Едва ли има човек, който да не търси идеи как да спестява повече пари, за да може да има финанси не само за любимите неща, но и за извънредни ситуации. Много хора, обаче, успяват да похарчат заплатата си по-бързо, от колкото да я изработят. Ако това важи и за вас, ние сме тук да ви помогнем. С нашите идеи не само ще разполагате с повече финанси накрая на месеца, но и ще се чувствате много по-пълноценни и щастливи със себе си. Винаги има начини да спестите пари стига да имате малко време, което да посветите за целта. Ето ги и нашите 10 идеи как да спестявате пари от ежедневни дейности:

  1. Създайте си план какво ще вечеряте тази седмица

Сигурно ви се струва странно, че започваме именно с това, но със сигурност на много голяма част от нас ни се е случвало да си задаваме въпроса „Какво има за вечеря?“. Вместо да си поръчате храна, която ще ви излезе много по-скъпа от домашно приготвената, посветете един ден от седмицата, в който да планувате какво ще има за вечеря. Домашно приготвената храна може да бъде толкова вълнуваща и интересна, колкото тази от ресторанта. Но със сигурност е много по-изгодна!

  1. Преди да пазарувате, направете си списък

След като знаете какво ще вечеряте тази седмица е време да пазарувате. За да не се приберете с десетки излишни и импулсивни покупки, ние ви съветваме да си направите списък и да се придържате към него! Опитайте и ще видите огромната разлика между организираното пазаруване и безразборното обикаляне в магазина.

  1. Купувайте си продукти, подходящи за сезона

Да, можете да намерите ягоди още през декември и януари, но те са на цени 20 пъти по-високи от нормалните за сезона им. Със сигурност свободата да ядем разнообразие от плодове и зеленчуци независимо от сезона, ни е разглезило много до степен, че сме забравили кой сезон е в момента. Но ние ви съветваме да се опитвате да купувате само продукти, който са подходящи за конкретния период от годината.

  1. Планирайте за вечерите, в които не ви се готви

Дори и хората, които обожават да готвят стигат до момента, в който са толкова уморени, че просто не им се занимава. Затова е хубаво да разполагате с план и за такава ситуация. Независимо дали ще купите нещо предварително или ще си набележите място, където да хапнете, трябва да имате решение, което да отговаря на вашите желания и бюджет.

  1. Заложете на LED осветление

За да намалите ефективно разходите си за електричество и да оставите своя зелен „отпечатък“ върху природата, ние ви съветваме да заложите на енергоспестяващо осветление и LED крушки. Те са еднократна инвестиция, която ще работи за вас не просто година-две, а до 10 години. И електричеството, което консумират, е 10 пъти по-малко от конвенционалните крушки.

  1. Започнете да си записвате разходите

Със сигурност ви се е случвало да достигнете до момент в месеца, когато имате по-малко пари от очакваното и се зачудите къде са отишли всички останали. Може би ще успеете да се сетите за по-голямата част от разходите си, но има много импулсивни покупки, които умножени стават стотици левове. За да следите внимателно разходите си, ние ви съветваме да си държите дневник, в който да си записвате. По този начин ще имате актуална информация за вашето финансово състояние.

  1. Направете си бюджет

Изготвянето на бюджет не означава цялата сума, която остава след плащането на належащите разходи, като сметки и наем. Опитайте да си направите бюджет на стойност по-малка от заплатата ви. По този начин ще имате буфер, който да поеме част от разходите ви при нужда. А ако не ви се наложи, просто ще имате повече пари за следващия месец.

  1. Поддържайте уредите си

По този начин не само ще удължите живота им, но и ще си спестите високи сметки за електричество. Например натрупването на прах по вентилаторите на уреди, като хладилника или сушилнята, може значително да увеличи нужната електроенергия за нормална работа.

  1. Използвайте градски транспорт

Не винаги градският транспорт може да предложи подходящо решение, но в много ситуации е много по-удобен и бърз от автомобила. Не само, че предпочитането на автобуса или метрото е много по-евтино за вас и не износва вашия автомобил, но това е полезно за околната среда и за въздуха, който дишаме.

  1. Поставете си цели

Независимо дали го правите за да стабилизирате финансовото си състояние или просто искате да имате повече пари, важно е да имате цел, която да преследвате. Ако не сте сигурни, започнете с нещо малко. Например, опитайте се за 6 месеца да спестите 1000 лева. Така, когато усетите чувството, че сте се справили ще имате много по-голяма мотивация да продължите. А ако вече сте успели да спестите и се чудите какво да правите с парите си, ние имаме отговор за вас. Инвестирайте! Без съмнение това е най-добрия начин да предпазите парите си и да им дадете подходяща среда за растеж. Така можете да спестявате, а вашите спестявания да генерират още приходи за вашия бюджет.

Ако тез идеи са ви харесали, то вижте няколко съвета и за това как да спестяваме за пенсия, така че да не се притеснявате от старините си.