Независимо дали сега започвате да работите или вече сте близо до заслужената почивка, никога не е късно да се заемете с вашата пенсия. Когато избирате най-добрия пенсионен план за вас, истината е, че колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-висок стандарт на живот ще имате. Защо това е така? Заради силата на лихвата. Колкото повече време дадете на лихвата да работи за вас, толкова повече пари ще генерират инвестициите ви и неусетно ще разполагате не просто с достатъчно средства за пенсия, а с много повече! Сигурно вече се чудите как да постигнете това? Ето ги и нашите идеи как да спестяваме по-добре за пенсия.

  1. Опитайте се да започнете днес!

Всички си казваме, че времето за промяна е утре, другият понеделник, началото на следващия месец или дори догодина! Но често това е най-голямото препятствие, което сами си поставяме пред постигането на целите ни. Същото важи и за вашата пенсия. Именно затова, ние съветваме – започнете промяната още днес! Дори и сумата да ви изглежда малка и да сте на мнение, че няма смисъл да я инвестирате сега. Има смисъл - и то голям! Защото тази минимална сума след години ще е нараснала многократно. Именно затова, дори и да не е с много, започнете промяната от днес и се опитайте да инвестирате за по-доброто си бъдеще!

  1. Помислете за пенсионно осигуряване

Тук не говорим за пенсионното осигуряване, което е включено в удръжките от заплатата ви, а за допълнително пенсионно осигуряване. То ще ви даде възможността да си осигурите втори източник на доходи след пенсия и по този начин да сте напълно финансово независими. Интересното е, че когато говорим за допълнително пенсионно осигуряване, тук не влизат само спестовни сметки. Като допълнително осигуряване можете да изберете и да инвестирате във фондове. Те ви дават висока доходност и свободата да разполагате с парите си по най-добрия начин. Със сигурност имате възможността и свободата да изберете най-доброто решение за вас, за да осигурите на вашето бъдещо „Аз“ най-доброто!

  1. Вие сте на първо място!

Със сигурност това може да прозвучи странно, но веднага ще ви обясним. Когато получите месечната си заплата, вече са ви удържани данъците, както и задължителното пенсионно осигуряване, и разполагате със средства само за вас. Преди да платите сметките, да напазарувате или да си купите нова дреха или обувки, помислете за себе си. И не за сегашното си себе си, а за бъдещото. Преди да започнете да харчите, отделете определена сума, която да заделите в спестовния инструмент, който сте избрали. Опитайте се да го превърнете в практика. По този начин ще разполагате с достатъчно средства за всички важни неща в ежедневието и живота ви.

  1. Поставете си цели

Когато имате конкретна цел, която преследвате ще ви е много по-лесно да се справите с процеса. След като си поставите цел, например с каква сума искате да разполагате когато се пенсионирате, проучете инструментите за инвестиране и спестяване, изберете най-подходящия за вас и си насрочете консултация. Специалистите могат лесно да ви ориентират дали целта ви е постижима и какво трябва да направите, за да стигнете до нея. Освен това, ще могат да ви отговорят и на въпроса – кога най-рано ще мога да се пенсионирам.

  1. Преразгледайте бюджета си

Опитайте се да видите за какво най-често харчите голяма част от финансите си и помислете дали е възможно да намалите тези разходи. Например да си носите обяд от вкъщи, вместо да ядете навън или да не си купувате нови обувки, ако нямате наистина нужда от тях. По този начин ще разполагате с много повече средства за важните неща в живота ви.

A как е възможно да си осигурите повече средства, за да се пенсионирате по-рано, вижте тук.