Докато ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Русия, експертите на Schroders разглеждат доколко важни са доставките на двете енергийни суровини и какви биха могли да са последиците върху икономиката

Инвазията на Русия в Украйна, която причинява много човешки жертви и разрушения, продължава вече втори месец. Освен всички човешки измерения, тази война има и икономически последици за целия свят, най-вече по отношение на доставките на руски петрол и газ. ЕС заплашва да наложи нови санкции на Русия, а Путин използва двете суровини като политическо оръжие и това води до риск от потенциално прекъсване на доставките.

В края на миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за допълнителни наказателни мерки срещу Русия, включително „незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия“.

Засега руският природен газ и петрол продължават да текат към Европа. От началото на инвазията редица европейски страни разкриха плановете си да намалят зависимостта си от руски стоки, но не са наложили категорична забрана, особено на газа, поради липса на алтернативи в краткосрочен план. Към момента Литва е единствената страна от Европейския съюз, която е спряла изцяло руския газ.

Междувременно през март Путин обяви, че Русия ще поиска европейските купувачи на газ да плащат в рубли. Според неговото изявление, плащането в евро или долари ще се разглежда като неизпълнение на договорите от страна на купувачите, което потенциално ще доведе до спиране на договорите.

Тъй като плановете за енергийни доставки на Европа продължават да се развиват, е важно да разгледаме отблизо колко важни са руските доставки за пазарите на петрол и газ и какво въздействие може да има спирането им.

Колко важно е производството на руски петрол за глобалните доставки?

През 2021 г. руският петрол представлява 12,4% от общото световно предлагане на петрол, което е повече от предлагането от страна на Саудитска Арабия и е равно на САЩ. Русия произвежда около 11,5 милиона барела петрол на ден, от които близо 4,3 милиона барела се изнасят за Европа и САЩ.

Колко руски петрол можем да загубим?

Според Малкълм Мелвил, мениджър на фондове на енергийните пазари на Schroders, пазарните оценки варират, но можем да загубим до 4,5 милиона барела на ден или 4% от общото глобално предлагане на петрол, докато руската инвазия продължава.

Преди инвазията пазарът очакваше доставките на руски петрол да се увеличат, за да помогне за справяне с глобалния недостиг на доставки след Covid. Но сега пазарът очаква Русия да намали доставките, което потенциално ще създаде голям недостиг.

Какво влияние може да има такъв недостиг върху петролния пазар?

Ако Русия започне да намалява доставките на петрол в световен мащаб, въздействието може да бъде драматично и постоянно. Светът е изправен пред недостиг на петрол от около 2,6 милиона барела на ден. Това дава възможност на САЩ да увеличат производството на петрол, което напоследък беше възпрепятствано от капиталов контрол, проблеми с ESG и проблеми с капацитета. Освен това има надежда, че някои санкции срещу Иран ще бъдат премахнати и той може да успее да доставя още един милион барела петрол на ден. Въпреки това все още можем да видим недостиг от 1,6 милиона барела на ден. Този недостиг, съчетан с рекордно ниски запаси, може да тласне цените на петрола до най-високите стойности за всички времена.

Колко важни са доставките на руски газ?

Доставката на руски газ е най-важна за Европа, тъй като представлява около 40% от вноса на газ. Европейските нива на съхранение на газ вече са ниски - 25% пълен капацитет в сравнение със средно за сезона от 38%, така че няма на какво да се опрем. Европейската комисия също така заяви, че хранилището за газ трябва да бъде пълно до 80% до следващата зима.

Според Малкълм Мелвил, ако газът се превърне в политически инструмент във войната, ще бъде трудно руският внос на газ да бъде заменен. Европа се опитва да диверсифицира доставките, като гледа главно към САЩ, но това отнема време и въздействието е незначително в сравнение с количеството газ, доставяно от Русия. Притесненията относно доставките се отразяват в европейските цени на газа, които вече са шест пъти по-високи от дългосрочната средна стойност от около 120 евро за мегават/час.

При сегашните условия наличието на газ в Европа може да се стопи за по-малко от един месец, ако доставките от Русия бъдат прекратени. Наред с другите опасности за икономиката, до които води това, повишаването на цените на тези ресурси води и до допълнително повишаване на нивото на инфлация.

Ако темата „Кои инвестиции ни защитават от високата инфлация?“ ви интересува, запишете се на безплатния ни уебинар, който ще се проведе на 19 април от 16:30 часа.

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.