Интересът към криптираната валута Bitcoin се засили лавинообразно и достигна нивата на мания в края на годината. Всъщност какво точно е bitcoin и как трябва да го класифицираме? Актив ли е, стока ли е? Има ли потенциал да се превърне в дигиталната валута на бъдещето, която да замести успешно т.н. фиатни пари.

Как възниква идеята за bitcoin?

Идеята за единна дигитална валута еволюира постепенно във времето и става актуална през последното десетилетие, когато печатането на пари от всички водещи централни банки набира скорост. В исторически план винаги се е търсило средство за съхранение на стойността, което:

  • да бъде ограничено като количество;
  • да е ценено от инвеститорите;
  • да не може да бъде контролирано от никого;
  • да не страда от прекомерна волатилност;

И преди са били създавани редица частни пари, които постепенно са намирали своята гибел, без да получат необходимата подкрепа.

Защо bitcoin е нещо различно?

Идеята за създаването на криптовалута, съчетаваща голяма част от изброените по-горе характеристики, намира изражение в концепцията на разработчик с псевдонима Сатоши Накомото, изчезнал безследно след това. Емитирането на bitcoin започва през 2009 г., като следва намаляваща прогресия - в началото на всеки 10 минути се емитират 50 bitcoin-а, които падат с 50% на всеки 4 години. Ограничено е и количество bitcoin-и, които могат да бъдат емитирани - до 2050 г. ще бъдат 21 млн. Освен вграденото ограничение, трудността се повишава значително с напредването на технологиите и увеличаването на търсенето. Bitcoin е един вид софтуер с отворен код, а произвеждането на единица от него се основава на хаш алгоритъм - математически функции на елиптичните криви. Идеята за това никой да не притежава контрола върху тази криптирана валута е иновативна по своето значение. Сеньоражът отива в "миньорите", които пък ползват ресурсите на своите компютри за решаването на математическите задачи, които им генерират bitcoin-и. Това също е основна разлика с фиатните пари, при чиято емисия сеньоражът се прибира от държавата.

Факт е, че една криптовалута не се нуждае от разрешението на когото и да е, за да съществува. Успехът и обаче зависи от това - колко широк кръг от хора имат доверие в нея? Доверието е основният фактор за съществуването ѝ. Докато доверието е едно, то факторът цена е съвсем друго. Всеки е наясно, че колкото по-голямо е доверието в една такава валута, толкова по-използвана и по-търсена ще бъде тя от потребителите. А по-високото търсене ще покачи цената ѝ. Оскъдността ѝ (тъй като bitcoin е с лимитиран обем в циркулация) също влияе на по-голямото търсене и съответно покачване на цената. Но колко точно трябва да струва един bitcoin и защо "миньорите" трябват да прибират цялата стойност от сеньоража? Това е големият въпрос.

Алтернатива на съществуващите в момента фиатни пари

Голямото предимство на bitcoin пред останалите средства за размяна са почти нулевите транзакционни разходи и това, че може да служи като квази пари - достатъчно ликвидно средство за разплащане.

Ще успее ли bitcoin да се наложи като средство за размяна и да измести паричните трансфери?

Спокойно може да се каже, че bitcoin е първата валута (ако можем да се говори, че притежава това качество), която не изисква трета страна (обикновено банка), за да се осъществи транзакция. Това изключително силно заплашва да измести банките от най-сладкия им бизнес на контрагент, което създава предпоставки за атаки към криптовалутата от тяхна страна. Такава, например, бе в началото на декември, когато Китайската централна банка забрани на местните финансови институции да извършват сделки с нея.

Анонимността при bitcoin е едно от интересните понятия, с които валутата става привлекателна, провокирано може би и от течението на "анонимните". Информацията за транзакцията на един bitcoin се съдържа в неговата блок верига, но в същото време с един вид частен ключ не се дава персонална информация за субекта, въведен в транзакцията. Редица негативни коментари произлязоха за това, че дигиталната валута ще бъде перфектно средство за пране на пари. Но това не е точно така, тъй като публичната информация може лесно да бъде проследена. Много изследвания от престижни университети показват, че използването на bitcoin е доста непрактичен начин за пране на пари - трудно е да изчезнеш, след като си направил транзакция с bitcoin, тъй като тя съществува записана в блокверигата.

Като негатив, може да се посочи факта, че не е трудно да се направи алтернативна на bitcoin криптовалутата. Веднага след неговия успех от началото на годината бяха създадени редица такива, които главно модифицираха кода му. За да успее, всяка една от тях трябва да се наложи и да спечели доверието на потребителите.

Как се разви движението на цената?

Bitcoin цена

Източник: blockchain.info

Цената на bitcoin тръгна силно нагоре поради намеленото доверие в главната световна резервна валута - долара. ФЕД, ЕЦБ и Японската централна банка дадоха ясни сигнали в края на миналата и началото на тази година, че ще продължат да печатат пари, за да стимулират световната икономика. Силният тласък дойде в дните покрай проблемите около Кипър. Въвеждането на безпрецедентния данък върху депозитите и тегленето на пари от сметки в банка и АТМ оказа силно, но временно влияние. Само за дни интересът към криптовалутата ескалира и цената от $50 скочи на над $200. След бърза корекция последва търговия в рейндж от $90-200, преди да направи своето забележително рали в края на годината, когато буквално се изстреля до небесата, достигайки нива от $1200. Всичко това е в комбинация с голяма волатилност на цената - фактор, който не е в интерес на валутата ако иска да се наложи като алтернатива на долара. Силното търсене от китайски инвеститори и признаването за платежно средство от страна на американските власти бяха основните двигатели на този ръст.

Постепенно в медиите започна да се появява информация за използването на bitcoin в онлайн магазините, за ИТ компании, плащащи на служителите си в криптовалутата, и дори за продажбата на автомобили - модел на Tesla Motors. Асоциативната реклама определено продаваше и Университетът на Никозия стана първият университет, приемащ bitcoin като средство за разплащане. През март един от големите портали за търговия с виртуалната валута MtGox заяви, че заявките за търговия през него са скочили двойно. Интересът генерира създаването на редица подобни електронни борси и те за кратко време станаха популярни средища на "миньори", инвеститори и спекуланти. Липсата на какъвто и да е контрол се оказа предпоставка за създаване на поредните престъпни схеми. Но това нямаше как да се избегне при създалата се еуфория за толкова кратък период от време. С покачването на цената и отварянето на различни борси, естествено дойде и апетитът на хакерите за злоупотреби. Само за месеци случаите на обири на криптовалутата заваляха един след друг. Това изкара на преден план още един сериозен риск пред криптовалутите - риска на контрагента и сигурността.

Колко реално струва един bitcoin?

Цената на единица от криптовалутата е оставена да се формира на базата на на пазарен принцип. За всеки, който живее с идеята за налагането на bitcoin като основно разплащателно средство в бъдеще и алтернатива на фиатните пари, стойността му би трябвало да е изключително висока. Факт е, че докато това се случи, ако някога въобще се случи, bitcoin ще изпълнява функциите по-скоро на инвестиционен актив или стока. А както знаем, всеки актив е подвластен на формирането на силни мании около него, водещи до балонизиране на стойността му на нива далеч от реалните.

И преди повече от 4 века въпросът за справедливата стойност е тормозел спекулантите, когато се развива търговията с луковиците на лалета в Холандия.  Търговия с луковици на лалета в Холандия

Източник: amazon.com

Тогава стойността на актива е било трудна за определяне, но определено търговията е фокусирала голям интерес. Манията продължава 8-9 месеца, преди балонът да се спука. Подобно стоят нещата и при друг пример за балон от миналото - South Sea, където цената също развива подобен сценарий, завършващ със спукването на балона отново след 8-9 месеца на силно поскъпване.

Спукване на балон на финансовите пазари

Източник: books.google.com

Времето за спукването на балона на bitcoin, следвайки тази аналогия, вече настъпва и в следващите 2 месеца стойността му трябва да се срине поне до нивата, при които започва силното му поскъпване. Остава да видим дали това ще се случи и дали историята отново ще се повтори в пълна сила. Независимо от това обаче, дали в този момент е балон или не, bitcoin е един изключителен експеримент за световната икономика, който променя правилата на играта, създадени от фиска. Криптовалутата е следващият блок във веригата след създаването на интернет, който напълно дигитализира и децентрализира опосредстващата връзка в икономическата система. Концепцията peer-to-peer ledger keeping system е най-логичното нещо, което премахва всякакви бариери и показва, че засега може да работи безотказно. И трябва да бъдем наясно, че функцията на стойността на валутния курс на bitcoin се определя от съвсем различни фактори, които са добре познати за пазара, а всъщност и многократно повтаряни от човешката психология. Технологията и активите се променят, но масите от хора действат по повтарящ се и напълно предсказуем начин.