Георги Георгиев е на 37 години, женен е и има 2 деца. Започва работа в Карол Капитал Мениджмънт като финансов анализатор на фондовите пазари за региона от Източна Европа и консултира клиенти, инвестиращи на тези пазари. През април 2012 г. става портфолио мениджър на най-стария български взаимен фонд – Адванс Инвест. Притежава лиценз за инвестиционен консултант от КФН, като преди да започне работа в Карол има опит в структурите на Алфа Финанс Холдинг и Булброкърс.

От колко време работиш в Карол?

Работя в Карол Капитал Мениджмънт от началото на 2008 г. Интересното е, че започнах работа точно в разгара на голямата финансова криза тогава. Сътресенията на пазарите вече бяха започнали и средата беше доста драматична в този момент. Започнах като финансов анализатор, като фокусът ми беше първоначално върху руски компании за фонда Адванс Източна Европа. С течение на времето започнах да анализирам компании и от останалите пазари от региона като постепенно разширих фокуса си върху всички пазари, в които инвестира фондът. След 4 години, станах портфолио мениджър на Адванс Инвест – първия взаимен фонд в България, инвестиращ в акции. Постепенно разширих още повече експертизата си и започнах да управлявам и портфейли на доверително управление, които обхващат инвестиции в целия свят.

В какво точно се състои твоята работа в компанията?

Работата ми е свързана с представянето на капиталовите пазари и как да се позиционираме във всеки един момент. Състои се от анализи на макроикономическата обстановка, фундаментален анализ на активи, анализ на сентимента на финансовите пазари. Изискват се и добри познания за политическата обстановка и геополитическите процеси.

Какъв искаше да станеш като дете и днешната ти професия дали би се харесала на момчето, което си бил?

Като малък имах интереси в много области. Може би работата ми не е толкова свързана с пътувания и опознавания на нови места, но пък от друга страна за нея е важно да имаш изключително широка обща култура, да се стремиш постоянно да си информиран и да вземаш най-добрите решения във всеки един момент.

Какво е най-голямото предизвикателство в работата ти?

Най-голямото предизвикателство си остава да успееш да намериш точната рецепта през призмата на дългосрочния хоризонт и случващото се във всеки един момент. Също така голямо предизвикателство си остава да успееш да убедиш всеки един предубеден човек, за същността на капиталовите пазари, как работят те и как може да се печели от тях.

Според теб какво е най-голямото предимство на Карол пред останалите компании в бранша в България?

Репутацията и разпознаваемостта. Карол е доказано име в този бранш в България и каузата ни е да повишаваме постоянно финансовата култура на населението в страната. Карол бе първата компания, която стартира подобна кампания, като започнахме да презентираме възможностите за управление на личните финанси сред младите хора. Именно те трябва да разберат, че имат едно огромно преимущество, което трябва да използват възможно най-рано – дългия инвестиционен хоризонт пред себе си.

Как обичаш да прекарваш свободното си време?

Свободното си време обичам да прекарвам със семейството и приятели. Харесвам природата и във всеки момент се стремя да бъда сред нея.

Коя е любимата ти дестинация?

Обичам да пътувам, както и всеки един любознателен човек, който иска да опознава света. От местата, които съм посетил, колкото и банално да изглежда, любимата ми страна си остава САЩ. Все пак най-често посещаваната туристическа дестинация от семейството ми е Гърция. Изключително много харесвам гръцкото крайбрежие и смятам, че имаме голям шанс страната ни да е разположена толкова близко до него.

В какво инвестираш ти и защо? Какъв е съветът ти за личните финанси на читателите на блога на Карол?

Определено първо инвестирам в знание. Това е най-добрата инвестиция, която винаги дава дивиденти в дългосрочен план. Отделно разделям портфейла си на стратегическа част и тактическа такава. Инвестирам в американски акции дългосрочно стратегическата част от него, тъй като вярвам напълно на статистиката, която е красноречива – в дългосрочен план шансът да загубиш от инвестицията в акции в основния индекс S&P500 е минимален. Нещо повече, за всеки 20 г. минималната средногодишна доходност, постигната от него е мин. 6%. Именно това показваме и на младите хора, а и на всички които смятат, че могат да си позволят подобен дългосрочен хоризонт на инвестицията. Информацията, която читателите ни могат да намерят в блога на Карол може да им помогне много за вземането на правилните решения що се касае до личните им финанси.