Интересен факт, с който управляваният от Карол Капитал Мениджмънт фонд „Адванс Инвест“, може да се похвали е това, че редица компании от неговото портфолио се споделят като обект на инвестиции от страна на именити милиардери. Фондът инвестира в акции търгувани на борсите в София и Букурещ, а голяма част от вложенията на фонда са в акции от емблематични компании за региона на Балканите. Към момента портфейлът на фонда е формиран от акции от над 50 компании от почти всички сектори на регионалната икономика.

Пример за „споделена инвестиция“ между фонда и член на клуба на милиардерите е румънската компания Fondul Proprietatea. Американският милиардер Бил Гейтс, чрез своята фондация е закупил глобални депозитни сертификати (GDR) в Лондонската фондова борса, които се равняват на около 120 милиона акции от капитала на дружеството. „Адванс Инвест“ на Карол, също е дългогодишен акционер в публичната компания, която от своя страна държи значителни акционерни дялове в някои от най-големите и печеливши компании в Румъния, като Hidroelectrica (румънският ВЕЦ оператор), OMV Petrom (оператор на петролната рафинерия), Nuclearelectrica (румънският АЕЦ оператор). Интересно е да се отбележи, че тази година 64-годишният Бил Гейтс и фондът „Адванс Инвест“ ще бъдат възнаградени с поредния значителен дивидент от Fondul Proprietatea (FP). За изминалата 2018 година акционерите на румънското дружество ще получат дивидентна доходност от 9.4%.

Друг случай на „съвместна инвестиция“ е компанията Electrica, в която освен „Адванс Инвест“ в списъка на именитите инвеститори ще откриете фонд на фамилията Ротшилд (Rothschild & CIE Eastern Europe) и холдинга на румънските милиардери братя Павле (Dedeman). Основен дял в  Electrica има румънската държава (48.8%), докато останалите 51.2% от акциите на групата се държат от инвеститори на борсите в Букурещ и Лондон. Дългогодишен член на борда на директорите на Electrica, бе Ариел Малар де Ротшилд, който е и основател на отдела за развиващите се пазари в Rothschild & CIE Investment Bank, както и управляващ директор и заместник-председател на Rothschild & CIE Eastern Europe. За тези които не познават Electrica, можем да разясним, че това е най-големият дистрибутор и доставчик на електроенергия в Румъния, с пазарен дял от 40% за дистрибуция и 19% за сегмента на снабдяването. Макар и с по-скромни дивидентни плащания, компанията ще разпредели доходност от 6.6% за своите акционери.

На родната борса, все още мащабът на пазара и самите компании, които се търгуват, не са успели да привлекат толкова именити инвеститори. За сметка на това, Адванс Инвест инвестира в редица от компаниите „сини чипове“. Такива например са дружеството “Адванс Терафонд“, „Фонд за недвижими имоти България“ и „Градус“, които макар и с по-малка доходност ще разпределят към акционерите си дивиденти формиращи доходност от съответно 2.5% и 4.9% и 5.5%.