Инфлацията е икономическо явление, с което всеки един от нас се бори. Освен това, тя е един от основните и най-важни проблеми на икономиката. Инфлацията влияе на всеки един аспект от живота ни – на покупателната стойност на парите, на лихвите в банките, на нашите спестявания, пенсията ни и още много други. В България инфлацията е проблем, с който много често се борим. За да ви помогнем ефективно да защитите парите си, сме събрали за вас най-важните неща, които трябва да знаете и съвети, как ефективно да се справите с инфлацията.

Как инфлацията влияе на покупателната способност на парите? Покупателната сила на парите се изразява в количеството стоки или услуги, които можете да си купите с 1 лев или определена сума (например 10 или 100 лева). Инфлацията, от своя страна, се изразява в постоянното покачване на паричните цени. Сами разбирате, че колкото повече се увеличава инфлацията, толкова повече спада покупателната способност на парите. Така ако днес с 1 лев можете да си купите хляб, то след няколко години може тази сума да не е достатъчна за същата покупка.            

Как се изчислява инфлацията? Изчисляването на инфлацията е доста сложен процес, но като цяло е важно да знаете, че наблюдаваме явлението, когато е на лице общо увеличение на стоките и услугите, а не просто на отделни продукти. Когато се изчислява процентът на инфлацията се гледат елементите с „по-голяма тежест“ – те са общовалидни за всеки човек (например електроенергия, отопление, вода и други). Елементите с „по-малка тежест“, като хранителни продукти и дрехи, също се взимат под внимание, но те са различни при всяко домакинство. Това е така, защото всяко домакинство има различни нужди и навици за харчене. За да не ви се налага да изчислявате инфлацията за даден период, можете да използвате калкулатора на инфлацията на НСИ.            

Как България се бори с инфлацията? През последните 3 десетилетия икономическата стабилност продължава да се увеличава, което води не само до стабилизирането на пазарите, но и до методи и инструменти за управление на инфлацията. Много държави показват по-голям успех в контрола над инфлацията от други и това се вижда не само в данните, но и в дългосрочното развитие на страната. Според данните на Eurostat за 2017 година в България инфлацията е 1,2 процента, като този тренд ще се повишава през следващите 2-3 години. Според прогнозата на Европейската комисия до 2019 година цифрите ще достигнат 1,5%. Ако се върнем отново на данните за миналата година, нивото на инфлация в страната ни е с 0,5% по-ниско от средното за ЕС. Макар и това да звучи много добре, ние сме на половин процент под средното ниво, това не е точно така. Само за 1 година наблюдавахме ръст на инфлацията в страната от -1,3% през 2016 до 1,5 през 2017 година. Именно затова трябва да разполагате с инструменти, с които да предпазите парите си и да преборите инфлацията.            

Как да спасите парите си от инфлацията? Различните етапи от историята и икономиката са ни доказали, че криенето на парите в дюшека не е добра перспектива за тях. Освен това държането им в банкови сметки и депозити също не е най-добрата идея. Като цяло, за да предпазите парите си от инфлацията не трябва да притежавате пари. Най-добре е да инвестирате в активи, ценни книжа, злато и петрол – защото при тях стойностите много по-често и по-лесно се покачват, от колкото да намаляват. Доказано е, че инвестирането е единственият инструмент, който може ефективно, в дългосрочен план да пребори инфлацията. Как ще инвестирате, зависи изцяло от вас. Но ако искате да предпазите финансите си и да не загубите покупателната им способност, ние ви съветваме да ги вложите на финансовите пазари.

Ако тази статия ви беше интересна, запишете се на безплатния ни уебинар - Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?, за да научите повече за различните финансови инструменти.