В рубриката „Лицата на Карол“ ви представяме хората, които стоят зад финансова група Карол и какво точно работят те, какво обичат да правят в свободното си време и още нещо... Днес в "Лицата на Карол" ще ви срещнем с двигателя на цялата дейност на Карол Капитал Мениджмънт - нашия Изпълнителен директор Даниел Ганев.

Разкажи ни за твоята работа в Карол. С какво се занимаваш и какви са твоите задачи?

Като изпълнителен директор се занимавам с цялостната бизнес дейност и стратегическо развитие на Карол Капитал Мениджмънт. Преди 15 г. бях първият служител във фирмата и от тогава не съм имал два еднакви дни - в момента работя по над десет различни проекта от областта на портфейлното управление, продуктовия мениджмънт, инвестиционни анализи, маркетинг и продажби, бизнес дивелъпмънт, администрация, ИТ и пр. Много енергия отделяме и за образоване на млади хора чрез лекции, презентации, стажове.

Тъй като съм учил и работил навън в мултинационална среда, често ме питат – как така реши да се върнеш и работиш в България? Истината е, че през всичките ми години в Карол никога не съм имал усещането, че работя в българска фирма на местния пазар. Ежедневната ми работа е свързана с общуване с немски, британски, италиански, скандинавски, американски, канадски, азиатски клиенти и партньори.

karoll-capital-management

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разкажи ни за твоето хоби, коя е твоята страст извън работата?

Макар да не ми се случва често, най-обичам да ходя на морски риболов – особено по места, където си управляват ресурсите така, че има много и разнообразна риба – например в Щатите, където съм ловил и по източното и по западното крайбрежие. В тази връзка се шегувам и, че едно от най-големите предимства на България е близостта до Гърция.. Друго хоби – гъбарството… през зимата няма да ме видите на планина, но щом се запролети, съм по горите в търсене на печурки и манатарки, но и на спокойствие и зареждане. За последното ми помага и фитнеса.

daniel-ganev-ceo-kcm-karoll

Коя е любимата ти туристическа дестинация и защо? А най-екзотичното място, където си пътувал?

Много мотивиращо ми се отразяват посещенията на Кеймбридж, където съм учил и ежегодно имаме опреснителни курсове и събития – особеният академичен дух и мултикултурна среда там ме зареждат за месеци напред. А иначе за почивка дестинациите трябва да са свързани с море и риболов. Предстои ми пътуване в мъжка компания до Мексиканския залив, а лятото и семейно мореплаване край Хърватска. Голямата мечта – риболов за сьомга в Аляска, надявам се догодина... Но колкото повече обикалям по света, толкова повече оценявам красотата и плюсовете на България. Например, на малко места бих могъл да се почувствам така както в приказните Родопи…

Разкажи ни забавен момент от работата си в Карол…

Любопитно е, че най-забавните неща са се раждали в най-инфарктните моменти, по време на борсови драми… явно в такива моменти се борим със стреса чрез хумор и шеги. В екипа винаги успяваме някак да съчетаем професионалното отношение със свежо настроение… и явно клиентите оценяват резултата. Наскоро човек ни беше писал, че на фона на нашенската действителност Карол сме като „кацнали от космоса с летяща чиния в центъра на София“ - колегите от маркетинга не счетоха за удачно да го качат на сайта в рубриката за похвали…

Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси? Как да спестяват, къде да инвестират?

Мога да препоръчам много книги, учебници и сайтове за начинаещи инвеститори. Но от личния ми опит и наблюдения, не съм открил по-добра рецепта от това да започнеш от рано да отделяш някаква - макар и малка - част от възнаграждението си и да я влагаш в спестовен план (например фонд, инвестиращ в акции на глобални компании) и така месец след месец, години наред. Накрая при теглене на чертата ще видиш резултата – натрупана прилична сума, която е нараснала устойчиво във времето благодарение на осредняването на покупните цени и капитализирането за дълъг период. И през цялото това време ще си спал спокойно дори по време на кризи, рецесии и борсови трусове.