В началото на всяка година анализаторските екипи на Schroders и Карол Капитал правят своята прогноза за глобалната икономика и основните класове активи, за да могат да изградят правилно стратегията си за управление. Те са единодушни, че основното предизвикателство ще бъде борбата с инфлацията, а предстоящата рецесия в развитите икономики е необходима, за да се постигне успех.

Бизнесът, потребителите и пазарите в развитите икономики изглежда са приели мисълта, че идва рецесия. Междувременно се промени и говоренето на политиците, те преминаха от омаловажаване на предстоящите знаци за рецесия към реализъм. По думите на Кийт Уайд, главен икономист на британския асет мениджмънт гигант Schroders, примиряването с икономическите реалности е важно, защото в миналото отказа да бъдат приети е създавал неправилно разпределение на ресурси и съответното задълбочаване на кризите.

Излизането от настоящия негативен икономически цикъл обаче зависи и от външни фактори, които са трудно прогнозируеми. Разрешаването или поне избягване на задълбочаването на глобалните геополитически конфликти като войната в Украйна и напрежението по оста САЩ-Китай са от ключово значение за по-бързо излизане от кризата. Доколко централните банки ще успеят да отстояват новия курс на политиката си количествено затягане (QT) под натиска на правителствата и как пазарите на труда ще отговорят на новата реалност, пред която ги постави COVID пандемията, също ще окажат влияние на глоблната икономика през настоящата година.

Цената на „укротяването“ на инфлацията,

Според прогнозата на Schroders e повишаване на нивото на безработицата и рязко свиване на икономиката. Техните очаквания са в САЩ да бъде постигнато ниво на безработица над NAIRU (неускоряваща инфлацията норма на безработица, която е изчислена на 4,5% за САЩ) през второто тримесечие на 2023 г., като в края на 2023 г. то да достигне 7%, а прогнозата им за растежа там е -1%. По-ниска от консенсусната е й прогнозата им за глобалния растеж от 1,3% за 2023 г., а растежът в Еврозоната според прогнозата им ще е - 0,1%.

Въпреки негативните очаквания, според анализаторите на Schroders, е възможно в края на 2023 г. да има „светлина в тунела“ и да станем свидетели на първото намаляване на лихвените проценти от страна на ФЕД, което ще даде възможност за глътка въздух за бизнеса, потребителите и инвеститорите. Експертите обаче не очакват през настоящата година да бъдем свидетели на намаление на лихвените проценти в Европа, като това е най-вероятно да се случи през следващата 2024 г.

Икономическите индикатори показват, че

регионът на Централна и Източна Европа няма да може да избегне предстоящата рецесия,

според анализа на експертите на Карол Капитал. Основното безпокойство на анализаторите е до каква степен глобалната инфлацияще бъде поставена под контрол, и дали цената на това няма да бъде прекалено висока от гледнаточка на икономическия растеж. Базовият сценарий на анализаторите на Карол Капитал е да станем свидетели на възстановяване на пазарите на акции от средата на второто тримесечие на 2023 г., тъй като те обикновено изпреварват дъното на икономическата активност, постепенно успокояване на инфлацията в глобален мащаб и затихване на горещата фаза на конфликта в Украйна до средата на 2023 г.

„Тези условия и трудности пред икономическия цикъл изваждат на преден план няколко конкурентни предимства на пазарите от ЦИЕ“, смята портфейлния мениджър в Карол Капитал Георги Георгиев. По-ниската задлъжнялост на региона (почти на половина от тази в Западна Европа), рекордно ниските нива на акциите от ЦИЕ спрямо глобалните развиващи се пазари и възможните инвестиции за възстановяване на Украйна след затихване на конфликта там, са фактори, които обусляват силно представяне в среда на на постепенно понижаващи се,но все още високи, инфлация и лихвени проценти.“

Вижте пълната прогноза на анализаторите на Schroders и Карол Капитал.

Как инвеститорите да предпазват парите си в трудната икономическа среда и какви са очакванията ни за отделните класове през 2023 година?Включете се в нашия безплатен уебинар на 19-ти януари, 17:00 ч., онлайн., за да отговорим на всичките ви въпроси.