Със сигурност през последните години криптовалутите набраха доста голяма популярност и Bitcoin успя да превърне не един или двама в милионери. Именно бързата печалба и турбулентното развитие на криптовалутата привлече толкова голямо внимание върху този метод на инвестиране. Макар и нагледно да изглежда като детска игра, търгуването и управлението на Bitcoin или друг вид криптовалута е доста сложен процес. Устойчив ли е той и какви са опасностите, които търгуването с Bitcoin крие? Нека ви отговорим!

Когато говорим за криптовалути, първото нещо, за което хората се сещат, когато чуят термина, е Bitcoin. Тази единица успя да достигне колосални стойности за едва няколко години. Но питали ли сте се как точно се случва този процес? Ако си представим, че инвестицията има средно 200-дневен тренд, в който стойността ѝ непрестанно се покачва, то Bitcoin беше на тази вълна за 2 години – от октомври 2015 година. През този период, криптовалутата повиши стойността си с над 7,700%. Именно поради тази причина, много хора решиха да са на гребена на вълната и да инвестират, закупувайки Bitcoin, но голяма част от тях хванаха края на тренда и единственото, което се случи с финансите им бе те да се стопят от няколко хиляди до няколко долара. Малко преди колосалния спад на цената на Bitcoin, тя беше достигнала $19,343 – това са 272% повече от сумата, която щеше да струва един биткойн, ако беше изпълнил 200-дневен тренд или $5,201. Според анализатори и финансисти, това означава, че всички хора, закупили криптовалутата с идеята да я задържат, докато не прекъсне своя 200-дневен тренд на растеж, са били склонни да загубят най-малко 73% от инвестицията си. Ако прекъсне темповете си на растеж, то инвеститорите най-често продават всички единици, които притежават. Докато 73-процентов спад може и да изглежда доста трудно да се случи за 24 часа, историята на Bitcoin показва различно:

  • През 2010 година, криптовалутата претърпя спад от 94% за период от 3 седмици;
  • През 2011 година, спадна с 94% за период от 5 месеца;
  • От април до юли 2013 година, стойността беше с 76% по-малка;
  • От декември 2013 година до януари 2015 година, спадът, който наблюдавахме, беше 85%.

Но какво се случи преди няколко месеца, когато стойностите на криптовалутата пропаднаха с хиляди? В деня, в който се случи драстичното намаляване на валутата, тя се покачи. И след това не успя да се вдигне. И след това спадна още малко. Това беше скъсването на 200-дневния тренд на растеж на Bitcoin, който започна през октомври 2015 година. Наблюдавахме спада на валутата в началото на февруари месец 2018 година. Само от декември 2017 година до февруари 2018, стойността на 1 Bitcoin пропадна с над 70%. Със сигурност много от вас ще си кажат: „Е, това няма как да ми се случи, защото аз ще продам преди да започне да пада цената.“ Това може и да проработи, но никой от нас не може да бъде сигурен кога ще се случи този спад и най-вече – колко ще загубим при едно толкова сериозно колебание.

Макар и криптовалутите да са бързооборотни инвестиции и много хора да ги предпочитат заради голямата доходност, те са високорискови и не гарантират по никакъв начин, че това, което имате днес, ще бъде същото, като това утре. За да предпазите парите си, но все пак да им дадете подходяща среда за растеж, ние ви препоръчваме да инвестирате на финансовите пазари. Когато изберете този тип инвестиция, вие си гарантирате спокойствие, много по-малки колебания на пазара, които лесно могат да се преодолеят и да не попречат на вашата цел. Правилното време да започнете да инвестирате, за да имате повече утре е вчера, но второто правилно време е да започнете от днес! Доверете се на стабилната инвестиция и си осигурете спокойствие и комфорт.

Вижте също "Защо е добре да инвестираме в различни активи?"