Който и да попитам на улицата: "Знаеш ли какво са парите?" - ще ми каже:  "Знам разбира се! С парите мога да си купя каквото пожелая и колкото повече имам, толкова по-добре”. Истината е, че в повечето случаи... хората нищо не знаят за парите. Не, че твърдението не е вярно, но по-важният въпрос е как да имате достатъчно пари, за да не ви липсва нищо и да бъдете спокойни. Парадоксално е, че в училище изучаваме най-различни предмети като: физика, математика, биология, различни езици, география и прочие. Но не изучаваме нещо, от което зависи нашето съществуване, до което всеки ден имаме допир - парите.

Именно в това е разликата между успелите хора и всички останали - те знаят как функционират парите и как да ги умножат. Повечето хора са се фокусирали върху това да заработят колкото се може повече, за да могат после спокойно да харчат. Да се трепеш цял живот денонощно отново и отново в името на това да изкараш някой допълнителен лев, който после бързичко да оползотвориш, не е най-желаната съдба, нали? Най-добре би било да можем да си живеем живота и да му се радваме, докато в същото време сме спокойни за финансовото си бъдеще. А това е постижимо. Как? Трябва само да си подсигурите допълнителен доход. В реализацията на този доход не трябва да имате пряко участие, не бива и да се трудите до изтощение в името на по-висок стандарт, а да накарате парите да работят за вас! Ако сте от хората, които изхарчват всичките си пари, това няма да стане! Затова - спрете да го правите, защото не ви чака добро бъдеще!

Ако пък си мислите, че като сте спестили някой лев и имате депозит в банка ще живеете щастливи старини на някой средизимноморски круиз или на екзотичен остров, харчейки си спокойно и без да се притеснявате за кеша, пак сте в сериозна заблуда. Инфлацията ще изяде изкараните от вас с труд и пот спестявания. Нищо от това, за което сте мечтали, няма да се случи. Статистиката безмилостно показва, че от 2000г. до сега инфлацията е приблизително 100%. Това означава, че заработените и спестени от вас  пари са се стопили наполовина за този период.

Стегнете се и започнете да планирате финановото си бъдеще. Сложете картите на масата и вижте къде се намирате сега.

Какво е настоящото ви финансово състояние - приходи, разходи? Определете и разпишете какви са активите и пасивите, които притежавате. Колко големи са задълженията ви и какъв е размерът на постъпленията ви? Ако активите превишават пасивите ни - това означана, че финансовото ни състояние в момента е добро и обратното. Ако все още не сте започнали да спестявате, сега е моментът! Естествено, че това ще е възможно само ако имате контрол над разходите си. Не говорим за непосилни неща. Заделяйте 10% от месечния си приход, това е достатъчно като начало. Ако инвестирате тези 10%, можете да се възползвате от силата на олихвяването. Ето таблица, която показва как се променя сумата от 10 000 лв., инвестирана при различна доходност. След 30 години при средна доходност от 8% на година спестяванията ви ще са се увеличили десетократно, вместо да са се обезценили драстично от инфлацията.

 

4%

8%

16%

 10 години

14 802 лв

21 589 лв

44 114 лв

 30 години

32 434 лв

100 627 лв

858 500 лв

 50 години

71 067 лв

469 016 лв

16 707 038 лв

Не се заблуждавайте! Тези 8% в таблицата вече няма как да получите чрез банков депозит. Всъщност скоро трудно ще получите и 4%. Лихвите вече са значително по-ниски и тенденцията се задълбочава, а инфлацията занапред ще нараства все повече. Трябва да инвестирате парите си в подходящите активи, за да ви носят желания от вас доход в дългосрочен план. Активите, които доказано ще ви защитят от инфлацията и са в състояние да увеличат многократно спестяванията ви, са акциите и суровините. Ако пък има икономическа криза, държавните облигации и златото ще са печелившите инвестиции. Как точно да разпледелите спестяванията си между различните видове активи и в кои да инвестирате? Зависи от вашия профил като инвеститор и от текущата пазарна среда.

Ако това вече ви звучи твърде непознато и... дори страшно, не се стресирайте! Ако не сте инвестиционни специалисти, това е нормално. Не е необходимо сами да избирате в какво и кога да инвестирате. Както има лекари, инженери и строители, така има и финансови консултанти. Обърнете се към инвестиционен специалист, с който заедно да определите текущото ви финансово състояние и да начертаете бъдещите си цели и план за действие. В зависимост от вашите очаквания за възвръщаемост, хоризонта на инвестицията и риска, който сте готов да поемете, инвестиционният консултант ще определи какъв тип инвеститор сте - консервативен, балансиран или високорисков и ще ви предложи най-подходящото за вас разпределение. Днес има достатъчно инвестиционни продукти, за да се намери оптималното решение за всеки. А най-подходящият и разпространен начин за дългосрочно вложение на спестяванията - това са взаимните фондове.  Но по тази тема следващия път.

Ако ви е станало интересно и искате да научите повече по темата за спестяванията , финансовото планиране и инвестициите във взаимни фондове се запишете за безплатния ни уебинар Как да повишим стандарта си на живот без да жертваме от времето си