Разпространена практика у нас е да теглим банкови заеми, за да си купим нова кола, телефон, кино система за дома или за ремонт на жилището ни. Разбира се, човек сам определя приоритетите си, но дали този вариант е съвсем добър за нас?

Заемът е нож с две остриета – от една страна ще получим това, което желаем или от което имаме нужда, но от друга се обвързваме с банкова институция, която, както всички знаем, може доста ревностно да си потърси заетото.

Представете си сценария, в който сте взели кредит, за да угодите на някоя ваша прищявка. Нещо, което не е изобщо наложително. По злощастни стечения на обстоятелствата обаче оставате без работа и какво става тогава? Банката идва и си взима дължимото от дома ви, а вие имате чувството, че са ви ограбили. Друг проблем, който се случва, когато теглим кредит, е разточителството на сумата, която заемаме. Как действат повечето от нас – нуждаем се от 3000 лв и отиваме да ги заемем от банката. Там обаче ни казват, че 5000 лв излизат по-изгодно за връщане, пък и ще разполагаме с повече финанси. „Какво пък – нека заложа на сигурно, може да ми потрябват пари.“ – казваме си лекомислено ние и хоп – вече сме доста по-задлъжнели от първоначалния ни замисъл.

Лихвата по връщането на парите изобщо няма да поставяме под коментар, защото на всички ни е известно, че връщаме сума, сравнително по-голяма от взетата, което си е загуба на допълнителни пари. Освен ако не са ни крайно наложащи тези пари, вариантът да ги спестим е доста по-добър. Така нямаме отговорност към институция, разполагаме с тях постоянно и не трябва да ги връщаме. Притеснението, че можем да загубим работата си и да затънем, също отпада по този начин. А ако искаме да печелим от спестяванията си, можем просто да ги инвестираме, като така едновременно ще разполагаме с пари, които се борят с инфлацията, а също и ще ги увеличим в перспектива. Ако спестяваме по 100 лв месечно, вместо да ги даваме за погасяване на банковия ни кредит и ги вкарваме в спестовен план или наша карта, за която сме развили дисциплина да не пипаме, след 10 години ще имаме достатъчно пари, за да си позволим нещата, които искаме и то без да задлъжняваме. Не е нужно много, за да живеем без кредити – трябва ни малко дисциплина, целеустременост и желание за по-добро „утре“.

Ако тази статия ви е харесала, можете да разгледате услугата „Спестовен план от Карол“ или да се свържете с нас, за да обсъдим как можете да спестявате по-добре и по-оптимално.