В рубриката „Лицата на Карол“ ви представяме хората, които стоят зад компанията Карол Капитал Мениджмънт, защото зад всяка успешна компания стои не просто екип от добри професионалисти, но и хора, които обичат да се забавляват и да прекарват свободното си време със семействата си. Днес в „Лицата на Карол“ ще ви срещнем със Симеон Керанов. Докато Симо следи и анализира всичко случващо се на глобалните капиталови пазари, успя да се подготви и за първото ниво на престижния изпит за CFA, а резултатът му го нареди в топ 10% от явилите се в цял свят.

Разкажи ни за твоята работа в Карол. С какво се занимаваш и какви са твоите задачи?

Работата ми в Карол е изключително интересна и интригуваща. Главните ми отговорности включват инвестиционен анализ на публични компании, секторни проучвания и макроикономически анализи. В допълнение, взимам дейно участие в написването на тримесечния глобален бюлетин на компанията, както и в процесите, свързани със структурирани продукти.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти?

Въпреки че може да прозвучи парадоксално, има две неща, които са еднакво предизвикателни, но в същото време те правят професията ми толкова красива и интересна. Едното е, че се изисква изключително голямо самообладание, когато пазарите започнат да се понижават с по-високи проценти. Ако спадът не е фундаментално обоснован, но въпреки това изгубиш търпение, може да се направи груба грешка и да се продаде на дъна. Когато обаче се окажеш прав и дори купиш, когато страхът е най-висок, това ми действа толкова стимулиращо и удовлетворяващо, както например ако футболист вкара решителен гол на голям форум. Второто предизвикателство е, че трябва да има разбиране от много бизнеси и, въпреки че това изисква търпение и време, интелектуалното обогатяване е изключително голямо, а когато знаеш повече неща, се чувстваш и по-добре.

Какъв искаше да станеш като дете и днешната ти професия дали би се харесала на момчето, което си бил?

Професиите на почти всичките ми роднини са свързани с математика (някои са учители и професори). Така че съвсем логично още от малък най-интересна ми бе именно математиката. Още тогава знаех, че бъдещата ми работа ще е свързана с изчисления. Като добавим към това и всекидневната доза интелектуално обогатяване, което е нужно да бъдеш финансов анализатор, със сигурност момчето би се гордяло със сегашното ми аз. 

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разкажи ни за твоето хоби, коя е твоята страст извън работата?

Обичам както да гледам спорт, така и да го практикувам. Фен съм на много видове спорт, но предимно гледам футбол. Любимият ми отбор е английският Арсенал и отблизо следя изявите им. Харесва ми и да спортувам, понеже се освежавам изключително много. Мога да се похваля и за мен е чест и привилегия, че имам много добри приятели, с които редовно излизаме, спортуваме и се забавляваме.

Обичаш ли да пътуваш? Коя е любимата ти дестинация?

Обичам да пътувам. Изключително се радвам, че до мен е страхотната ми приятелка, с която да посещаваме различни места в България и по света. Любимата ми дестинация е Лондон, в града има много места, които си заслужават посещението, а и стадионът на Арсенал се намирам там.

Разкажи ни забавен момент от работата си в Карол…

Има доста забавни моменти и не мога да изтъкна само един. Хубавото е, че средата в компанията е изключително приятелска, хората са усмихнати, разбирателството между колеги е на топ ниво, а в крайна сметка това са едни от най-важните фактори за позитивно бъдещо развитие.

Ти инвестираш ли и в какво? Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси?  

Разбира се, че инвестирам. Последно си купих дялове на един от взаимните фондове на партньорите ни от Schroders – „Schroder ISF Global Gold EUR Hedged“. Този фонд е може би най-добрият вариант за хората, които имат положителни прогнози за цената на златото и съответно златодобивните компании.

Две неща ще посъветвам читателите за управлението на личните им финанси. Първото е да не се разчита единствено и само на заплата, но да се докарва и допълнителен доход от инвестиции.Важно е да се разбере, че трудовият договор не е безрисков, понеже тръгне ли една компания надолу, проучванията показват, че първото, което ще направи, е да намали разходите, а доста често именно разходите за персонал са най-високи. Второто е да правят разлика между цена и стойност. Например, ако направим сравнение между две спортни тениски, доста често може да се окаже, че по качество са еднакви, но едната струва в пъти повече поради търговската марка. Това са излишни разходи и няма смисъл да се правят.