Знаете ли, че студентските кредити са единствената категория от банкови заеми в САЩ, които са нараснали след финансовата криза от 2008 до 2014 г. и този ръст е наистина впечатляващ - цели 84%. Според последните проучвания на „Experian“ в САЩ, около 40 млн. потребители имат поне един студентски заем. Средната задлъжнялост на всеки един потребител е USD 29,000 и всеки има средно по 3.7 такива заеми.

Как да се избегне това?

Още преди да е започнал реално да печели пари, избралият да се финансира със заем млад човек трябва да има предвид отражението на тези разходи върху бъдещия си бюджет. Младите хора и в България, които инвестират в образованието си или следват в чужбина, също са част от този проблем. За тях в повечето случаи е непосилно да плащат скъпите такси за обучението си и наред с това да се издържат с много по-висок стандарт на живот от този в България. Затова логично прибягват до изключително благоприятните условия, които предлагат банките за студенти в тези страни. Да, този инструмент изглежда добре измислен за нуждите им, но има и един друг тънък момент - използвайки го в ранните години на своето професионално развитие, младите хора психологически свикват с достъпа до "лесните" пари, които предлага той и не създават у себе си навиците да спестяват или да отлагат потреблението. Това е много характерна черта за Y поколението - родените след 1980 г., тъй като именно тогава беше най-силен бумът на студентските кредити. Повечето от тях в един момент се оказват с неизплатен все още студентски заем, плащания по ипотеки, разходи за деца и други, ставайки част от функционирането на системата. Други пък живеят именно с това бреме, което дълго им пречи да предприемат тези стъпки в живота - отлагайки сватба или планирането на деца например. Редно е в един такъв момент да се запитаме какво бихме избрали ние и какво смятаме, че е най-добре за нашите деца?

Вариант 1     

 

Да станат част от системата, която да ги използва по този начин единствено като потребители.    

 

 

Вариант 2

Да им помогнем, като още сега започнем да отделяме част от доходите си и ги инвестираме дългосрочно, с идеята да натрупаме средства във фонд, с който след време да финансираме образованието им. Вярно е, че, плащайки за образованието им, също може да създадем вреден навик и ги учим едва ли не да получават всичко наготово от родителите си, но пък, от друга страна, това изгражда у тях и финансова култура. Така те могат да оценят високо урока, който им даваме, показвайки им силата на олихвяването и как могат да използват капиталовите пазари, за да постигнат целите си в дългосрочен план. Като започнем с минимални вноски още сега, една такава инвестиция за бъдещето е прекрасен пример, който те ще следват и безспорно няма да забравят. За да постигнем средната стойност на един такъв заем от USD 30,000, започвайки да инвестираме още сега, за период от примерно 15 години, при очаквана средна годишна доходност от 8%*, е необходимо да правим вноски от по едва USD 90 месечно. 

Може да научите повече затова как да управлявате по-добре спестяванията, като участвате в нашия безплатен уебинар на тема "Как да повишим стандарта си на живот без да жертваме от времето си?"

*малко под исторически средната доходност на един балансиран портфейл от акции и облигации на американския фондов пазар