Имате заделени пари, които искате да вложите и търсите най-добрите краткосрочни инвестиции с висока възвръщаемост и нисък риск? Значи всички търсим едно и също! От типичните краткосрочни инвестиции очакваме растеж на парите ни за няколко месеца или 1-2 години и възможността да ги изтеглим във всеки един момент. В момента има много и различни платформи за инвестиране за кратки периоди, които да отговорят на вашите критерии и изисквания за възвръщаемост. Най-често си говорим за дългосрочни инвестиции в нашия блог, защото смятаме, че това е един правилен начин на инвестиране, но предпочитанията към подходите за вложения на спестяванията ни са различни и затова събрахме няколко идеи, които да помогнат на всички хора, готови да инвестират парите си за краткосрочен период от време.

  1. Peer-to-peer инвестициите

Ако си спомняте скоро говорихме за този тип инвестиции. Те са нови за българските потребители и е възможно все още да не сте ги чували. Как работят те? Peer-to-peer сайтовете позволяват на инвеститори да пръснат парите си в различни инвестиции и по този начин да намалят рисковете си от загуба. В самата си същност това е виртуална банка, като вие можете да сте или кредитодателят (човекът, който дава парите) или кредитополучателят (човекът, който търси пари). Приходите от тези инвестиции са средно около 5-6%, като колкото по-рисков е човекът, на който давате пари, толкова повече се качва процентът.

  1. Онлайн спестовни сметки

Искате да имате гаранция върху вашите инвестиции, че няма да загубите пари, а ще генерирате малко по малко приходи? Онлайн спестовните сметки могат да ви предложат това. Най-често тези сайтове са международни и оперират под определени изисквания и правила, които трябва да спазвате. Например, ако искате наистина да разполагате с тази гаранция не е препоръчително да държите голяма сума пари в тези депозити. Имайте предвид, че този метод за инвестиране предлага ниски лихви, което значи, че сумата няма да порасне много за няколко месеца.

  1. Инвестиране на финансовите пазари

Има много хора, които възприемат инвестициите на финансовите пазари като дългосрочна инвестиция и това със сигурност е така. Но малко хора знаят, че всъщност купуването и продаването на акции може да бъде и много добро решение за краткосрочни инвестиции. Защо? Защото има много компании, чиито акции са бързо ликвидни – купувате ги днес на една цена, а утре вече са на друга. Така инвестирането на финансовите пазари се оказва идеално решение за краткосрочна и дългосрочна перспектива. Инвестициите в портфейл от взаимни фондове също е опция както за дългосрочни, така и за краткосрочни вложения.

  1. Инвестиции в недвижими имоти

Макар и купуването на недвижими имоти да се е възприемало като дълг за 30 години, те са добър начин за краткосрочно и дългосрочно инвестиране на вашите пари. Има различни начини, по които можете да печелите пари от недвижими имоти. В дългосрочен план – даването под наем е добро решение, макар да има разходи за поддръжка и данъци. В краткосрочен план имате 2 варианта – да купите днес, защото цените са изгодни, и да продадете след няколко месеца или години при повишаване на търсенето. Другият вариант е да купите апартаменти след строеж, да ги ремонтирате, обзаведете и продадете на по-висока цена. Със сигурност има различни варианти, но от всички методи на инвестиция този изисква най-много време и се влияе от комплекс от фактори. Независимо дали инвестирате краткосрочно или дългосрочно, не забравяйте да проучите възможностите си, за да може да сте успешни в инвестициите си.

Ако тази статия ви е харесала, то може да намерите и "Трябва ли да сме икономисти, за да инвестираме на финансовите пазари?" за интересна.