Една от най-коментираните теми във финансовия свят през последните месеци са търговските войни, предизвикани от САЩ, които влияят на пазарите и предизвикват несигурност и волатилност.

Главна причина за започването на тези войни е политиката на американския президент Доналд Тръмп, който цели предоговаряне на търговски споразумения, от които според него икономиката на САЩ губи изключително много. Така се стигна до три основни конфликта:

САЩ срещу Мексико и Канада

През 2018 г. имаше високо напрежение между трите държави, понеже многократно Доналд Тръмп изказваше мнение, че търговските отношения помежду им са в ущърб на американската икономика. В крайна сметка трите страни успяха да постигнат сделка като новото споразумение (под името USMCA) актуализира и замени почти 25-годишното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA). Промените ще окажат много положително влияние върху американските автопроизводители и фермери - сериозен успех за президента Тръмп.

САЩ срещу Европа

Търговската война между САЩ и Европа стартира официално на 1-ви юни, 2018 г. На този ден администрацията на Тръмп наложи 25% мита върху стомана и 10% върху алуминий. Въпреки че последваха седмици на напрежение между двете икономически сили, добрите новини дойдоха в края на юли месец. На официална среща Доналд Тръмп и Жан Клод Юнкер се споразумяха Европа да внася повече втечнен природен газ и соя от САЩ, а от своя страна американците да преразгледат митата за стомана и алуминий и да отложат допълнителни такива за други стоки докато преговорите текат. Въпреки добрите новини от тази среща, опасността не е напълно отминала, понеже все още липсват специфики в споразумениетои това може да спъне преговорите на един по – късен етап, както стана със САЩ и Китай по – рано през годината. Засега ситуацията е спокойна, но докато няма финална сделка, рискът от бъдеща ескалация остава.

САЩ срещу Китай

На 6-ти юли CAЩ нaлoжи митa oт 25% въpxy ĸитaйcĸи cтoĸи нa cтoйнocт $34 млpд. Те засегнаха 818 пpoдyĸта, cpeд ĸoитo ĸoли, caмoлeтни чacти и xapд диcĸoвe. Kитaй peaгиpa нeзaбaвнo, нaлaгaйĸи мита нa cъщaтa cтoйнocт върху 545 aмepиĸaнcĸи cтoĸи. Азиатската страна oбвини CAЩ, чe с тези си действия "ca зaпoчнaли нaй-гoлямaтa тъpгoвcĸa вoйнa в иĸoнoмичecĸaтa иcтopия".Спорът не спря дотук и на 23-ти август двете държави наложиха помежду си 25% мита върху стоки на стойност $16 млрд., а на 24-ти септември САЩ наложи 10% върху стоки на стойност $200 млрд., а Китай - 10% върху $60 млрд.

Може ли Китай да се справи с негативите от търговските войни?

По последни данни износът и вносът на Китай все още са стабилни, но следващите месеци ще покажат какво влияние оказва търговската война със САЩ. Негативно е, че икономиката на страната показва забавяне. Има ясни данни обаче, че банковото кредитиране нараства и централната банка на Китай цели да засили още повече този процес.

Геополитическото напрежение е основен риск пред растежа на азиатската страна, но въпреки това, тя разполага с немалко на брой инструменти за стимулиране на своята икономика.

Централната банка на Китай може да придобие облигации от търговските банки и по този начин да увеличи наличните средства за кредитиране, а допълнително може да им намали задължителните резерви и/или да им отпусне допълнителни кредити.

Фискалните стимули са най-силният инструмент, с който китайското правителство разполага - очакват се нови инфраструктурни проекти през следващите 12 месеца на стойност 1,5% от БВП.

Властите в Китай осъзнаха проблемите, пред които са изправени, и започнаха да променят паричната и фискалната си политика от рестриктивна към стимулираща. Това ще започне да се отразява положително в края на тази и началото на следващата година и ще даде силен стимулиращ ефект върху икономиката.

Този позитивен сценарий е в основата на идеята за инвестиции в акции в Китай за сметка на други пазари, като допълнителен плюс е и атрактивната оценка на китайските акции на фона на акциите на развитите пазари.