Намерете подходящия финансов съвет за вашата персоналност

Вероятно всеки от вас е чувал думите на Франсоа Мориак – „Кажи ми какво четеш и ще ти кажа какъв си“. Това твърдение е вярно и в света на финансите, само че тук то би звучало „Кажи ми в какво инвестираш и ще ти кажа какъв си.“

Всеки, който е опитал да подреди личните си финанси, да си постави финансови цели и да вземе решение дали и в какво да инвестира, е срещал съвета да не се води от емоциите си.

Лесно е да се каже, но е трудно да се изпълни. Хората са емоционални същества и дори когато се стараят да дадат превес на разума над чувствата, те действат спрямо вече изградените си стереотипи. Нашият живот и нашите убеждения влияят на инвестиционните ни решения по начин, по който не винаги разбираме. Нашите вътрешни страхове заедно с липса на по-ясна представа за света на инвестициите могат да ни спират от това да поемем дори минимален риск и съответно да ограничим възможностите пред нас. Склонността да съжаляваме за минали решения може да ни подтикне да не променим инвестиционната си стратегия в моменти, когато това се налага и да загубим.

Ако познаваме по-добре страховете ни и начина ни на мислене, това ще ни помогне да разберем механизма, по който взимаме инвестиционните си решения и ще ни направи по-умели инвеститори.

Следващите 8 въпроса и личностни профили могат да ви помогнат да разберете повече за себе си като потенциален инвеститор. Те са част от книгата „Какво наистина искат инвеститорите“ на професора по финанси в Университета на Санта Клара, д-р Мейр Статмън.

  1. Колко сте готови да загубите?

Тук, разбира се, не говорим за конкретна цифра, а какъв процент от сегашния ви стандарт на живот, бихте могли да понесете да загубите. Този отговор ще ви подскаже, колко риск бихте могли да поемете и как бихте реагирали в моментите на волатилност на пазарите. А това ще ви даде възможност да помислите върху реакциите си спрямо движенията на пазарите, да потърсите повече исторически данни за тях и ще ви предпази от най-честата грешка на инвеститорите – да купуват, когато цените са много високи и да продават акциите си, когато цените са много ниски.

Ако не сте склонни да рискувате изобщо, е добре да инвестирате в нискорискови активи като облигации (готова консервативна стратегия от Карол Капитал) или депозитни инструменти.

  1. Притесняват ли ви неправилните избори?

Вие сте от хората, които се притесняват, в случай че разберат, че някое от решенията им е било не най-правилното? Добре е да имате предвид, че съжалението е учител, но понякога ни учи на лоши уроци. Не подчинявайте живота си на съжалението за пропуснати възможности. Анализирайте ситуацията – дали вашето решение е било грешно или сте станали жертва на обстоятелства, които не зависят от вас. Научете урока си, но не се отказвайте от възможността следващото ви решение да бъде в десетката.

 3. Смятате, че можете да уловите всяко движение на пазарите

Ако това твърдение ви описва напълно, също е добре да се замислите. Самоувереността е хубаво нещо и помага в живота. Но ако смятате, че можете винаги да „биете“ пазара, е добре да знаете, че статистиката не е с вас. Много по-вероятно е да се окажете губещ, защото сте поели много висок риск. Единици са инвеститорите, които успяват винаги да бият пазарите. Високият риск, носи висока доходност, но е добре все пак да диверсифицирате инвестициите си, за да се предпазите.

  1. Внимание към детайлите

Бихте ли се описали като организиран, отговорен и задълбочен? Бихте ли казали, че винаги сте подготвени, внимавате за детайлите и следвате графика си стриктно? Ако това твърдение ви описва напълно, значи вие сте от „отговорните“ хора. В случая не става въпрос за морална норма, а внимание към детайлите и прецизност.

Съвестните хора са добри спестители, те инвестират парите си с постоянство в ниско или среднорискови инструменти. Чрез продукти като инвестиционен план, те могат да генерират достатъчно средства в дългосрочен план.

  1. В центъра на живота

Бихте ли описали себе си като ентусиазиран, приказлив и общителен? Бихте ли казали, че нямате нищо против да сте център на внимание и че се чувствате комфортно във всякакви ситуации?

Ако това твърдение се отнася за вас, вие сте от хората склонни да поемат висок риск. Обикновено не съжалявате за минали решения и ситуации. Бихте могли да спечелите много като инвеститор, но все пак понякога се вслушвайте в съветите. Не всеки риск е оправдан, помислете и за възможността да бъдете по-умерени понякога, това може да ви донесе ползи.

  1. Щедър дух

Вие сте благодарен, щедър и доверчив? Отделяте време на хората около вас и ги карате да се чувстват спокойни? Този тип персоналност е едновременно в полза, и в щета на лините ви финанси. Помислете върху възможността да инвестирате в по-рискови активи, но не правете много резки движения с портфейла ви след това. Бъдете търпеливи и дайте възможност на пазарите и финансистите да си свършат работата и да се погрижат за парите ви.

  1. Живо въображение

Бихте ли се описали като любопитен, с въображение и оригинален? Бихте ли казали, че имате оригинални идеи и способност да разбирате нещата бързо?

Ако е така, вие сте типа „интелектуалец“, който търси динамичното и непознатото, рутинните действия често ви отегчават. Това е вълнуващ начин да изживеете живота си, но ще се отнася до личните ви финанси е добре да добавите малко от чертите на „отговорните“ хора. Иначе има възможност прекалено късно да разберете, че не сте се погрижили да си осигурите добър живот след пенсионирането си. Не гледайте на инвестициите като на нещо скучно, използвайте въображението си и там.

  1. Тревожещият се

Бихте ли описали себе си като склонен да се безпокои и като чувствителен човек? Ако е така е добре да знаете, че безпокойството и песимизмът ви може да не са най-добрите съветници при взимане на инвестиционни решения. Най-вероятно подходящата за вас инвестиция е дългосрочна в ниско до среднорискови акции. Винаги помнете, че в дългосрочен план, независимо от сътресенията на пазарите, акциите са печеливш актив. Тревогата и резките движения няма да помогнат на портфейла ви.

Както вече споменахме, независимо от твърдото ни решение да действаме рационално по отношение на личните ни финанси, начинът, по който възприемаме света влияе в крайна сметка до голяма степен на решенията ни. Затова един от най-добрите съвети към всеки инвеститор е да потърси съвет от финансови консултанти. Те не само ще ви помогнат да изберете най-правилния за вас финансов актив, спрямо профила ви, но ще ви помогнат да се освободите и от емоцията при инвестирането и управлението на парите.

За да определите какъв точно е вашият инвеститорски профил и в какво бихте могли да инвестирате спрямо него, можете да попълните анкетата в сайта ни.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.