Колко често е добре да правим преглед на отделните части на нашия инвестиционен портфейл?

Кога да продаваме или заменяме стари позиции с нови?

За да отговорим на тези въпроси, нека да разгледаме първо кои са двете крайности, на които най-често клиентите ни и хората като цяло стават жертва.

1. Някои от нас никога не преразглеждат инвестициите си. В нашата практика сме забелязали, че има хора, които веднъж направили дългосрочна инвестиция, повече не се интересуват от това как тя се справя във времето. Този подход се оказва много добър, ако икономиката като цяло се намира във възходяща тенденция. Ако настъпят времена на криза обаче, инвестициите ни може да се окажат неподходящи за моментното състояние на пазарите. Това от своя страна може да доведе до спад в стойността им, който в година като 2008-ма е бил близо 50%, а в исторически план инвеститорите са ставали свидетели на спадове дори по-големи от 50% по света.

2. Други само си внушават, че са дългосрочни. Има и хора, които, макар да се опитват да бъдат дългосрочни, наблюдават инвестициите си прекалено често и всеки ден следят цените на акциите или фондовете в своя портфейл. Такова поведение, за съжаление, подтиква хората да действат емоционално и импулсивно, а не на база на дългосрочните цели, които са заложени. Опитът ни показва, че такъв подход рядко води до добри резултати в дългосрочен план. Ако сме прекалено активни във взимането на решения, рискуваме най-често да влизаме в инвестиции чак след като са поскъпнали или да излизаме точно преди да тръгнат нещата нагоре.

Кое е най-правилното решение относно инвестициите ни? Истината както в повечето ситуации в живота е някъде по-средата. С най-прости думи, ако инвестиционният хоризонт, който имате, е за години напред, няма логика да следите какво се случва всеки ден. А дори да сте по-краткосрочни, когато инвестирате в акции и фондове, пак няма здрава логика, на която да стъпите, за да разглеждате цени всяка минута, всеки час, всеки ден.

Препоръката на Карол Капитал Мениджмънт: При инвестиране във взаимни фондове или доверително управление, което включва диверсифициран портфейл от активи, препоръчваме дългосрочен хоризонт на инвестицията. В тези случаи съветваме нашите клиенти да се срещат с личния си инвестиционен консултант веднъж на всеки 6 месеца, за да обсъдят представянето на направените инвестиции и евентуални промени в заетите позиции.