За всеки родител е важно детето му да получи добро образование, а много често целта е то да завърши висшето си образование извън България. Това обаче изисква не малко средства, които ако плануваме навреме да спестим и инвестираме, не би трябвало да причинят големи сътресения във финансовото ни състояние и стандарта на живота.

Колко средства ще са необходими, за да изпратим детето си да учи в чужбина?

Ние направихме проучване колко струва образованието в едни от най-търсените европейски дестинации и САЩкато дадените суми са за 1 месечен период. Таксите и разходите за живот в последната една година нараснаха драстично, заради рекордните темпове на инфлацията. Прави впечатление, че най-недостъпна става дестинацията САЩ, заради сериозното поскъпване на американския долар спрямо еврото.

Когато правим подобен модел, трябва да имаме предвид и друга статистика: 51% от студентите в ЕС работят докато учат, като 61% не могат да си позволят да учат, ако не работят. Вероятно затова най-популярните дестинации са Нидерландия, Дания и Германия, където почасовата работа е доста популярна.

  • Семейството осигурява почти 50% от разходите за образование на студентите в ЕС
  • 69% от студентите работят, за да покрият разходите си за живот.
  • 59% от студентите работят, за да натрупат опит.

Така за да направим обща калкулация колко средства ще са необходими за обучението на детето ни в чужбина, взехме осреднен вариант на трите най-предпочитани европейски дестинации и България.

 

А ето и 4-те фактора, които влияят на инвестициите ни най-често и имат сериозен ефект на финансовото ни състояние и спестявания

 

1. Инфлацията

Тя е врагът на всички спестявания, дори когато е в нормални граници от 2-4% годишно. Във време на висока инфлация, в която се намираме в момента, тя е особено важен фактор, с който трябва да се съобразим. Долната графика говори сама по себе си колко важен фактор е тя.

2. Спестяваме твърде малко спрямо крайната ни цел

Въпреки че в конкретния случай говорим за образование на децата ни, основното което е добре да възприемете е, че не е необходимо да имаме конкретна причина, за да спестяваме. По този начин можете да запазите контрол върху времето и живота си. Най-доброто правило, което можете да спазвате е 50/30/20, в която формула 50% се отделят за основните месечни разходи, 30% за забавление и 20% за спестяване за образованието на децата, за пенсия.

3. Започваме късно

Най-силният актив във финансовия свят е времето. Колкото по-дългосрочна е една инвестиция, толкова по-висока е нейната възвращаемост. Освен това когато започнем да спестяваме навреме, това ни позволява да постигнем целите си с по-малко инвестирани средства. Долната таблица Ви показва нагледно как с помощта на сложната лихва и времето можете да постигнете целта си да осигурите средства за образованието на децата си. Ако започнете да мислите за това още от раждането му, с много по-малко инвестиции ще постигнете по-висока доходност.

4. Не подбираме правилните финансови инструменти

Пред всеки, който се изправя за първи път пред решението да инвестира, съществуват множество въпроси за това кой е най-подходящият финансов инструмент за спестяванията му.

Нашият отговор е да подбирате различни активи, но е задължително в портфейла ви да присъстват акциите (особено когато имаме дългосрочен хоризонт пред себе си), тъй като това е активът с най-висока възвращаемост в исторически план. За всеки начинаещ инвеститор най-подходящият инструмент, който може да осигури диверсификация на инвестициите са взаимните фондове.

Най-подходящият момент да стартирате с инвестицията си? - Сега

Пазарите са в момент на корекция сега и това означава, че с по-малко средства ще можете да купите повече. От началото на годината пазарите са с 25% надолу, но това не трябва да Ви плаши, защото пазарите обикновено реагират на негативните новини изпреварващо. В исторически план след подобни корекции следват движения нагоре.

5-те основни принципа за постигането на по-висок стандарт на живот

Тези принципи важат за всяка една инвестиция и цел, независимо дали е образованието на Вашето дете или друга:

  • Да започнем да инвестираме рано, за да се възползваме от силата на сложната лихва
  • Да заделяме регулярно около 10-15% от дохода си за инвестиции
  • Да заложим на дългосрочен подход на инвестиране
  • Да диверсифицираме активите в портфейла
  • Част от портфейла да е в акции, защото това е активът, който категорично побеждава инфлацията

Едно от решенията, с които ще можете дългосрочно да защитите спестяванията си и дори да ги увеличите, е чрез регулярни инвестиции в Инвестиционен План. С този продукт ще можете да минимализирате най-много риска от загуби, както и да се възползвате от факта, че не са Ви нужни изключително големи суми, а можете да инвестирате и суми от порядъка на 100-200лв всеки месец. Прочетете повече за предимствата на инвестирането на вноски.

По повод изминалия ни уебинар, до 15 октомври 2022 г. Ви даваме 50% по-ниска такса на входа за първата инвестиция в инвестиционен план.

Сключване на договор за инвестиция може да се случи както в нашия офис, така и дистанционно в онлайн портала ни.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля, прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.