Темата за спестяванията е доста чувствителна в България. И има защо. Според проучване от 2016 година на компанията за маркетингови изследвания Gfk, близо 70% от българското население не разполага с никакви спестявания. Точно затова основното притеснение на българския гражданин е, че може да загуби работата си. Въпреки сравнително ниското ниво на безработица в страната в момента, повечето жители на България се страхуват от това да останат без редовен доход, заради липсата на заделени финансови средства.

Най-дълбоко изражение проблемът със спестяването намира в лицето на младите хора, които не осъзнават колко рязко е спадането на стандарта им на живот, след приключване на активната им трудова дейност. Средният размер на пенсията в страната е недостатъчен, спрямо сумата, която е необходима за издръжка на сам пенсионер. В момента българският пенсионер получава едва около 40% от последната си работна заплата. По данни на КНСБ и НОИ от 2015 година, възрастните българи, които разчитат на държавна издръжка, получават средно 314 лв. месечна пенсия. Сума, далеч под средната издръжка на живота на човек в страната - 563 лв. Разбира се, във времето тези цифри ще се променят, но съотношението, в което се намират, по всяка вероятност ще се запази или ще се влоши и необходимата издръжка на сам пенсионер ще е по-голяма от нивата на пенсиите, заради неблагоприятната демографска картина.

Ако искате да научите повече за това къде да инвестирате спестяванията си, можете да се запишете за нашия безплатен уебинар на тема: „Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?“.