В рубриката „Лицата на Карол“ ви представяме хората, които стоят зад финансова група Карол и какво точно работят те, какво обичат да правят в свободното си време и още нещо... Днес в "Лицата на Карол" ще ви срещнем с нашата колежка, Кристина Дончева, която е любимка на счетоводството и редовен победител в много вътрешни класации.

Разкажи ни малко повече за твоята работа в Карол. С какво точно се занимаваш и какви са твоите задачи?

В Карол съм от началото на 2007 година и работя в отдела за работа с клиенти. В нашия отдел помагаме на клиентите да формират собствен инвестиционен портфейл и да го управляват успешно. Ние сме връзката между клиента и портфейлните мениджъри и анализаторите. Но с годините се превръщаме и в съветници по всякакви други теми, не само финансови - от добро място за почивка, до добро училище за децата им.

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разкажи ни за твоето хоби, коя е твоята страст извън работата ти?

Обичам да чета книги и да пътувам. Обичам да прекарвам време със семейството си и трите си деца и нямам търпение да пораснат, за да пътуваме заедно.

Коя е любимата ти туристическа дестинация и защо? А кое е най-екзотичното място, където си пътувала?

Любимата ми туристическа дестинация е цяла Латинска Америка. Имам огромно желание да посетя всяка страна там, може би защото съм възпитаничка на Испанската гимназия в София и през годините прочетох много книги за живота на хората там и за природата. За сега най-екзотичното място, на което съм била е Доминиканската република, но имам планове за още много както в Латинска Америка, така и в Азия и Африка.

Разкажи ни забавен момент от работата си в Карол…

Общуването с хора е много забавно, така че моите забавни моменти са ежедневни.

Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси? Как да спестяват, къде да инвестират?

В Карол организираме няколко образователни програми и в тях учим клиентите ни да спазват 5 основни принципа:

  1. Да започнат рано - колкото по-рано започнат да спестяват, толкова по-малък процент от приходите им е нужно да отделят.
  2. Да отделят всеки месец поне 10% от доходите си - ако започнат на 20 години, процентът може и да е 5. Един съвет към дамите - отделяйте парите в деня на заплатата, защото иначе рискувате да ги инвестирате в нови обувки или чанта. :-)
  3. Да инвестират в акции, защото това е единственият актив, който сериозно побеждава инфлацията.
  4. Да инвестират дългосрочно.
  5. Да диверсифицират, тоест да инвестират в различни видове активи, за да намалят риска.