Отскоро Япония има нов премиер - Фумио Кишида, който наследи поста от управлявалия само година Йошихиде Суга. В последната година Япония беше в трудна ситуация с нисък темп на ваксинация и чести извънредни положения, които забавиха темпа на вътрешното потребление и икономика. Смяната на премиера породи някои опасения, че Япония може да се върне към ерата на политическа нестабилност и кратки премиерски мандати. Не смятаме, че подобно притеснение е оправдано. В края на краищата, Шиндзо Абе беше най-дълго управлявалият премиер на Япония, така че всеки следващ титуляр винаги е вероятно да изкара по-кратък мандат.

Наследникът на Абе, Йошихиде Суга, стана премиер само преди година и веднага се изправи пред две големи предизвикателства: пандемията Covid-19 и домакинството на Олимпийските игри, като първото беше сериозно предизвикателство за второто. Общественото недоволство от бавното внедряване на ваксините срещу Covid в Япония беше една от основните причини за оттеглянето на Суга наскоро. Бавното темпо на ваксинациите, съчетано с нови вълни от коронавирус, доведе до последователни извънредни положения, наложени в по-голямата част от страната тази година.

Те натежаха върху вътрешната икономическа активност и също така изпратиха непоследователно послание за приоритетите на правителството, тъй като Олимпийските игри се провеждаха на фона на извънредно положение в Токио.

Въпреки това кампанията за ваксинация се ускори значително през последните месеци. Япония вече е ваксинирала напълно по-голям дял от населението си.

Нарастването на темпа на ваксинации означава, че Япония успя да отмени извънредното си положение в края на септември. Въпреки че Япония се възползва от по-широкото глобално икономическо възстановяване тази година, това, от което се нуждае сега, е възстановяване на вътрешната икономика.

Ресторантите в определени райони все още трябва да затварят сравнително рано, а някои не могат да сервират алкохол, освен ако нямат сертификат за анти-Covid мерки. Въпреки това вътрешните пътувания отново са на дневен ред и мащабните събития могат да продължат с по-голям брой зрители.

Възход на малките компании?

Очакваме по-малките компании или така наречените small caps да се възползват от това повторно отваряне на вътрешния пазар. Малките компании обикновено имат много по-голяма експозиция към местната икономика, отколкото техните по-големи връстници. Компаниите, работещи в сектора на услугите, вече да тръгнат напред, тъй като пътуванията, туризма, развлеченията и други потребителски регистрират увеличение на търсенето и активността. Доверието на японските потребители постепенно се възстановява и това трябва да е положително за местните компании.

Small caps са част от пазара, който обикновено привлича внимание, а в момента много от тях са в секторите на вътрешните услуги, където сега очакваме силно възстановяване. Всеки дългосрочен инвеститор трябва да знае, че в small caps има по-голяма възможност за добавяне на стойност, като се има предвид колко недостатъчно проучени са някои от компаниите в сравнение с по-големите японски компании, което обаче е придружено и със съответното ниво по-висок риск.

Зелена икономика на дневен ред

По отношение на правителствената политика при г-н Кишида до голяма степен очакваме продължение на досегашната. Вече се обсъжда нов допълнителен бюджет и допълнителни стимули, които да бъдат съсредоточени върху подкрепа за тези, които пострадаха по време на пандемията. Област, в която обаче се очертава промяна е зелената икономика. Япония е сред страните, които са се ангажирали да достигнат нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Нещо повече, напускащият премиер Суга обяви по-амбициозна цел: намаляване на емисиите през 2030 г. с 46% спрямо нивата от 2013 г. Дебатът за това как Япония ще постигне тези цели изглежда ще се засили.

Вече видяхме, че политическите фактори и държавната подкрепа се отразяват в представянето на цените на акциите. Очакваме подобно въздействие от екологични и социални фактори в бъдеще. Може би е сравнително рано, но трябва да сме подготвени за потенциални промени в корпоративното и инвеститорското поведение по екологичните въпроси в Япония.

Като цяло на японския пазар инерцията на печалбите все още се ускорява, в сравнение с други региони, които е възможно да са достигнали своя връх на възстановяване, както се вижда на графиката. Това съответства на пътя на по-бавното внедряване на ваксините в Япония и по-дълготрайните ограничения. Смятаме, че политическият шум около смяната на премиера не трябва да отвлича вниманието на инвеститорите от по-ярката икономическа картина на вътрешния японски пазар и възможностите за добри инвестиции, които предлага той.

Schroders предлагат два фонда с фокус върху японския пазар – Schroder ISF Japanese Equity и Schroder ISF Japanese Opportunities. Специално с фокус върху по-малките компании (small-caps) пък е фондът Schroder ISF Japanese Smaller companies

 

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .

Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.

Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове.