Сигурно много от нас са се замисляли какво ли е да изберат кариера някъде другаде по света или просто да се преместят да живеят извън България. Често обаче, желанията ни са много над възможностите ни и това може да ни изиграе неприятна шега. Всички знаем за скъпите градове по света, като Ню Йорк, Токио и Париж, но замисляли ли сте се реално колко ще ви е нужно да живеете там? Няма нужда да го мислите, защото ние сега ще ви кажем!

Преди да започнем да разглеждаме средните стойности за живот в различните градове по света е важно да поставим едно основно правило. Като отправна точка в нашия сравнителен анализ сме използвали Ню Йорк. Именно затова и неговият индекс е 100. Всички други градове, които ще изброим в редовете по-долу използват Ню Йорк като отправна точка. Време е да разгледаме и най-скъпите, и най-евтини градове за живеене по света.

Едва ли ще са много учудените от факта, че най-скъпият град за живеене в света е Цюрих, Швейцария. Неговият индекс се равнява на 145.45, което означава, че ви трябват почти 50% повече финанси отколкото необходимите в Ню Йорк. Като цяло, първите 6 града в нашата класация са разположени именно в Швейцария, и това са Цюрих, Женева, Базел, Берн, Лозана и Лугано. Веднага след това се нарежда Ставангер, Норвегия с индекс 120.6. Определено тези две европейски държави са най-скъпите за живот в света. Може би се чудите къде се губи перлата на Азия, а именно високотехнологичният град Токио. Интересно е, че той се нарежда малко под Ню Йорк с индекс от 96.56, но по-интригуващо е, че Копенхаген го превъзхожда с индекс 97.78.

Най-скъпите градове за живеене в Съединените щати са Ню Йорк, Сан Франциско, Анкъридж (най-големият град в Аляска), Бруклин, Хонолулу, Блумингтън и Вашингтон – всички с индекс над 90. Със сигурност ви е трудно да си представите тези индекси във финансово изражение, затова ще ви дадем сравнение. В България най-скъпият град за живеене е София, а той има индекс от 43.33. Това означава, че за да живеете в Съединените Щати ще имате нужда от почти двойно повече пари, от колкото в страната ни. На следващо място се нарежда Варна с индекс 42.46, Бургас – 41.29 и Пловдив – 40.23. Финансите, с които живеете в България, ще ви бъдат напълно достатъчни в Сараево, Анкара, Измир, Рабат, Бали и Самара. Обещахме да ви кажем и къде е най-евтино да се живее. Държавата, в която ще се нуждаете от най-малък месечен бюджет е Египет. Столицата Кайро е с почти двойно по-нисък индекс от София – 26.93, а Александрия се нарежда след това с 23.98. Градът, включен в изследването, с най-нисък индекс е Тируванантапурам – столицата на щата Керала в Индия. Там стойностите достигат до 20.5.

Както показва изследването има голямо разнообразие от дестинации, които могат да отговорят на всеки бюджет. Макар и да има много държави след България в класацията, по-голямата част от тях са преди нас. Именно затова, ако обмисляте живот в друга държава, по-вероятно ще имате нужда от повече средства. Ако все още се колебаете дали сте готови за промяна, можете да започнете да се подготвяте за нея, като отделяте част от месечната си заплата. Инвестирането на тази сума ще увеличи нейните размери значително и ще ви доближи до осъществяването на вашите мечти. Независимо дали ще се решите да тръгнете или ще останете в града, в който живеете, ще разполагате с достатъчно средства за всичко, което пожелаете.

Вижте още как можете да инвестирате в имоти в Ню Йорк, Токио и други топ градове в света, без да притежавате огромен капитал.