Ако четете този текст, значи не е необходимо да обясняваме колко опасна за спестяванията ви е инфлацията. В последните месеци наблюдаваме непрекъснато повишаващи се стойности на инфлация и без значение дали това е временно или трайна тенденция, всеки трябва да се замисли как да защити парите си. Най-ясното доказателство за необходимостта от бързи и правилни решения в тази посока е политиката на големите банки, които прекратиха сключването на договори за срочни депозити, а тези от тях, които все още предлагат такива, дават отрицателна лихва за тях.

За да е най-ясно ще дадем само прост пример: в периода 2000 – 2018 г. натрупаната инфлация в България е над 100%. Това означава, че ако през 2000 г. сте имали 5 000 лв., които не сте инвестирали, а сте оставили настрана, в момента с тях можете да си купите половината неща, които сте могли тогава. А представете си какво се случва с парите ни при днешните темпове на инфлация?

Правилното решение за всеки се крие в структурата на инвестиционния портфейл. Тук стигаме и до най-важния въпрос – в какво инвестират богатите? Долната графика показва структурата на стестяванията на заможните хора.

 

Близо 1/3 от спестяванията на заможните хора по света са инвестирани в акции (фондове в акции), 20% са в облигации, 15% в имоти и още толкова в алтернативни инвестиции. Само четвърт от портфейла се държи в кеш и банкови депозити. И това не е случайно. Историческите данни показват, че акциите са клас активи, които дългосрочно побеждават инфлацията, независимо от временните си колебания. Историята показва,че когато годишната инфлация е в рамките на до 4%, акциите са най-добре представящият се актив. Когато инфлацията расте с по-бързи темпове, суровините са най-добрата защита. Най-лесно можете да инвестирате в тези класове активи чрез взаимни фондове. Ние предлагаме най-голямото разнообразие от взаимни фондове в България благодарение на партньорството си с глобалната инвестиционна компания Schroders. От всички над 170 фонда на Schroders, нашите анализатори избраха тези с най-добра перспектива за дългосрочна инвестиция, които комбинирахме в три готови стратегии, според очакванията за доходност и нивото на риск. Изберете вашата стратегия на този линк - https://www.karollcapital.bg/bg/mutual-funds