Кой е бил първият град, който самостоятелно създава златни монети? Кожата на кое животно е била използвана за валутна единица? Кой хранителен продукт от нашето съвремие също е бил използван като валутна единица? Къде е издадена най-голямата банкнота в света? Защо, след като сме пипали монети, ръцете ни миришат специфично?   Научете изключително интересни и дори на моменти странни факти за монетите в световен мащаб от тази статия.

1252
Флоренция (Италия) е първият град, който самостоятелно си създава златни монети през 1252 година. Монетата„фиорино“ станала известна като „флоренс“, а по-късно вече като „флорин“.
 
1940
Сребърни монети валят от небето над град Горки, Русия. Торнадо повдига стар сандък със сребърни монети и монетите заваляват над града, когато сандъкът се отваря.
1989
Националната банка на Канада издава последната банкнота 1 долар. Причина за това е появяването през 1987 година на монетата от 1 долар.
Клеопатра
Клеопатра не е навършила 18 години, когато става кралица на Египет. Въпреки нейната огромна известност на красавица в наши дни, тя е изобразена върху древни монети с дълъг гърбав нос и мъжествени черти.
Бобърски кожи
Канадският бобър е първият природен ресурс на тази държава, който се използва от европейците. Много години бобърските кожи са били валутна единица.
Яйца
Във Франция в миналото е било обичай да се използват яйца като вид валута.
Чайници
Чайници са били използвани като разменна монета в миналото на остров „Алер“ (Индонезия).
Маратон по хвърляне на монети
На 02-03 юли 1999 година, отбор от 30 души от спортен клуб „Viialan Pyry“ (Финландия) отбелязва 92, 551 точки след 24 часа игра на традиционната финландска игра, в която се хвърлят монети по неподвижна цел.
1962
Първото международно изложение за колекционери на монети се провежда в периода 15-18 август 1962 година в Детройт (САЩ) и е спонсорирано от американската нумизматична асоциация и канадската нумизматична асоциация. Посетителите са били близо 40, 000.
Нумизматика
Науката, която изучава монетите се нарича нумизматика. Името идва от гръцката дума „nomisma“, която означава монета.
Най-големите и най-малките
Най-голямата банкнота в света е издадена в Китай по време на династията „Минг“ (1368-1399). Банкнотата е на 1 китайски юан с размери 22.8 х 33.0 см. Най-малката банкнота, която някога е използвана, е румънска (1917). Банкнотата е 10 бани и е с размери 2.28 х 3.80 см.
Японският валутен закон
Според японския валутен закон, най-много 20 монети от една и съща стойност могат да бъдат използвани като законно платежно средство. Забранено е да се отказва при плащане с под 20 бройки от една и съща стойност. При случай на плащане с над 20 бройки, може да се откаже плащането в ежедневни транзакции.
Миризмата на монетите
Учени са открили причината за мистериозния „метален“ мирис, който остава в ръцете на хората след като са държали монети или са пипали метални предмети. Ново изследване показва, че мирисът на желязо е, иронично, вид мирис на човешкото тяло, което се създава след реакцията на мазнини в човешката кожа след допир с метал.
Най-голямата нумизматична организация
Американската нумизматична асоциация е основана през 1891 и оторизирана от Конгреса в САЩ през 1912 година. Асоциацията притежава най-голямата в света колекция от нумизматични предмети и нейните представителства включват Световния музей на парите, един от трите най-големи нумизматични музеи в Америка.

Статията е базирана на материал от fleur-de-coin.com