В рубриката „Лицата на Карол“ ви представяме хората, които стоят зад компанията Карол Капитал Мениджмънт, защото зад всяка успешна компания стои не просто екип от добри професионалисти, но и хора, които обичат да се забавляват и да прекарват свободното си време със семействата си. Днес в „Лицата на Карол“ ще ви срещнем с Деси Димитрова. Деси е лице на Карол в буквалния смисъл на думата, защото е част от екипа, който представлява компанията пред клиентите. 

Разкажи ни за твоята работа в Карол. С какво се занимаваш и какви са твоите задачи?

В Карол съм повече от 2 години, в отдела за връзка с клиенти и определено се чувствам на мястото си. Една от функциите ми е да се усмихвам и да „заразявам“ околните с позитивно настроение :). Работата ми е обвързана главно с комуникация – да обяснявам на разбираем език, на хората, които проявяват интерес, какво предлагаме и как биха могли да се възползват, както и ежедневно да поддържам връзка с клиентите ни, които имат нужда от съдействие, съвет или просто искат да си поговорим.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти?

Комуникацията! Сама по себе си работата с клиенти е свързана с ежедневни предизвикателства и изисква много търпение и разбиране. Всеки човек заслужава персонално отношение и грижа. Изключително важно е да умеем да преценяваме хората, за да намерим и правилния начин да общуваме с тях.

Много са важни и отношенията между нас самите - различните отдели в компанията. Аз съм лицето за контакт и хората очакват отговор от мен отговор, който аз не винаги имам. Имала съм запитвания, които са изисквали консултация с колегите от няколко отдела, докато стигнем до отговор, който да бъде удовлетворяващ и изчерпателен. Благодарна съм на всички, че независимо от това колко са били ангажирани и колко е било напрегнато, винаги са ми съдействали.

Каква искаше да станеш като дете и днешната ти професия дали би се харесала на момичето, което си била?

Като малка дълго време тренирах баскетбол и исках да се развия в тази насока. Както се вижда, малко съм се отклонила от това направление :). В свободното си време гледам да спортувам, така че до някъде сме си стиснали ръцете с детето в мен.

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разкажи ни за твоето хоби, коя е твоята страст извън работата?

Ненавиждам да бездействам и се опитвам да насищам свободното си време с активности, за което мога да благодаря и на 6-годишната ми дъщеря. Тя има грижата никога да не ми е скучно.

Обичам да съм сред природата и се стремя към нея винаги, когато мога. Планината ме успокоява и зарежда батерията ми, което ми помага да бъда пълноценна и да давам максимума от себе си, както на работното място, така и вкъщи. Четенето също заема не малка част от свободното ми време. С дни не спах, докато не изчетох всички книги от поредицата „Игра на тронове“ и „Вещерът“. Сега драмата се повтаря с азиатската сага на Джеймс Клавел.

Обичаш ли да пътуваш? Коя е любимата ти дестинация?

Обожавам да пътувам и ако зависи от мен няма да спирам! Много съм любопитна към света, който ни заобикаля. Няма нищо по-вълнуващо от това да се озовеш на място, на което никога не си бил, да слушаш език, който не разбираш и да не знаеш къде отиваш. Пътуването, освен че дава възможност да опознаеш и видиш нови места, също така ти помага да преоткриеш и обогатиш себе си. Нямам любима дестинация, защото навсякъде може да се види нещо красиво и да се научи нещо ново. Обичам да пътувам както в България, така и в чужбина. Следващото място, което много искам да посетя е Кападокия.

Разкажи ни забавен момент от работата си в Карол…

Самия факт, че ежедневно работата ми ме среща с не малко хора, неминуемо води до забавни и, на моменти, неловки ситуации. По време на срещите ни хората си споделят всякакви неща, случва се да ми стане смешно, случва се да ми стане и дискомфортно, но пък в това се крие чара на общуването.

За мое щастие, всичките ми колеги имат силно изразено чувство за хумор, което ни помага да се справим с трудните и натоварени дни, а и допринася за доста комични моменти.

Ти инвестираш ли и в какво? Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси? 

Невъзможно е да работиш в Карол и да не инвестираш :). Започвайки работа за мен беше важно да познавам  това, което предлагам на хората и да им говоря от личен опит. Няколко дни по-късно имах спестовен план, тъй като е продукт, който напълно отговаря на моите нужди. Накратко – спестовният план е обвързан с инвестиции във взаимни фондове. Идеята е да бъдеш дългосрочен, да отделяш 10-15% от заплатата си всеки месец, които отиват във фонд, който ти си избрал и да вярваш, че го правиш за свое добро. От опит мога да заявя, че е безболезнено и не нарушава начина на живот и две години по-късно имам спестени пари, които най-вероятно нямаше да имам, ако не бях взела решението да инвестирам.

Имаме един живот – трябва да му се наслаждаваме, да се забавляваме, да пътуваме, но не трябва да мислим само за настоящия момент и да неглижираме бъдещето си. Напълно осъзнавам колко досадно и скучно звучи, но наистина е важно да намерим баланса между настояще и бъдеще и да не отлагаме твърде дълго вземането на важните решения свързани с финансите ни.