Какво движи цените на акциите? Скъпи или евтини са те в момента? И кои региони и сектори са готови да се справят добре след това? Това са някои от въпросите, на които настоящия анализ на партньорите ни от Schroders се стреми да отговори. Toй задава ключови тенденции, илюстрирани чрез провокиращи мисли графики.

Четири са основните тенденции, които ще наблюдаваме през първото тримесечие на 2022 г. и те произтичат от данните за последното тримесечие на 2021 г.

  • Изминалата година завърши с повишаване на глобалните акции, с 6,8% през четвъртото тримесечие, след като силен сезон на печалби, съчетан с относително стабилна лихвена среда, подкрепиха представянето.

Въпреки това разпространението на варианта Omicron, нарастващата инфлация и намаляващите парични стимули се отразиха върху оценките на акциите.

Най-добре представилият се регион е САЩ (+10,1%). Европа (+5,8%) и Обединеното кралство (+5,6%) също се представиха сравнително добре (всички в местна валута).

  • Забавянето на растежа на китайските кредити повлия негативни на възвращаемостта от акциите на развиващите се пазари (-0,4%) и Япония (-3,9%). Забавянето в Китай тепърва ще се усети и ще бъде отразено и в представянето на акциите от развитите пазари.

  • Най-добре се представи технологичния сектор, въпреки че може да се твърди, че и дефанзивните сектори отбелязаха по-добро представяне от очакваното.

ИТ беше секторът с най-висока възвръщаемост (+12,7%), но дефанзивните също се справиха сравнително добре, включително комуналните услуги (+10,4%) и недвижимите имоти (+9,1%).

Комуникационните услуги (-1,5%) и енергетиката (+3,3%) бяха секторите с най-ниска доходност.

  •  В сравнение с изключително силната 2021 г. очакваме забавен ръст и по-слабо представяне на глобалните акции през 2022 г. Очакванията ни са за среден ръст от 7% през 2022 г. срещу 53% през 2021 г. Освен това оценките може да се свият допълнително, тъй като централните банки започват бавно да повишават лихвените проценти.

Акциите на Обединеното кралство и Япония сега се търгуват близо до 10-годишната си историческа средна стойност. Междувременно акциите на развиващите се пазари се понижиха значително след пика си през януари 2021 г. и имат добра оценъчна стойност. За разлика от тях САЩ и Европа продължават да изглеждат най-скъпи.