Трупането на спестявания е важно, за да можете да посрещнете всяка ситуация, която се създаде пред вас. Независимо дали искате да си купите нова кола, на старата ѝ се е повредило нещо или просто имате нужда от пари, спестяванията са вашият буфер, който да не удари сериозно месечния ви бюджет. Всички сме запознати и сме чували за банковите депозити, но често техните лихвени проценти са толкова ниски, че не си заслужава да държите парите си в банка. Сега имате възможност да използвате парите си по по-доходоносен начин. Днес ще ви запознаем с 3 начина, по които да се погрижите за спестяванията си.

1. Peer-to-peer инвестиции. Този тип инвестиции са сравнително нови на българския пазар, но са добре познати по света. Peer-to-peer платформите предлагат директно свързване на потребителите (на англ. peers) и действат като алтернатива на банките, както за депозити, така и за кредити. Нека разгледаме как работи една такава платформа. Представете си, че имате 1000 лева, които искате да инвестирате в peer-to-peer. С помощта на съответната платформа, вие можете да се свържете с други потребители (кредитополучатели), които от своя страна имат нужда от пари. Така, вие можете да инвестирате вашите пари в съответния потребител-кредитополучател и когато той ги връща, ще получите обратно сумата и лихва. При този тип платформи може да има няколко инвеститора към един кредитополучател и обратното – няколко кредитополучателя към един инвеститор. В зависимост от платформата варира средната доходоносност за вашата инвестиция, като тя е около 5-8%. При този тип инвестиране трябва да знаете, че все пак съществува рискът кредитополучателят да не може да върне парите обратно и вие да ги загубите.

2. Инвестиции в криптовалути. През последните години криптовалути, като Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, DASH и други, продължават да набират популярност като инвестиция. Начините, по които можете да вложите спестяванията си в криптовалути са 2 – единият е в закупуване или наемане на техника, за да можете да „копаете“ за определена валута, а другият е директното закупуване на самата валутна единица. Първият начин е много времеемък и често резултатите не са толкова задоволителни, колкото при директното закупуване на валутна единица. При втория вариант нещата се случват подобно на свободната търговия на фондовата борса. Вие наблюдавате определена криптовалута и инвестирате в нея с надеждата, че цената ѝ ще се покачи и вие ще сте на плюс. Но това не винаги се случва по този начин. При криптовалутите цената често варира в зависимост от броя на машините, които я добиват. По този начин може да се контролира потокът и се получават резки покачвания и спадове в стойността на самата валута. И ако днес сте на плюс, утре може да сте загубили всичко.

3. Взаимни фондове. Поставили сме взаимните фондове като последно предложение, защото те ви дават решение на всички проблеми, които горните два начина за инвестиране създават. Взаимните фондове са най-разпространения спестовен продукт. Те представляват професионално управлявани инвестиционни портфейли от различни видове финансови активи – акции, облигации, суровини и други. За разлика от peer-to-peer платформите, взаимните фондове предлагат по-висока доходоносност на вашата инвестиция. А в сравнение с криптовалутите, взаимните фондове отново предоставят много по-голяма сигурност за парите, които ще инвестирате. Всичко това е така, защото взаимните фондове се управляват от професионалисти, които знаят кога, как и колко да инвестират. По този начин се елиминират временните колебания в стойността и се поддържа възходяща тенденция година след година.

Дайте достатъчно време на вашите спестявания да работят за вас, дори когато спите. Намерете най-доброто място за вашата инвестиция и си осигурете гарантирайте спокойствие и обезпеченост на вашите пари.

Ако тази статия ви е харесала, вижте как можете да се борите с инфлацията, която изяжда голяма част от спестяванията ни.