Определено всеки един от нас има неща, които да постигне, места, които да посети и неща, които да си купи. Но за да можем да си позволим всичко това, трябва първо да се погрижим за належащите неща, като сметки, осигуровки и храна, преди да стигнем до парите за удоволствия. Често, обаче, когато се погрижим за наистина важните елементи не ни остават толкова много пари просто за харчене или да събираме за почивка, или нова кола. Или тъкмо е дошло времето за уикенд на морето и колата се развали. Има и хора, които първо задоволяват желанията си и често не могат да посрещнат месечните, належащи разходи. Именно затова искаме да ви обърнем внимание на финансовите приоритети – как да ги подредите правилно, за да не изпадате в дълг и да можете да си позволите желаните от вас неща.

Основни финансови приоритети

Тук сме събрали основните финансови приоритети, които смятаме, че всеки човек трябва да притежава и сме ги подредили в ред, който е доказал с времето, че работи.

           Месечните разходи

Като първи финансов приоритет по важност поставяме грижата за належащи месечни разходи. В това число включваме наем, сметки, храна, дрехи и транспорт. Много е важно да не изоставате с тези си разходи, защото не само ще доведат до дълг, но и до неприятни ситуации, като загуба на жилище или липса на електроенергия.

            Осигуровки

На второ място се нареждат осигуровките. Голяма част от хората работят на трудов договор и част от заплатата им автоматично се удържа за здравни осигуровки, пенсионно осигуряване и данъци, но това не винаги е достатъчно. Препоръчително е, когато имате възможност да отделяте част от заплатата си за допълнително осигуряване, което да ви даде спокойствие във всеки етап от живота ви.

            Пазете се от дългове

Това е финансов приоритет, който според различните ситуации варира на една от позициите в топ 3. Много е важно да се грижите добре за финансовото си състояние и да не изпадате в дългове, за които не можете да се погрижите. Дори и ако в момента изплащате кредит, предприемете усилия за по-бързото му изплащане, за да не плащате толкова много лихви и да нямате допълнително бреме, което да тегне над вас. Дори и да сте в деликатна ситуация, не трябва да се отчайвате! С постоянство и упоритост ще се справите с всеки проблем.

            Фонд за извънредни ситуации

Това определено е финансовият приоритет, който най-често се пренебрегва от много хора. Макар и мнозинството да смятат фонда за извънредни ситуации за нещо ненужно, ще ви припомним примера ни още в началото. Уикендът идва, почивката е планирана, но колата се разваля и всички пари трябва да отидат за поправката ѝ, защото нямате фонд за извънредни ситуации, а в понеделник сте на работа. Звучи много кофти, нали? А сега си помислете – ако имахте такъв фонд, нещата щяха да стоят по коренно различен начин.

Когато се погрижите за основните финансови приоритети е важно да отделите време и за второстепенните – като например допълнително пенсионно осигуряване и инвестиране. Те се нареждат на второ място след гореизброените, не защото са по-малко важни, а защото са финансови приоритети, които могат да изчакат належащите разходи. Веднага щом имате възможност е важно да започнете да инвестирате. Защо? Защото по този начин винаги ще имате достатъчно средства, както за основните и второстепенни финансови приоритети, така и за всичко останало, за което мечтаете.

А чудили ли сте се как инвестират богатите хора? Можете да видите от тук.