Според глобално проучване за финансовата грамотност от ноември 2015 година, 65% от българите са финансово неграмотни. Това сочат данните на обслужващата световните капиталови и стокови пазари информационна компания "McGraw Hill Financial". Подобно изследване на една от най-уважаваните компании в света дава ясен сигнал, че трябва да учим още относно това как да управляваме по-добре личните си финанси.

Много голяма част от младите българи не инвестират сумите, които заделят месечно, защото не са се замисляли сериозно относно това колко много могат да постигнат напред във времето, ако възприемат дълбоко в себе си думите на Айнщайн: „Сложната лихва е осмото чудо на света. Този, който я разбира, я получава… този, който не я разбира, я плаща.“

Какво всъщност е имал предвид един от най-великите умове на миналия век?

Сложната лихва ни дава възможността да получаваме лихва върху лихвата всяка година. Процес, чийто силен ефект усещат много от нас, когато теглят кредит с 8% примерна  лихва, а после връщат двойно или тройно през следващите години. Но сложната лихва е и процес, от който можем да се възползваме. Ако на 25 години започнем да инвестираме по 300 лв. на месец в продукт, който постига по 8% доходност на година в дългосрочен план, когато станем на 65, ще разполагаме с над 1 000 000 лева.

Untitled-2

Разбира се, не всеки може да спестява толкова много всеки месец, но ако заделяме дори 100 лева месечно в същия инвестиционен продукт от примера по-горе за същия период от време, когато се пенсионираме, ще притежаваме приблизително 350 000 лева.

Каква ще е обаче покупателната способност на тези 1 047 000 лв. или 349 000 лв. след 40 години?

За да си отговорим на този въпрос, трябва да направим примерна прогноза за световната инфлация през следващите години. Можем да изходим от историческите данни за САЩ в периода 1926-2010 г., където средната инфлацията е била приблизително около 3% на година. При инфлация от 3% на година: след 40 години 1 047 000 лв. ще могат да купят толкова имоти/коли/продукти/услуги, колкото 321 000 лв. в днешния ден, а 349 000 лв. колкото 107 000 лв. днес.  

За да научите повече относно това в какво да инвестирате, за да постигнете около 8% средна годишна доходност в дългосрочен план, разгледайте различните Спестовни планове на Карол Капитал Мениджмънт.