Преди да ви споделим 5те мита за парите, бихме искали да отбележим една много важна статистика, която да не забравяте. Проучване на Gallup през 2022 г. установява, че прекарваме средно 81 396 часа в работа през живота си. Т.е. всичко, което заплащаме с пари, заплащаме с време от живота си. Заплатата, която получаваме е възнаграждение не само за труда ни, тя е възнаграждение за нашето време.

Ето и 5 погрешни вярвания за парите, които често ни струват скъпо:

  1. Пари се изкарват

Това твърдение в вярно в своя буквален смисъл, но не и в смисъла, който обикновено влагаме в тази фраза, а именно – не прави сметка на парите, живей си живота. Истината е, че ще живеете живота си много по-лесно и безпроблемно, ако планирате финансите си. Ако знаете какво точно можете да си позволите и в какъв момент, няма да влизате в излишни разходи, които да трябва да платите с лихвите после. Добре управлявано домакинство е това, в което има баланс между приходите и разходите. В такова домакинство няма „сухи“ периоди и поемане на излишен дълг. Не забравяйте правилото, че всъщност не заплащате в пари, а с времето ви. И следващият път, когато се изкушите да похарчите много пари за нещо, което не ви е нужно, се запитайте заслужава ли то толкова много от времето ви.

  1. Тези, които си правят сметка на парите са скъперници

Ако гледате на всеки, който планира разходите си като на анимационния герой на Walt Disney чичо Скрудж, може би е добре да го преосмислите. Да имате план и разпределение на средствата, които изкарвате не е признак за скъперничество, а за далновидност. Това ще ви позволи да контролирате не само харчовете си, но в крайна сметка и живота ви. Ако не попадате в ситуации, в които бюджета ви е на червено, ще си спестите доста стрес, който се отразява зле на здравето ви, пречи на вашата трудоспособност и в  крайна сметка намалява качеството на живота ви.

  1. Кредитите са осмото чудо на света

Ако смятате, че няма нищо по-хубаво от бързите стокови кредити, също има опасност да попаднете в неприятна финансова ситуация. Със сигурност е приятно  да получите срещу само 100 лв. много желаната от вас скъпоструващ вещ, но винаги помнете, че тя не струва „само 100 лв. на месец.“ Тя струва до някаква степен вашата финансова свобода и самостоятелност. Всеки може да преживее лоши момента свързани със загуба на работа или необходимост от по-високи непредвидени разходи. Ще ви бъде по-лесно да се справите с тях, ако разпределението на наличните ви средства зависи само от вас самите. Ако голяма част от средствата ви принадлежи на друг, т.е. трябва да изплатите вноските по кредите си, вие реално не разполагате с тях и планирането няма да ви помогне.

  1. Това няма да се случи на мен

Според статистика на Eurostat над 40% от българите не могат да посрещнат непредвидени разходи, а малко под 40% не могат да си позволят 1-седмична ваканция през годината.Процентът е малко по-висок, но близък до средния за Европа – средно 32,5% от европейските граждани не мога да посрещнат непредвидени разходи, а 28,6% не отиват на ваканция през годината.

Затова фонд „Непредвидени обстоятелства“ е важно перо във всеки семеен бюджет. Наред с всички други предимства, които той ви дава, ви осигурява и спокойствие за утрешния ден. Вижте повече за фонд „Непредвидени обстоятелства“ тук.

  1. Инвестициите са само за богатите

Същност богатите искат да мислите така, но това твърдение няма нищо общо с истината. Инвестициите са достъпни за всеки, необходими са само знание и постоянство. Много финансови анализатори твърдят, че основаната разлика между богатите и останалите хора е, че богатите инвестират в активи, а останалите в дълг. Най-общо казано това означава, че богатите карат парите им да работят за тях, а останалите изплащат притежанията си или ги влагат в неща, които им носят разходи. Затова просто правете като богатите – инвестирайте в активи, накарайте парите ви да работят за вас. Не е необходимо да имате десетки или стотици хиляди, за да инвестирате. Инвестицията е достъпна и с малки ежемесечни вноски от порядъка дори на 100 лв. Такъв инвестиционен инструмент е Инвестиционен план. Вижте повече за това как можете да се възползвате от него. Наред със своята достъпност Инвестиционен план ви носи и редица предимства пред другите инвестиционни инструменти. За да натрупате голяма сума ще са ви необходими дългосрочност и постоянство, но е напълно достижимо, а не „мисията невъзможна“.

И накрая – времето, прекарано в повишаване на финансовата грамотност не е загубено. То може да улесни живота ви и да ви помогне да постигате по-лесно целите си. Повече материали за финансова грамотност, можете да прочетете в нашия блог.

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и основния информационен документ на фонда, в който бихте желали да инвестирате.