В рубриката „Лицата на Карол“ Ви представяме хората, които стоят зад Карол Капитал Мениджмънт, защото зад всяка успешна компания стои не просто екип от добри професионалисти, но и хора, които обичат да се забавляват и да прекарват свободното си време със семействата си. Днес в "Лицата на Карол" ще ви срещнем с Ася Асенова, която непрекъснато следи регулаторните рамки свързани с дейността на Дружеството и създава механизмите за етично и законосъобразно поведение в организацията.

Разкажи ни за твоята работа в Карол. С какво се занимаваш и какви са твоите задачи?

В Карол съм от повече от 5 години и съм преминала през различни позиции. Към днешна дата заемам длъжност Compliance officer - служител в отдел „Нормативно съответствие“ в Управляващо Дружество Карол Капитал Мениджмънт. Отговорностите ми включват участие в изготвянето и актуализирането на документи, свързани с дружеството, следене за спазване на вътрешните правила и политики, изготвяне на дневници, доклади за дейността на отдела и съдействие на колегите с каквото мога. Преглеждам ежедневно договори, операции, сделки, декларации и всякакви документи на клиенти, служители и партньори, констатирам пропуски, когато има такива, и следя за тяхното отстраняване.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти?

Трудно е да посоча само едно и да го определя за най-голямо. Моята цел е да съм насреща при заплетени казуси и колегите ми да се чувстват удобно да потърсят моята помощ при разрешаването им. За мен, голямо предизвикателство е да откривам балансирани решения, с които да излизаме от заплетени казуси. Целта ми е дружеството и клиентите да имат сигурност по отношение на нормативното съответствие, без излишно да се утежнява процеса на работа, което е трудна задача, предвид динамично променящата се нормативна рамка.

Каква искаше да станеш като дете и днешната ти професия дали би се харесала на момичето, което си била?

Не мога да кажа в детска възраст за каква професия съм си мечтала, но мога да споделя, че когато постъпих в Карол на 01.11.2014 г., колегите от отдел „Счетоводство“ ми създадоха нова трудова книжка, защото в предходната нямаше място за Карол. Сменила съм много и различни направления в търсене на „моето“ място и позиция, на едно от които се запознах с моя съпруг. За момичето което съм в момента, настоящата работа е удоволствие и си я харесвам!

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разкажи ни за твоето хоби, коя е твоята страст извън работата?

Не съм привърженик на крайностите, за това не мога да кажа конкретно хоби и страст. Като цяло, времето ми е „окупирано“ от Стефан, моето дете, което през есента ще направи три години и вниманието ми е насочено към него, старая се да прекарвам време и с други любими хора в срещи и разходки. Преди време посещавах школа за латино танци Салса и Бачата. Латино танците са занимание, което ме разтоварва и зарежда позитивно. И досега когато ми остане време отскачам до някое латино парти.

Обичаш ли да пътуваш? Коя е любимата ти дестинация?

Не е лошо да се пътува и да се разглеждат нови места и хора. В динамичното ежедневие не намирам много възможности за пътуване, но се старая да поддържам един разумен минимум от няколко почивки в годината. Нямам любима дестинация, тепърва предстои да я открия.

Разкажи ни забавен момент от работата си в Карол…

Често ми се налага да организирам инструктажи на колегите във връзка с нормативната рамка с цел запознаване на новостите и по-лесно приложение на документацията. Обикновено инструктажът започва с изречението  „инструктаж по ЗМИП или ЗПФИ или ЗДКИСДПКИ или друга абревиатура“, при което, след приключване на инструктажа, един от колегите ми задава въпрос от сорта на „А какво е ЗМИП (или съответната използвана от мен абревиатура)?“ и ме поздравява със следния клип, при което настава бурен смях – ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ :) 

 

Ти инвестираш ли и в какво? Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси? 

Инвестициите са нещо, което изисква време за опознаване на продукта и за определяне на личната цел от инвестицията. Аз имам няколко инвестиции във финансови инструменти. Едната инвестиция съм я направила дългосрочна с цел доходност от дивиденти, другата е по-краткосрочна, примерно 2 години с цел да спестя определена сума, която ще ми потрябва в скоро време. Препоръчвам инвестициите да са в различни активи и да се опитваме да планираме финансовото си състояние както в близкото бъдеще пред нас, така и дългосрочно, за да минимизираме неприятните изненади.