#100СъветаЗаСпестяванията е нова инициатива, която е хем полезна за всички ни, хем забавна. Всяка седмица на страницата на Карол във Facebook ще публикувам по един съвет относно това как да спестяваме повече. Ето го и първия:

1. Ползвай конци за зъби, спести от зъболекар :) Превантивната дентална грижа е добра инвестиция във времето, защото спестява непредвидени разходи за зъболекар - пломби, коронки, почистване на канали и други дентални манипулации, които са изключително неприятни и често пъти скъпи. Малки вложения в превантивни мерки може да ви спестят сериозни разходи за зъболекар в бъдеще.  

100-saveta-za-spestyavaniyata

2. Рефинансирай жилищния си кредит. Препоръчваме да намалите лихвения процент или оставащия срок на жилищния си кредит. Намаляването на ставката с дори 0.5%, на жилищен кредит над 100,000 лева със срок на изплащане 15 години може да може да спести хиляди левове. 

 100-saveta-2

 

3. Следи разходите си. Поне веднъж в месеца преглеждайте всички извлечения от банкови сметки и разходни/касови бележки. След като направите това, замислете се колко от тези разходи бихте използвали по друго предназначение, например, да ги внесете в спестовен влог.  

 

100-saveta-za-spestyavaniyata

 

4. Спестявай поне 10% от доходите си. Звучи трудно, но постоянството ще ви се отблагодари във времето.  

100-saveta-4-za-spestyavaniyata

5. Краткосрочните цели са по-ефективни от дългосрочните. Краткосрочните спестявания са по-ефективни от дългосрочните. Ако си поставите за цел да спестявате по 30 лв. на месец ще бъдете по-ефективни, отколкото, ако си поставите цел от 400 лв. за една година. Хората са по-ефективни и концентрирани, когато имат краткосрочна цел пред очите си. Пример: Ако всеки ден спестявате по 5 лв. и това е вашата ясна и конкретна краткосрочна цел за една седмица ще сте спестили - 35 лв., за един месец - 140 лв., за една година - 1680 лв.  

100-saveta-5-za-spestyavaniyata

6. Пазарувай онлайн. Много компании предлагат безплатна доставка на големи покупки, както и много неща могат да се намерят на разпродажба онлайн. Редица мобилни оператори и магазини за техника предлагат големи отстъпки при покупки от техните онлайн магазини. А това безспорно спестява време и пари!  

100-saveta-6-za-spestyavaniyata

7. Носете си обяд от вкъщи. Ако вместо да обядвате на заведение за 8 лв. си приготвите и донесете обяд от вкъщи на стойност 4 лева, ще можете в рамките на 52 работни седмици или 260 работни дни да спестите повече от 1,000 лв.  

100-saveta7-za-spestyavaniyata

8. Списък с покупки = по-малко ненужни покупки. Хората, които предварително си подготвят списък с необходимите покупки и се придържат към него се радват на следните позитиви:

  • купуват много малко други неща, от които реално нямат нужда;
  • харчат много по-малко пари от онези, които решават какво да купуват, когато отидат на пазар;
  • годишните спестявания може да лесно да бъдат повече от стотици левове.  

100-saveta-8-za-spestyavaniyata

 

9. Живей с по-малко от изкараното. Планирайте разходите си така, че всичко, което смятате да изхарчите да е по-малко от заплатата ви.

 

100-saveta-za-spestyavaniyata

 

10. Не купувай скъпи вещи импулсивно. Харесали сте си нещо скъпо? Изчакайте поне два дена, в който помислете наистина ли имате нужда от него.

 

savet-10

11. Гледай по-малко телевизия.  Така ще виждате по-малко реклами, съответно ще купувате по-малко ненужни за вас продукти. А освен всичко ще вложите повече време и фокус в по-важни за вас неща :)  

savet-za-spestyavaniya-11

12. Не купувайте, а изработете подаръците сами. Вие можете сами да изработите различни видове сладкарски вкусотии, хляб, бисквитки и много други неща вкъщи лесно и евтино. Тези подаръци са много по-емоционални и запомнящи се, защото вие сте вложили своето лично време и желание и в повечето случаи могат да бъдат консумирани, което означава, че няма да хващат праха в килера на хората, на които ги подарявате. Още повече – добавете и ръчно написана картичка към подаръка, което ще го направи още по-специален. Такъв подарък е много трудно да намерите в моловете, а също така спестява и много пари. С мъниста и други евтини малки елементи може да сътворите и ръчно направено бижу, което да остане скъп спомен за вашите приятели.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-12

13. Избягвайте шофирането на газ-спирачка. Когато шофирате, избягвайте да тръгвате или да спирате рязко. В дългосрочен план ще спестите хиляди левове за гориво и поддръжка на автомобила, а освен това ще се научите да бъдете и по-търпеливи и спокойни :)

100-saveta-za-spestyavaniyata-13

14. Спестявай с тренировки на открито. Всеки град вече разполага с различни паркове, в които човек може да открие различни видове забавления – детски площадки, поляни за почивка и спорт, пейки за сладки приказки и време с близки хора, съоръжения за фитнес на открито и други. Приятното прекарване на свободното време на чист въздух с приятели, спортните активности в парка и на лостовете не изискват големи финансови средства, по-здравословни са от ходене на кино и в големи търговски центрове.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-14

15. Отдавайте под наем празни помещения. Един начин да намалиш месечните си разходи за поддръжка и разходи на жилището, в което живееш е да отдадеш свободни помещения, които не използваш. В България има хора, които живеят в големи къщи и апартаменти и не използват всички стаи с пълния им потенциал. В по-малките градове има къщи с големи дворове, в които има още една малка къща, която може да се отдава под наем. През последната една година в България нашумя световната платформа Airbnb.com, в която можеш да отдадеш легло, стая или дори дивана в кухнята си и чужденци от цял свят, когато идват в България да ги наемат за една нощ, седмица, месец или повече. Приходите от събраните наеми могат да покрият наема на жилището, в което живее човек, а ако той го притежава може да му помогнат да плаща всички месечни сметки за ток, вода, парно, консумативи и годишните данъци за жилището.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-15

16. Спестявайте като четете онлайн. Традиционните медии - вестници, списания и книги - продължават да бъдат част от ежедневието на хората, но костват дневни и седмични разходи, които се отразяват на месечния ви бюджет. В днешно време почти всеки човек има достъп до интернет, независимо дали си плаща абонаментна такса за достъп до Интернет в дома или чрез безжични мрежи на работа или на публични места. Онлайн можеш да намериш неограничен брой ресурси като вестници, списания, книги, новини, видео материали и други неща, за които би дал солидни суми пари, ако си ги закупиш на хартиен носител.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-16

17. Рециклирай стара електротехника. Всяка електроника в даден момент остарява морално и губи своята стойност в парично изражение. В ежедневието си всеки един човек използва различни електрически уреди. Най-бързо остаряват и се развалят мобилните телефони, лаптопите и настолните компютри, които изискват смяна, поради остаряване на софтуера и хардуера. Решение на този проблем е даването на старите устройства на специализирани фирми/сервизи за рециклиране срещу съответната сума обратно. Тези пари може да се използват за закупуването на ново устройство или да се включат в месечните приходи.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-17

18. Използвайте сайтове за сравнение. Когато купувате самолетни билети или търсите варианти за настаняване – хотели, къщи за гости и т.н., най-удобно е да използвате сайтове за сравнения. Сайтове като e-sky.com, TripAdvisor, Airbnb и други ви дават възможността да сравните не само цената, но и условията, които ви предлагат различните доставчици. По този начин вие ще можете да изберете най-добрия вариант за вас като качество на предлаганите условия и да спестите пари от цената с най-добрите оферти, според бюджета ви.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-18

19. Продавай ненужни вещи онлайн. Една от чертите на консуматорското общество е, че постоянно купува нови и нови дрехи, електроника, предмети и други материални неща. С течение на годините много хора се оказват затрупани в домовете си с ненужни вещи, които не използват, не са им полезни и само събират прах. Решение на този проблем дават дигиталните платформи, които представляват онлайн аукциони за продажба. Всеки един човек може да продаде своя вещ срещу съответната цена в такава платформа. По този начин всички ненужни и неизползвани материални вещи в дома на човек може да се превърнат в допълнение към месечните спестявания.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-19

20. Събирайте приятелите си вкъщи. Вместо да отидете в някой мол или в заведение, можете понякога да събирате приятелите си във вашия дом/квартира :)  

100-saveta-za-spestyavaniyata-20

21.Сложете си газова уредба. Въпреки че изисква първоначална инвестиция, в дългосрочен план разходите ви за гориво ще намалеят значително.

100-saveta-za-spestyavaniyata-21

22.Летете с нискобюджетна авиолиния

100-saveta-za-spestyavaniyata-22  

23. Купувайте обновена електроника. Възможност за купуване на по-евтина и качествена електроника са предлаганите „обновени“ (refurbished) електроуреди. Много телевизори, мобилни телефони и лаптопи се връщат в сервизи или при производителя с минимални дефекти –  с драскотини, с развален един детайл от уреда или нещо друга малка щета. Сервизните центрове и производителите сглобяват от различните върнати уреди нови със здрави и работещи части, като новият уред е на много по-ниска цена. Ако сте динамична и активна личност и не ви остава много време да гледате телевизия, можете да спестите пари като си закупите подобен по-евтин, но работещ и надежден телевизор. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-23 

24. Направете си сами вино с приятели. Ако обичате да се събирате с приятели на по питие, това е прекрасен начин да се насладите на еднa от любимите си напитки на по-ниска цена. Много лесно може да направите 5 литра сангрия или вино наведнъж и не отнема толкова много време, след като усъвършенствате процеса на производство. Това е и прекрасна възможност да се видите с приятели – можете вие да купите всичко необходимо и заедно да направите домашно вино. Забавление с близки на ниска цена – добра сделка. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-24 

 25.Научете се да казвате "Не". Всеки от нас е имал случка, в която приятелите ни канят на поредното море или допълнително вечерно излизане, въпреки че вече сме били на почивка предните седмици или на заведение предните дни. Изкушението и желанието обаче водят до разхищение и допълнителни разходи, което се отразяват сериозно на месечния бюджет. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-25

  26.Ходете на къмпинг. Ходенето на къмпинг е по-евтино, по-непринудено и по-сплотяващо от традиционните почивки в хотел.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-26

27.Спирайте водата, когато миете зъбите си100-saveta-za-spestyavaniyata-27

  28.Кажете не на комплексите. Не харчете парите си за неща, от които нямате нужда, за да впечатлите хора, които не харесвате.

11246696_10153494457313328_6071364923980692074_n

 

 

29.Време за доброволчество. Доброволчеството е прекрасен начин да срещнеш нови хора, да се разнообразиш, да се включиш в позитивен проект, който може да повдигне духа ти. Не се заплаща за участие в доброволчески проект, а подобна активност ти дава много забавление и осмисля деня ти.  

11885166_10153510955543328_9188185533700523610_n 

 30.Спрете пушенето. Ако спрем да пушим по една кутия цигари на ден, на година ще спестим между 1,500 и 2,200 лева.

100-saveta-za-spestyavaniyata-30

 

  31.Изберете количество пред качество. Този принцип можете да прилагате за храна, дрехи, електроника и прочие. Да, изкушаващо е да купуваме евтиното, но понякога качественият продукт, макар и по-скъп, ще ви спести много повече в дългосрочен план. Качествената храна намалява бъдещите разходи за лекари, а качественото облекло и обувки ще можем да носим много по-дълго време и ще подобрят нашия стил.

100-saveta-za-spestyavaniyata-22

 

32. Пазарувай след сезона. Следсезонните намаления и разпродажби са едни от най-апетитните за хората, които не искат да похарчат много пари и пак да се сдобият с качествени покупки. Дрехи, обувки и екипировка за спорт са едни от най-атрактивните покупки за хората, които са заделили пари за нова екипировка за следващия сезон в края на настоящия. За любителите на спортовете краят на сезона е момента и на големите предлагания по борсите на екипировка втора употреба, от която със сигурност има много запазени и качествени неща.

100-saveta-za-spestyavaniyata-32

   33. Четете стари книги. Един от най-добрите начини да спестите пари за забавление е да се обърнете към старата библиотека на родителите си и вечните бестселъри, които хващат прах. Инвестицията в знание и четене на книги ще ви се върне много кратно, а в случая без да инвестирате пари, печелите удоволствие и нови знания.

100-saveta-za-spestyavaniyata-33    

34. Посещавайте евтини/безплатни културни събития. Оглеждайте се за евтини/безплатни културни събития във вашето населено място и посещавайте такива от време на време, вместо да излизате всеки път, когато имате свободно време, на заведение. Използвайте местни сайтове и вестници, за да научите повече информация във връзка с мероприятия в паркове, музеи, кино салони, стадиони и други места, които събират много хора на интересни инициативи. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-22

  35. Автоматизирайте спестяването. Най-големите пречки по пътя към регулярното спестяване са необходимистта да взимаме решение в тази посока всеки месец и съпътстващата това решение болка. За да избегнем това неудобство, можем да вземем решение веднъж - че спестяваме 10-15% от доходите си - и след това с помощта на обслужващата ни банка да автоматизираме заделянето на тези средства в спестовен план с по-висока потенциална доходност в дългосрочен план. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-22  

 36. Прави рекламации на дрехи и обувки. Много малко хора знаят за възможността да направят рекламация на дреха или стока, която са си закупили. В общите условия на магазините и гаранционните карти има ясно упоменати случаи, при които даден артикул може да бъде заменен с чисто нов или да бъде върната сумата, която е заплатена за него. Това е един прекрасен начин да увеличите бюджета си за пазаруване и да спестите нови средства, които бихте заделили.  

100-saveta-za-spestyavaniyata-36  

37. Карайте колело. Всеки би си помислил, че това е най-скучния съвет, но всъщност карането на колело може да ви спести повече от 1,000 лева годишно. Спестявате от гориво за автомобила си, подръжки и непредвидени ремонти. В допълнение – по-рядко ще ползвате градския транспорт, както и ще спестявате картата за фитнес, ако не сте фенове на тежестите :) Ако все още нямате колело, време е да се замислите да си купите. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-37   

38. Тренирайте с мобилния си телефон. С напредването на високите технологии имате възможността да използвате фитнес треньор, който ви показва упражнения в програма директно на телефона или таблета ви във вашия дом. Може да избирате между различни програми и да поддържате добра форма вкъщи като тренирате сами. По този начин спестявате разходи от карта за фитнес и не губите време да ходите до фитнеса, а отново поддържате форма. Едно от приложенията, които може да ползвате е Workout Trainer

100-saveta-za-spestyavaniyata-38   

39. Пътувай в България. Всеки човек мечтая за ваканция, почивка, пътуване или просто един уикенд в природата. Много хора мечтая за почивка в чужбина, да посетят далечни страни и големи туристически забележителности и природни местности. Много по-лесно и по-евтино е обаче да пътувате и да обиколите първо България. Нашата страна е изключително богата на туристически и исторически забележителности във всеки географски район и може да си организирате прекрасни пътувания за 2—4 дни в страната като се настанявате в хубави къщи за гости или по-нисък клас хотели. 

100-saveta-za-spestyavaniyata-39   

40.Спрете водата, когато миете съдовеsprete-vodata-kogato-miete-sadove

  Ако искате да се запознаете с конкретен спестовен продукт, чрез който можете да се борите за между 4% и 7% доходност на година, ви препоръчваме да научите повече за специални създадения за тази цел Спестовен план на Карол Капитал Мениджмънт - "Устойчив растеж"