Инвеститорите, които залагат на Nuclearelectrica, са най-щастливи след получаване на 72% възвръщаемост

Румънска енергийна компания Nuclearelectrica, американският гигант Apple и основният борсов индекс в Атина са най-добре представящите се инвестиции от началото на 2019 г. Инвеститорите, които са вложили спестявания от началото на 2019 г. в акциите на Nuclearelectrica (символ на борсата SNN), оператора на атомната електроцентрала в Чернавода, в момента са най-щастливи, след като получиха обща възвръщаемост от 72%, което е двойно в сравнение с доходността на основния индекс в Букурещ за този период от време. Фондът „Адванс Инвест“, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, също инвестира в тази акция като за периода на последната 1 година от инвестицията в акции на Nuclearelectrica фондът е реализирал обща доходност от 67%.

Акциите на Apple се нареждат на второ място сред инвестициите с най-добра възвръщаемост, реализирайки доходност от 39% от началото на годината, което означава, че американският гигант е "бил" румънския пазар на акции в контекста на индекса BET-TR (+36%), който отразява и дивидентите, изплащани от компаниите в Румъния. За сравнение основният индекс BET (който не отчита дивидентните плащания) поскъпна с 25% през същия период, което поставя Букурещката фондова борса на второ място сред най-добре представящите се фондови борси в Европа от началото на годината.

На трето място в класацията на най-добрите инвестиции през 2019 г. е основният индекс на Атинската фондова борса, с ръст от 38%, което означава, че гръцката фондова борса е най-добре представящата се в Европейския съюз от началото на 2019 г. Фондът „Адванс Източна Европа“, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, инвестира избирателно в акции на гръцки компании, като за периода на последната 1 година, от инвестициите си фондът е реализирал обща доходност от  32%.

Останалите доходоносни инвестиции за тази година включват акциите на Microsoft (+36%), фючърси на злато (+16.5%) и фючърси на петрола сорт „WTI“ (+28.2%) и „Брент“ (+12.3%).