Всеки един човек има финансови цели, които иска да постигне. Те може да са свързани с това да изплати кредити или други дългове, да задели пари за черни дни, да събере пари за така бленуваната пролетна ваканция... и още много други неща, които изискват финансови средства. Но дори и ясно да си избрал целта си, пътят до достигането ѝ е трънлив и дълъг, а понякога дори и доста ветровит.

За да ви помогнем да постигнете финансовите си цели, подготвихме 5 мотивиращи съвета, които отнемат само 5 минути, а могат да ви спестят пари и да ви помогнат да стигнете по-бързо и лесно до желаната цел. Ако следвате тези съвети и бъдете последователни, те ще ви помогнат да започнете да изпълнявате целта си и да поддържате темпото до края.


 

Съвет 1 – Създайте автоматични спестовни трансфериiStock_000018185807Small Разберете се с вашия работодател автоматично да превежда част от вашето възнаграждение във ваша спестовна сметка, която вие му предоставяте. Препоръчваме преводите да бъдат на месечна база. Друг вариант е да организирате автоматичен месечен трансфер от вашата разплащателна сметка към вашата спестовна сметка. Започнете със сума, която може да си позволите и не пречи на месечния ви бюджет, а след това всеки месец я увеличавайте.  


Съвет 2 – Ако искате да си купите нещо импулсивно, помислете отново26326826_s Понякога човек изпитва нужда да направи ненужна или безсмислена покупка, която ще му коства парични средства. Винаги, когато изпаднете в такава ситуация, препоръчваме ви да използвате 30-дневния списък. Какво представлява той? В него записвате покупката, която искате да направите и датата, на която сте искали да я направите. След 30 дни се връщате обратно към този списък и ако отново искате да направите покупка – направете го. В повечето случаи обаче желанието е отминало и вие сте премислили и сте разбрали, че тази покупка не ви носи добавена стойност.  


 Съвет 3 – Заложете сума на своята спестовна целiStock_000012000602XSmall Колкото по-специфична и измерима е една цел, толкова по-възможно е тя да бъде изпълнена. Същото правило важи и при спестовните цели. Големите числа и крайните срокове създават усещане за предизвикателство и финална линия, която всеки иска да пресече първи. По този начин, когато си залагате своята спестовна цел, вие си създавате аларма, която винаги да ви напомня кога е крайният срок и каква е сумата, която трябва да постигнете.  


 Съвет 4 – Изберете свой финансов ментор25769512_s Ако имате приятел, който също си поставя сходни финансови цели и е близо до това да ги постигне, може да изберете него. Той със сигурност ще може да ви помогне с ценни съвети какво да направите, за да успеете и вие. Не е нужно да се оглеждате много – успешни роднини във финансово отношение и ваши приятели, които са успели сами да си закупят жилища, са добър избор.  


Съвет 5 – Визуализирайте своите финансови цели Sky full of balloons in Cappadocia Поставете някъде снимки, чрез които да представите идеалния живот, който искате да живеете. Това ще ви помогне да задържите фокуса си върху най-големите приоритети, но също така ще ви помогне винаги да си напомняте защо спестявате.      


Бонус съвет: Започнете да инвестирате спестените средства, вместо да ги държите в банка. По този начин ще може да се възползвате от натрупването на лихвите и спестяванията ви ще растат във времето. Разгледайте Спестовния план на Карол Капитал, чрез който може да инвестирате дори по 100 лв. на месец в готов диверсифициран портфейл на водещата инвестиционна компания Schroders.

Този материал е базиран на публикация в LearnVest от 6 март 2015 година.