Умните ходове за твоите лични финанси не са толкова сложни, колкото си мислиш. Всъщност, те са доста по-прости. Ако се абстрахираш от целия жаргон, авторитетните изказвания и техническите понятия – всичко, което трябва да знаеш за личните ти финанси, се събира в по-малко от 700 думи и ще ти отнеме не повече от 3 минути четене.

Използвай наличното по най-добрия начин. Не се надявай прекалено много на следващо увеличение на заплатата. Колкото повече имаш, толкова повече искаш още. Това не означава, че трябва да спреш да се развиваш, но се опитай да бъдеш благодарен за това, което имаш в този момент.

Не харчи пари за чуждото мнение. Желанието за покупка на всеки нов продукт от дизайнерски брандове и „луксозни“ марки има за цел единствено да храни самочувствието на комплексираните хора, които искат да се представят за нещо, което не са в обществото. А ето и няколко интересни примера за милиардери, които със сигурност не се интересуват от чуждото мнение и това какво ще си каже обществото.

  • Майкъл Блумбърг носи едни и същи мокасини от деситилетие
  • Уорън Бъфет още живее в дом, който е закупил за $ 31,000 през 1955 година
  • Джон Рокфелер е карал единствения си син да износва старите дрехи на сестра си

Не си купувай билети за лотарията. Замислете се колко математици, които пускат тото, познавате? Изследване в миналото показва дори, че хората, които печелят от лотарията, не са много по-щастливи от тези, които губят.

Цени парите си. Изчисли колко точно пари носиш вкъщи след всички данъци за всеки един час, който работиш. И запомни това число – особено когато пазаруваш.

Премахни ненужните разходи. Има много излишни разходи в бюджета на всеки човек. Много хора харчат прекалено голямо количество пари по колите си и почти никой друг навик не раздува разходите толкова, колкото храненето навън по заведения.

Образовай финансово децата си. Научи децата си да спестяват от рано и често. Никой друг няма да ги научи, ако не ти. И те ще започнат да го правят по свой собствен начин.

Пази дълбоките си спестявания. Не използвай спестяванията, предназначени за времето, когато спреш да работиш, за да финансираш образованието на децата си.

Планирай дълъг живот. Твоята втора младост може да започне, когато станеш на 65 години. Опитай се да изплатиш всички кредити и ипотеки и да разполагаш с 10 годишни заплати, когато дойде времето да се пенсионираш. Не пренасяй дългове от един месец за следващия… освен ако не искаш да фалираш. Направи връщането на заеми свой приоритет.

Познавай себе си. Ако нямаш висока култура по отношение на парите, не се опитвай да прилагаш сложни финансови или данъчни стратегии за забогатяване, а се образовай или ползвай услугите на консултант (и двата варианта далеч не са скъпи). Ако си склонен постоянно да купуваш нови неща, спри кредитната си карта.

Спестявай от рано, спестявай често. Времето и търпението са най-добрите ни приятели що се отнася до нашите спестявания, защото само така можем да се възползваме от силата на сложната лихва. Ако инвестираш един долар за 10 години при 4% доходност на годишна база, в края на периода ще имаш $ 1.50. Ако го инвестираш за 40 години, ще имаш близо $5 в края на периода.

Инвестирай в акции. Въпреки, че акциите са волатилни, по принцип те дават най-добрата доходност дългосрочно – обикновено между 4% и 5% на година над инфлацията. Обикновените хора в западните страни от години се възползват от тази възможност.

Направи нещата прости. Едно портфолио от фондове с премерен риск, ребалансирано на годишна база, ще ти носи добра доходност – а може дори даже да надмине очакванията ти.  

Ако искате да се запознаете с конкретен спестовен продукт, чрез който можете да се постигнете между 4% и 12% очаквана годишна доходност, ви препоръчваме да научите повече за специално създадения за тази цел Спестовен план на Карол Капитал Мениджмънт