не е гаранция за растеж, но означава, че пазарите са по-устойчиви на шокове от миналата година.

„Черните лебеди“: да мислиш за немислимото

По-горните тенденции са известни, докато „черните лебеди“ са „слабо вероятното“. По дефиниция ние не можем да ги предвидим, но идентифицирахме четири сценария, които са правдоподобни. Смятаме, че си струват обмислянето.

1.Още една криза в Еврозоната

Първата дългова криза в Еврозоната започна през 2009, когато няколко страни-членки (най-вече Гърция) не можеха да обслужват или рефинансират техните дългове. Редица страни не успяха да спасят и прекалено задлъжнели банки. Европейската централна банка пое инициативата и издаде нова емисия пари, за да осигури достъпа до кеш на пазарите, като по този начин предотврати спиране на дейността и икомически колапс.

Оттогава се чуват гласове, един от които на Макрон, да се създаде централен фонд, който да подпомага растежа, ако подобно събитие се случи отново. Този фонд все още не е сформиран. Потенциална криза беше избегната съвсем скоро , когато разходните планове на италианското популистко правителство поставиха на изпитание стриктните условия на ЕК. Подобна драма може да се разиграе отново през 2019, като вземем предвид възхода на популизма.

2. Без Брекзит

Това може да изглежда немислимо, като се има предвид времето и енергията, които понастоящем се влагат в одобрението на споразумение за оттегляне. Обаче, „без Brexit“ е единственият изход, който няма да изисква гласуване е Парламента. Тъй като депутатите отхвърлиха предложената настояща сделка, а ЕС е малко вероятно да допусне нещо по-нататък, трябва да допуснем възможността правителството да анулира член 50 и да остане в ЕС.

3. Военни действия

За съжаление, има достатъчно горещи точки, които могат да предизвикат въоръжен конфликт през 2019 г. Войната в Близкия изток (водена в Йемен и Сирия) може да се превърне в истинска война между Саудитска Арабия и Иран. Китай има амбиции за Тайван и за целия регион. Ако отказа на Тръмп да даде водеща роля на ООН доведе до по-малко координиран международен отговор на териториалните схватки, руските амбиции биха могли да се засилят отново.

4.Тръмп не се кандидатира за изборите през 2020

Въпреки че често е трудно да се предвидят идеите на президента, изглежда че той е настроен да се кандидатира за втори мандат. Това обаче ще зависи от разследването на американския специален съветник Мюлер за предполагаема намеса на Русия на изборите през 2016 г. Нещо повече, Тръмп вече е най-старият човек, избран за президент, който встъпва в длъжност на 70-годишна възраст и ще бъде на 78 в края на втория мандат. Здравето може да бъде фактор. Или просто може да реши да направи нещо друго: говореше се за основаването на медийна империя…

 

*Материалът е по текст на Кийт Уейд, ръководител на стратегическото звено на Schroders